Veliki finale ekipne tekme pripadel ZDA
Veselje Američank in Američanov ob zmagi na ekipni tekmi v Meribelu. ZDA so prvič v zgodovini osvojile zlato medaljo na ekipni tekmi, ki se ji sicer napoveduje ukinitev. Foto: AP
Veselje Američank in Američanov ob zmagi na ekipni tekmi v Meribelu. ZDA so prvič v zgodovini osvojile zlato medaljo na ekipni tekmi, ki se ji sicer napoveduje ukinitev. Foto: AP

Branilka naslova iz Cortine 2021 je bila Norveška, ki se je tudi prebila v veliki finale z ZDA, a ni ubranila zlate snežinke. O naslovu ekipnih prvakov je odločala prav zadnja vožnja: za Norveško je smučal Timon Haugan, za ZDA pa Tommy Ford.

Haugen se je zataknil na startu

Pritisk in priložnost sta bila preveč za 26-letnega Haugana, ki je prehitro startal, ko se rampa še ni spustila. Sicer se je Norvežan atraktivno in spretno rešil padca, a dvoboj je bil odločen, saj je bil Ford že daleč spredaj in je samo še mirno odsmučal do cilja.

Novi in mogoče celo zadnji svetovni ekipni prvaki v alpskem smučanju so postali Nina O'Brien, River Radamus, Paula Moltzan in že omenjeni Tommy Ford. Do izhodišča 2:2 po treh vožnjah je prišlo zaradi popolnoma istega časa para Moltzan – Stjernesund, zaradi česar sta obe ekipi dobili po točko.

Ključni trenutek finala: Haugan je bil prehiter in se je prevrnil čez rampo, medtem ko se je Ford že odpeljal v dolino. Foto: Reuters
Ključni trenutek finala: Haugan je bil prehiter in se je prevrnil čez rampo, medtem ko se je Ford že odpeljal v dolino. Foto: Reuters

Avstrijci ostali brez medalje

V malem finalu je Kanada ugnala Avstrijo v boju za bronasto medaljo. Po štirih dvobojih je bil izid izenačen na 2:2, a je v seštevku časa za 67 stotink slavila četverica iz Kanade, ki je bila na začetku ekipne tekme premočna tudi za mlado postavo Slovenije.

0:3 ob skupno le četrt sekunde zaostanka

V prvem krogu, osmini finala, je nastopilo 16 ekip. Slovenci so se v drugem paru pomerili s Kanadčani. Nika Tomšič je na okoli 22 sekund dolgem paralelnem veleslalomu le za 11 stotink izgubila dvoboj z Britt Richardson. Anže Gartner je bil sprva v prednosti, a je bil Erik Read v zaključku hitrejši za 13 stotink. Erik Read je bil v zaključku hitrejši za 13 stotink.

Izjemno tesen dvoboj je odpeljala Neja Dvornik, ki je le za stotinko izgubila proti Valerie Grenier. Komaj 16-letni Miha Oserban je po nekaj vratih odstopil in Jeffrey Read je potrdil napredovanje Kanade s 4:0.

Pričakovan izpad, a po tesnem boju. Slovenski smučarji na ekipnih tekmah sicer tradicionalno ne blestijo, saj so v zgodovini na 16 tekmovanjih dobili le dva dvoboja.

Tesni paralelni dvoboji med Slovenijo in Kanado
Miha Oserban (desno) je nastopil kot zadnji, četrti, v ekipi Slovenije, vendar ni dokončal kratke paralelne proge. Foto: EPA
Miha Oserban (desno) je nastopil kot zadnji, četrti, v ekipi Slovenije, vendar ni dokončal kratke paralelne proge. Foto: EPA

Do debija na SP-ju po internih kvalifikacijah

Med mlado četverico je imela izkušnje z največjih tekmovanj le Neja Dvornik, na tekmah svetovnega pokala je že nastopila Nika Tomšič, ki je v ekipi zamenjala poškodovano Tino Robnik. Za Anžeta Gartnerja in najmlajšega, šest let mlajšega od drugih članov ekip Miho Oserbana je bila ekipna tekma ognjeni krst na svetovnih prvenstvih.

Prvi nastop na SP-ju sta si Gartner in Oserban priborila v internih kvalifikacijah, v katerih sta v vožnji na čas v Kranjski Gori izločila Alena Hriberška in Žigo Zupana Oreškoviča.

"Na startu smo imeli zelo mlado ekipo, ki se je zelo dobro borila. Neja je imela odličen čas in je smučala odlično. Enako velja tudi za Niko, zelo dobro vožnjo pa je prikazal tudi Anže. Škoda za Miho, ki je odstopil, a mislim, da so fantje in punce zelo dobro tekmovali," je za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Sergej Poljšak, trener ženske reprezentance v tehničnih disciplinah.

Na ekipni tekmi zmagali ameriški smučarji

EKIPNA TEKMA, tabela

Finale:

ZDA – Norveška 3:2

Za tretje mesto:

KANADA – Avstrija * 2:2 (+0,67)

Polfinale:

Kanada – ZDA 1:3
NORVEŠKA – Avstrija 3:1

Četrtfinale:

Švica – KANADA 2:2 (-0,41)
ZDA – Italija 3:1

NORVEŠKA – Francija 3:1
Nemčija – AVSTRIJA 1:3

Osmina finala:

ŠVICA – Latvija 4:0
KANADA – Slovenija 4:0
Dvornik/Tomšič/Gartner/Oserban

ZDA – Poljska * 2:2 (+0,02)
ITALIJA – Češka * 2:2 (+0,20)

NORVEŠKA – Belgija 4:0
FRANCIJA – Slovaška 4:0

NEMČIJA – Švedska 3:1
AVSTRIJA – Danska 4:0


Zvečer kvalifikacije za paralelni veleslalom

V sredo bo na sporedu osmina finala moške in ženske individualne preizkušnje v paralelnem veleslalomu. Kvalifikacije za izločilne boje najboljše šestnajsterice v obeh konkurencah bodo danes zvečer z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom ter Nejo Dvornik in Niko Tomšič. Ženske kvalifikacije bodo ob 17.30, moške pa se bodo začele ob 18.15.

Kvalifikacije (Ž) ob 17.30

Kvalifikacije (M) ob 18.15