Veselje Anamarije Lampič in Eve Urevc v cilju šprinta dvojic. Foto: AP
Veselje Anamarije Lampič in Eve Urevc v cilju šprinta dvojic. Foto: AP
Lampič in Urevc druga drugi podelili bronasti odličji

Izvrstno je najboljša slovenska športnica lanskega leta tekla v zadnjem krogu, kjer je pridobila kar tri mesta. V zaključku je bila v svojem slogu močnejša od Rusinje Natalije Neprjajeve in odlično šprintala do drugega brona v Oberstdorfu. Za zmagovalkama sta Slovenki zaostali 3,46 sekunde. V boju za zlato medaljo pa je bila Sundlingova, ki je slavila že na posamičnem šprintu, hitrejša od Fähndrichove. Švedska je bila najboljša že pred dvema letoma. Z Dahlqvistovo je tedaj tekla Stina Nilsson.

Anamarija Lampič v zadnjih metrih priborila bronasto snežinko

Anamarija Lampič je na Bavarskem branila srebro, ki ga je pred dvema letoma v Seefeldu dobila v navezi s Katjo Višnar. 25-letna tekačica iz Valburge je znova potrdila, da je na svetovno prvenstvo prišla v izjemni formi. Popotnica pred tekmami v Oberstdorfu je bila osvojitev malega kristalnega globusa v seštevku šprintov, že na prvi preizkušnji na svetovnem prvenstvu pa je navdušila z bronom. Zdaj je s tretjo medaljo najuspešnejša slovenska tekačica na svetovnih prvenstvih. Eva Urevc je v svojo vitrino pospravila prvo odličje z velikih tekmovanj.

Finale ekipnega šprinta
Anamarija Lampič in Eva Urevc po podelitvi medalj

"Nisem povsem verjela vase, ko je Eva predala z zaostankom. Ampak sem šla naprej in s svojim tempom prišla do vodilnih. Sundlingova je nekoliko ušla na prvem klancu, v drugem vzponu sva se malo zapletli z Američanko, druga drugi sva povozili smučki. Malo bolje sem jo odnesla in šla naprej. Na polno sem napadla v ciljni ravnini in tudi Rusinja ni zdržala. Vsaka medalja šteje, sicer ni zlata, kot se je mogoče pričakovalo. Vzeti je treba tisto, kar je na voljo v danem trenutku in kar smo zmožni tedaj. In mislim, da je bron več kot dovolj danes ... Še enkrat pohvala in zahvala našemu servisu, ves teden delajo zelo dobro, neverjetno. Imeli sva res dobre smuči, na tako mehki progi brez njih ne bi bilo te medalje. Komaj čakam na podelitev. Tam bova skupaj z Evo, ne bom sama, in to je res odlično," je za TV Slovenija povedala Anamarija Lampič.

Izjavi Anamarije Lampič in Eve Urevc po bronu

"V kvalifikacijah mi je bilo bolj všeč kot v finalu, proga je bila trda. Potem pa je postala podlaga zelo mehka, kar mi ni pisano na kožo, a sem to sprejela in naredila svoje. V finalu je bila zelo zahtevna moja druga predaja. Bila je brutalna, morala sem sprintati na polno od začetka do konca – in tu sem plačala davek. V tem trenutku sem od sebe dala vse, kar sem lahko. Vesela sem, da je bilo tudi to dovolj za medaljo. Ko sem predala z zaostankom Anamariji, nisem verjela, da se to lahko zgodi. Potem pa je v ciljno ravnino prišla skupaj z Rusinjo in tedaj sem si dejala: 'To pa bi se vendarle lahko izšlo.' In se je, neverjetno vesela sem," pa je dodala Eva Urevc po največjem uspehu v karieri, ki ga je dosegla po prisilnem premoru in letu dni odsotnosti zaradi poškodbe.

Anamarija Lampič in Eva Urevc sta na svetovno prvenstvo prišli s popotnico zmage na šprintu dvojic v svetovnem pokalu v Ulricehamnu. Foto: AP
Anamarija Lampič in Eva Urevc sta na svetovno prvenstvo prišli s popotnico zmage na šprintu dvojic v svetovnem pokalu v Ulricehamnu. Foto: AP

Z vrstnico iz Gorij sta Sloveniji priborili že peto kolajno na letošnjem šampionatu. Odlično sta svoje delo Anamarija Lampič in Eva Urevc opravili v polfinalu, kjer sta se z zmago v svoji skupini zanesljivo prebili v finale. Prehiteli sta Američanki in Švicarki. Četudi jima razmere ob toplem vremenu – temperature so bile sicer nižje kot na posamičnem šprintu – niso šle na roke, pa sta bili dovolj močni tudi v finalu.

V 1200 m dolg krog se je prva podala Urevčeva, ki je predala za Dahlqvistovo, Rusinjo Julijo Stupak in Norvežanko Tiril Udnes Weng. Tudi Lampičeva je prvič predala za Sundlingovo, Neprjajevo in Norvežanko Maiken Caspersen Falla, četrto mesto pa sta Slovenki obdržali tudi po drugem krogu Urevčeve. Nato je Lampičevi uspelo s pametnim postavljanjem na stezi in tekom tam, kjer proga ni bila najbolj načeta, prehiteti najprej Norvežanko, tik pred predajo pa še za las Rusinjo, tako da se je Urevčeva v svoj zadnji krog podala z drugega mesta. Toda na obeh vzponih je nekoliko popustila. Poleg Stupakove in Wengove sta jo prehiteli še van der Graaffova in Američanka Rosie Brennan.

Podelitev medalj Anamariji Lampič in Evi Urevc

V zadnji krog sta na prvem mestu vstopili Sundlingova in Neprjajeva, ki sta imeli kar lepo prednost. Čeprav se je Lampičeva podala s šestega mesta z manjšim zaostankom za trojico, ki se je borila za tretje mesto, pa je hitro ujela priključek. Na prvem vzponu se je malce zapletla z Američanko Sadie Maubet Bjornsen, a je obstala na nogah. Hkrati se je otresla tudi Falle in se podala v lov za prvimi tremi. Neprjajeva je začela popuščati in kmalu jo je najprej prehitela Fähndrichova, ki je celo ujela Sundlingovo, zatem pa na zadnjem vzponu še Lampičeva, ki je bila močnejša v šprintu.

Jonna Sundling je po zmagi na posamičnem šprintu z Majo Dahlqvist slavila še na šprintu dvojic. Foto: AP
Jonna Sundling je po zmagi na posamičnem šprintu z Majo Dahlqvist slavila še na šprintu dvojic. Foto: AP

Tekača Janez Lampič in Vili Črv sta ostala brez finala po skupno 19. mestu in desetem mestu v svoji kvalifikacijski skupini. V njej sta slavila Norvežana Erik Valnes in Johannes Hoesflot Klaebo, ki sta bila najhitrejša tudi v finalu. Finca Ristomatti Hakola in Joni Mäki sta zaostala 1,73 sekunde, bron sta osvojila Rusa Aleksander Bolšunov in Gleb Retivih (+2,09). Klaebo, ki je bil zlat tudi na posamičnem šprintu, je bil izjemen v zadnjem krogu in si že do zaključka priboril neulovljivo prednost, Mäki pa je na koncu strl Retiviha, ki se je sicer v zadnji krog podal s prvega mesta.

Erik Valnes in Johannes Hoesflot Klaebo sta bila na prvih dveh mestih že na posamičnem šprinut, na šprintu dvojic pa sta upravičila vlogo prvih favoritov. Foto: AP
Erik Valnes in Johannes Hoesflot Klaebo sta bila na prvih dveh mestih že na posamičnem šprinut, na šprintu dvojic pa sta upravičila vlogo prvih favoritov. Foto: AP
Ekipni šprint (Ž):                    
 1. ŠVEDSKA                   16:27,94
    Dahlqvist/Sundling                
 2. ŠVICA                        +0,95
    van der Graaff/Fähndrich          
 3. SLOVENIJA                     3,46
    Urevc/Lampič                      
 4. RUSIJA                        3,95
 5. ZDA                           5,83
 6. NORVEŠKA                     18,94
 7. FINSKA                       24,26
 8. ČEŠKA                        29,37
 9. NEMČIJA                      36,65
10. FRANCIJA                   1:03,80
Ekipni šprint (M):                    
 1. NORVEŠKA                  15:01,69
    Valnes/Klaebo                     
 2. FINSKA                       +1,73
    Hakola/Mäki                       
 3. RUSIJA                        2,09
    Bolšunov/Retivih                  
 4. FRANCIJA                     13,91
 5. ITALIJA                      16,66
 6. ŠVEDSKA                      17,02
 7. KANADA                       17,06
 8. ČEŠKA                        25,41
 9. ŠVICA                        29,64
10. POLJSKA                      37,40

Rezultati finala (Ž):

Rezultati polfinala (Ž):

Nordijsko smučanje - svetovno prvenstvo: smučarski tek, sprint dvojic (Ž), prenos iz Oberstdorfa
Nordijsko smučanje - svetovno prvenstvo: smučarski tek, sprint dvojic (M), posnetek iz Oberstdorfa