Ema Klinec se je domov vrnila z zlato in srebrno medaljo. Foto: BoBo
Ema Klinec se je domov vrnila z zlato in srebrno medaljo. Foto: BoBo

Na vrhuncu predolimpijske zime so Slovenci zablesteli v polnem sijanju, kar je imeniten obet pred naslednjima februarjema, ko se bodo najprej olimpijske medalje delile v Pekingu, čez dve leti pa žlahtne snežinke na do zdaj največjem zimskem športnem dogodku v Sloveniji – svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici. Če se po jutru dan pozna, se na obeh velikih tekmovanjih, ki sledita v naslednjih dveh zimah, Slovenija lahko nadeja velikih uspehov.

Oberstdorf je bil torej izvrstna generalka pred Pekingom in Planico, kjer naj bi bili vsi tokratni dobitniki medalje še vedno kandidati za odmevne rezultate. Šampionat na Bavarskem je že uvodni dan prinesel Sloveniji dve medalji. Najprej je do brona prišprintala Anamarija Lampič, zatem pa je na srednji skakalnici postala svetovna prvakinja Ema Klinec. "V ponedeljek smo že imeli trening, ki je bil sicer malce drugačen, a namen je, da pridemo spet v ritem. Bila sem vesela, da sem se srečala z domačimi. Obkrožena sem bila z ljudmi, ki so mi dali nekaj dobrega. Vsake čestitke sem bila zelo vesela. Očitno ljudje res podrobno spremljajo in nas podpirajo," je na skupni novinarski konferenci povedala dobitnica zlate medalje, ki je uspeh dan pozneje dopolnila še s srebrno medaljo na ekipni tekmi.

Oberstdorf s šestimi odličji odlična napoved za SP 2023 v Planici

Drugo mesto so Sloveniji priskakale še Špela Rogelj, Urša Bogataj in Nika Križnar, ki se iz Nemčije prav tako vrača z dvema medaljama, saj je bila na veliki napravi, na kateri so se skakalke prvič v zgodovini potegovale za medalje svetovnega prvenstva, tretja. Pred njo je zdaj še en velik izziv, saj se na zadnji dve postaji svetovnega pokala v Nižni Tagil in Čajkovski podaja z rumeno majico vodilne v skupnem seštevku: "Še vedno podoživljam občutke iz Oberstdorfa, ker se je tako lepo končalo, misli pa se že usmerjajo tudi proti koncu sezone. Pred mano je pomembno delo, ki ga moram opraviti vrhunsko. Da zadržim to prvo mesto, bo treba pokazati res vrhunske skoke. Nedvomno je določen pritisk zaradi rumene majice prisoten. Želim ga sicer zmanjšati, da ne bi vplival na skoke. Moram biti čim bolj sproščena in uživati v skokih. Če mi bo uspelo, bo postavljena pika na i."

Slovenske skakalke že nekaj let spadajo v vrh, zdaj pa so prišle tudi do prvih medalj. Poleg boja Nike Križnar za veliki kristalni globus so v igri tudi za skupno zmago v pokalu narodov. "Ves ta čas nas ni bilo na zemljevidu kolajn. Nestrpno smo jo čakali že od leta 2009. Medalja je lahko zelo izmuzljiva stvar. Na vseh prvenstvih Sloveniji kot močni naciji do zdaj ni uspelo, pa so na zemljevidu z odličji tudi nacije, ki so za nas zdaj kar malce eksotične. Zdaj smo dokazali, da smo močni. O treh kolajnah smo lahko samo sanjali, zlata pa je le pika na i. Zdaj nas čaka zaključek svetovnega pokala, kjer branimo oziroma napadamo v zmago v pokalu narodov, Nika pa se bojuje za globus," je dejal glavni trener skakalk Zoran Zupančič, ki je med prvenstvom oddal pozitiven izvid testa na okužbo s koronavirusom, tako da je na daljavo spremljal uspehe svojih varovank.

Anamarija Lampič je bila izjemna v zaključkih obeh šprintov, tako posamičnega kot tudi ekipnega, kjer se je kolajne veselila skupaj z Evo Urevc. Foto: Reuters
Anamarija Lampič je bila izjemna v zaključkih obeh šprintov, tako posamičnega kot tudi ekipnega, kjer se je kolajne veselila skupaj z Evo Urevc. Foto: Reuters

Z dvema medaljama je Oberstdorf zapustila tudi Anamarija Lampič, ki je skupaj z Evo Urevc osvojila bronasto medaljo še v ekipnem šprintu. Na tej tekmi je branila srebro iz Seefelda, ki ga je pred dvema letoma dobila skupaj s Katjo Višnar. Zdaj ima najboljša slovenska športnica leta 2020 torej že tri medalje, s čimer je najuspešnejša slovenska tekačica na svetovnih prvenstvih. "Res je, da sem najuspešnejša na prvenstvih, a je Petra Majdič še vedno toliko pred mano. Čaka me še ogromno dela, ampak jo lovim in upam, da jo enkrat tudi ujamem," je v svojem slogu s širokim nasmeškom na obrazu razlagala Anamarija, ki je dobitnica tudi malega kristalnega globusa v seštevku šprintov: "Komaj čakam, da se vrnem domov, da skupaj nazdravimo in se poveselimo. Mami že sprašuje, kdaj pridem domov, da bo naredila torto. Nisem pričakovala, da bom tako dobra to sezono, kot sem bila. Imam dve medalji in globus, o čemer pred sezono nisem razmišljala, da mi lahko uspe. A jih imam v žepu in sem zelo vesela."

Smučarske tekačice bodo sezono končale že ta konec tedna, ko bosta v Engadinu v Švici še dve preizkušnji, najprej na 10 km in v nedeljo za zaključek še na 30 km. Ta konec tedna in še enega zatem pa bodo prosti smučarski skakalci, pred katerimi je le še finale svetovnega pokala v Planici. Za uspeh moškega dela nordijske zasedbe je poskrbel najboljši slovenski skakalec te zime Anže Lanišek, ki je dobil bronasto medaljo na srednji skakalnici pod Senčno goro, kjer je pred 16 leti svetovni prvak postal njegov skakalni idol Rok Benkovič.

Anže Lanišek že vso sezono skače vrhunsko, kar je potrdil tudi na najpomembnejših tekmah zime. Foto: EPA
Anže Lanišek že vso sezono skače vrhunsko, kar je potrdil tudi na najpomembnejših tekmah zime. Foto: EPA

"Vidim, da je veliko časa minilo, odkar sem se odločil za spremembe. Rezultati se kažejo po petih, šestih letih in sem res vesel, da je tako. Vidim, da sem na pravi poti in da gre. Nočem še delati zaključkov, ker je pred nami še Planica in bo treba ostati zbran do takrat. Vsako leto se trudim postati boljši ne le športnik, ampak tudi človek. V preteklosti sem imel zaradi svojega ega kar precej težav, kako sem pristopal do določenih stvari. Velikokrat sem bil jezikav, pa ni bilo najprimerneje. Ko sem padel v Ruki, sem videl, da bo treba narediti korenite spremembe predvsem v vedenju in odnosu do dela," je povedal Lanišek, ki je imel med prvenstvom težave s hrbtom, zato se trenutno posveča tudi rehabilitaciji.

Slovenski športniki so v Oberstdorfu imeli izjemen izkupiček. Le malo je bilo tekem, na katerih so imeli realne možnosti za medaljo, pa jim žlahtne snežinke ni uspelo osvojiti. Zamujeni priložnosti sta bili predvsem skakalna mešana ekipna tekma in moštvena preizkušnja skakalcev, kar je poudaril tudi glavni trener skakalcev Robert Hrgota: "Z osvojeno medaljo smo cilj dosegli. Mogoče je malo grenkega priokusa, da sta nam iz rok dve kolajni ušli, imamo pa zato dodaten motiv za naslednji zimi z olimpijskimi igrami in svetovnim prvenstvom v Planici."