Rupar z maskoto svetovnega prvenstva. Foto: Twitter/Dare Rupar
Rupar z maskoto svetovnega prvenstva. Foto: Twitter/Dare Rupar

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta v jubilejni 50. epizodi gostila novinarja Dareta Ruparja, ki je v Oberstdorfu za Val 202 spremljal omenjeno tekmovanje. Vabljeni k poslušanju pogovora in branju kratkega povzetka.

Vabljeni k poslušanju

Reberšak je bil optimist
Slovenski športniki so v celotni zgodovini svetovnih prvenstev v nordijskem smučanju dobili devet medalj, samo v Oberstdorfu so jih zbrali kar šest. Rekordna bera je presenetila tudi Ruparja: "Vedno skušam biti realist. Kolega in urednik na Valu 202 Boštjan Reberšak pa je bil zelo odločen, da bodo Slovenci osvojili 5, 6 ali celo več medalj. Ko smo prišli v Oberstdorf, smo se mu malo smejali. Do pravljičnega števila sedem nas je ločilo zelo malo. Moška skakalna ekipa je bila tako zelo blizu, hkrati pa tako daleč. V idealnem razpletu bi bili lahko celo prvaki. Redko na skakalni tekmi delajo napake skoraj vse ekipe."

Špela Rogelj je pri 26 letih nastopila že na svojem sedmem svetovnem prvenstvu! Foto: EPA
Špela Rogelj je pri 26 letih nastopila že na svojem sedmem svetovnem prvenstvu! Foto: EPA

Zgodila se je prava revolucija
Skakalke na svetovnih prvenstvih nastopajo od leta 2009, še leto pozneje so se neuspešno potegovale za olimpijsko vstopnico, danes pa je konkurenca precej močnejša, včasih se zdi, da je celo pestrejša kot pri moških, ki letos kar na nekaj tekmah svetovnega pokala niso izpeljali kvalifikacij. Rupar se je spomnil dogodka iz Kulma s konca prejšnjega stoletja: "Bil sem na poletih v Kulmu, v premoru med serijama so z vrha letalnice spustili Danielo Iraschko. Vse skupaj je bila kot zabava, kot bi v cirkusu opazovali plešočega medveda. Potem se je vse močno spremenilo, pri tem so veliko pomagali tudi organizatorji tekem na Ljubnem. Ob debiju skakalk v Libercu 2009 je bilo na startu samo 36 skakalk, moralo je miniti nekaj prvenstev, da je prišlo do takega razvoja. Špela Rogelj je ena od treh skakalk, ki je sodelovala na prav vseh prvenstvih. Priznala je, da se je v skokih v tem času zgodila tako ogromna sprememba, da je ne zna opisati."

Sorodna novica Slovenski dan pod Senčno goro: Ema Klinec svetovna prvakinja!

Skakalka je bila že sestra Barbara
Zlato medaljo je na srednji napravi osvojila Ema Klinec. Sogovornik se je spomnil njenih začetkov: "Poznam jo od prvega trenutka, ko je začela tekmovati kot deklica. Že pri 15 letih je v Courchevelu dobila tekmo poletne nagrade. Od začetka sem jo imenoval za čudežno deklico slovenskih skokov. Tudi sama je pričakovala, da ji bo šlo tako dobro kot v nižjih kategorijah, a potem so se začele poškodbe." Rupar se je spet vrnil v Liberec 2009: "Na tistem prvenstvu je nastopala tudi Emina sestra Barbara, ki je zaradi poškodbe hitro nehala skakati. Ema je vražje zahtevna osebnost, na vsakem področju namreč želi biti popolna. Vse to jo je zaviralo, morda ni popolnoma zaupala materialu ali ljudem okoli sebe. S prihodom trenerja Zorana Zupančiča se je ogromno spremenilo."

Sorodna novica Ema Klinec: Na odru sem uživala in bila ponosna, da sem Slovenka

Vedno hoče biti popolna
22-letna skakalka ima do sebe izjemno visoke zahteve, kar je Rupar objasnil: "V vsakem delu skoka hoče biti popolna. A tudi v Oberstdorfu ni bila, zaradi česar ni bila zadovoljna s svojimi nastopi, vseeno pa je postala svetovna prvakinja. Ema je fenomen! Na veliki napravi je bila vsak dan med najboljšimi tremi, a na tekmi se ji ni izšlo po željah in je bila peta. Po zmagi na srednji napravi so čustva prevladala nad resničnostjo, zaprosila je, da jo odstranijo za tekmo ali dve, a ni bila uslišana." Morda so Slovenke tudi zato ekipno tekme končale na drugem mestu, mešano preizkušnjo pa na četrtem. Rupar je o Klinčevi še povedal: "Je biser našega skakanja, zelo zahtevna športnica! Prepričan sem, da bo še nekaj časa zraven, nisem pa prepričan, da se bodo sprostile vse spone in bo kar zmagovala."

Sorodna novica Nika Križnar do brona na zgodovinski tekmi za skakalke

Nika Križnar čutila velik pritisk
Na veliki napravi je bron osvojila Nika Križnar, o kateri je novinar razmišljal: "Je popolnoma drugačna, prav na vsakem koraku pove, da ji prav Ema predstavlja ideal. Ko bo Niki uspel še tako dober doskok, jo bo res težko premagati." Po osvojitvi brona so Križnarjevo večkrat zalile solze. "Čutila je res ogromno bremena. Ko smo prišli v Oberstdorf in smo poslušali napovedi o dobitnikih medalj, je bila v slovenskem taboru kot morebitna dobitnica medalje izpostavljena le ona. To je bilo seveda zaradi vodilnega položaja v svetovnem pokalu, načina skakanja in odločnosti. Večina je še vedno prepričana, da tako sproščenega dekleta z izjemno najbolj izkušenih v svetovnem pokalu enostavno ni. Prihaja iz okolja, kjer je družina zelo pomembna. Prihaja iz Delnic v poljanski dolini, kjer je tako kot pri Prevčevih pet otrok. Samo stopi skozi domača vrata, pa že joka, s tem se sproščajo čustva."

Sorodna novica Lanišek z bronasto snežinko nadaljeval slovenski niz medalj

Ni nujno, da bo Hrgota ostal trener
Bronasto snežinko si je priskakal tudi Anže Lanišek, kar je odličen epilog po težavah v moški reprezentanci, ki so se stopnjevale na svetovnem prvenstvu v Planici. "Kar se je zgodilo pod Poncami, se preprosto ne bi smelo. Sem zagovornik, da se te stvari predebatirajo za zaprtimi vrati in bi morale ostati v slačilnici. Skoki so resda posamični šport. Trener Robert Hrgota je lepo vodil reprezentanco, ni pa nujno, da bo to lahko počel tudi po 30. aprilu. Močno si je želel medalje tudi na ekipni tekmi. Ta tekma morda za večino ne predstavlja prav posebne veljave, a je pomembnejpa, kot jo jemljemo pri nas," je prepričan Rupar.

Sorodna novica Lampič in Urevc od srebrne ali zlate medalje oddaljilo udiranje do gležnjev

Anamarija tekmuje, ker si tega želi
Dve medalji je osvojila tudi Anamarija Lampič, ki ima na svetovnih prvenstvih skupaj že tri odličja, kar je že zdaj več od velike Petre Majdič. "To se mi ne zdi nenavadno dejstvo, je pač njena naslednica. Petra je s svojimi dosežki prebudila zbor za tek, predvsem pa direktorja SZS-ja Primoža Ulago. Ta je vrsto let živel s smučarsko tekačico in je vedel, kako težko je uspeti v tem športu. Če Petra leta 2008 ne bi pripeljala take ekipe v Slovenijo in denarja v slovenski teke, najverjetnejša Anamarija Lampič ne bi bila tako uspešna. Delovala bi namreč v skromnejših razmerah. V Petrinem času je bila konkurenca pestrejša, Nemci, Italijani in Finci so bili precej močnejši. Nočem reči, da je konkurenca zdaj manjša, a razvoj je šel v to smer. Norvežani so naredili svojo prevlado." Rupar se je spomnil, da je imela Lampičeva okrog 16. leta težave s srcem: "Ko so to rešili, je ujela pravi ritem. Ona je nasmejana, tekmuje, ker si tega želi, ne, ker bi jo kdo silil v to."

Sorodna novica Pravljična popotnica proti Pekingu pa Planici

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na spodnjo sliko), v katerem Dare Rupar razmišlja še o ogromno drugih temah. Med drugim boste lahko slišali:
- katere športe še spremlja,
- kaj namerava predlagati županu Škofje Loke, ko bo Jan Oblak osvojil nogometno Ligo prvakov,
- statusu nogometa kot nadšportu,
- skakalnih prologih, ki so nadomestili kvalifikacije v moških skokih,
- potencialu Nike Prevc,
- kdaj bodo ženske lahko tekmovale na letalnicah,
- kako je komentiral pritožbe avstrijskega tabora po tekmi na srednji napravi,
- izjemnih sposobnostih Mirana Tepeša,
- štirih medaljah Karla Geigerja,
- ali se bo Peter Prevc kdaj vrnil med najboljše,
- vrlinah Anamarije Lampič,
- zaključku moškega teka na 50 kilometrov,
- izjemno visoki gledanosti državnega prvenstva v smučarskih tekih na Norveškem,
- pričakovanjih pred OI v Pekingu 2022 in SP-ju v Planici 2023,
- zakaj mednarodni javnosti ne ugaja, da slovenski športniki krojijo svetovni vrh,
- zakaj ga je bilo sram ob gostovanju brazilskih odbojkarjev v Stožicah,
- slabem vlaganju države v vrhunski slovenski šport,
- podcenjenem delu Gorazda Štanglja na lanskem Touru,
- kdo bo osvojil Tour 2021,
- pomanjkanju kolesarskega pomladka v Sloveniji.