Anamarija Lampič, vodilna v šprinterskem seštevku svetovnega pokala, bo imela na svetovnem prvenstvu že v četrtek najpomembnejšo tekmo, saj je na sporedu šprint v klasični tehniki. Prenos bo po 15. uri na TV SLO 2. Foto: Instagram
Anamarija Lampič, vodilna v šprinterskem seštevku svetovnega pokala, bo imela na svetovnem prvenstvu že v četrtek najpomembnejšo tekmo, saj je na sporedu šprint v klasični tehniki. Prenos bo po 15. uri na TV SLO 2. Foto: Instagram

Oberstdorf bo od 24. februarja do 7. marca gostil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. S tega znanega nemškega prizorišča se je oglasila slovenska tekaška reprezentanca, ki je presenečena nad visokimi temperaturami. "Kar sem danes videl na progi, je bilo slabo. Snega je sicer dovolj, a po 12. uri – danes smo bili na progi do 14.30 – se udira do gležnjev. Upam, da bodo posolili progo in da bo proga za vse pripravljena enakovredno. Termometer je na soncu kazal +32. Ni snežne podlage, ki bi to zdržala, šprinterska proga pa je v 95 odstotkih na soncu," pravi trener slovenske reprezentance Nejc Brodar.

Ta vročina me moti, to je za vse šok. V Planici smo bili prejšnji teden na -12, zdaj smo na +15.

Anamarija Lampič

"Ta vročina me moti, to je za vse šok"
Še slikovitejša je bila Anamarija Lampič. "Zrak tukaj je tako suh, da ti kar posmodi pljuča in grlo, zato še vedno čutim posledice od sobotne tekme za trening. Tega me je najbolj strah. Takšen sneg mi ne odgovarja, saj se mi hitreje udira. Raje imam trdo podlago. Pomemben dejavnik bodo maže oziroma smuči. Ta vročina me moti, to je za vse šok. V Planici smo bili prejšnji teden na -12, zdaj smo na +15. Vso sezono smo tekmovali v minusu in trdih progah, zato sem tudi prej prišla sem, da se navadim na te temperature," je novinarjem na spletni konferenci povedala Lampičeva.

Zanesljivo bo nastopila na posamičnem in ekipnem šprintu
Temperaturna razlika jo je kar malo šokirala in pravi, da se v takšnih razmerah pri številnih že pojavlja pomladanska utrujenost. Vreme bo igralo vlogo tudi pri njeni odločitvi, katerih tekem se bo še udeležila poleg šprinta in moštvenega šprinta, kjer sta z Evo Urevc 7. februarja v Ulricehamnu presenetljivo zmagali na tekmi svetovnega pokala: "Odvisno bo od snega in počutja. Kolebam med nastopom na 10 km prosto in 30 klasično, lahko pa, da bom tudi izpustila obe tekmi."

Z medaljo se ne obremenjuje
Ključni datum za Anamarijo Lampič je četrtek, 25. februar, ko je na sporedu šprint v klasični tehniki (prenos izločilnih bojev po 15. uri na TV SLO). Ni dvoma, da kot vodilna v šprinterskem seštevku svetovnega pokala sodi med favoritinje za medaljo, a s tem se ne obremenjuje: "Tekma kot tekma. O. K., je svetovno prvenstvo, štejejo le medalje, ampak – vem, da sem v tej sezoni že veliko naredila in skoraj osvojila mali kristalni globus v šprintu. Ne obremenjujem se, bom pa naredila vse, da pridem vsaj v finale, če ne na stopničke."

Anamarija Lampič in Eva Urevc sta zmagali v ekipnem šprintu na zadnji tekmi pred SP-jem. Foto: Reuters
Anamarija Lampič in Eva Urevc sta zmagali v ekipnem šprintu na zadnji tekmi pred SP-jem. Foto: Reuters

Proga je videti lažja, a v resnici ne bo nič lažje
V teh dneh do tekme želi ostati mirna, tudi na tekmi bo pomemben pravi občutek: "V teh razmerah moraš biti nežen in ne smeš divjati preveč na silo." Lani je 25-letna Lampičeva v Oberstdorfu osvojila 2. mesto. Kakšna se ji zdi proga? "Skrajšali so jo. Videti je lažja, a ni, ker bo šlo res na polno. Zanimivo bo, pričakujem, da bomo tekmovalke zelo skupaj. Že v soboto na pregledni tekmi smo bile skupaj do zadnje ravnine. Ravnina do cilja je zelo dolga, tam lahko veliko dobiš ali izgubiš, ker tja prideš že s trdimi nogami."

Padec Ustjugova
Trener slovenske reprezentance Nejc Brodar noče omenjati medalje: "Ne bi želel ustvarjati pritiska. Vemo, česa smo zmožni. Verjamem, da ne bomo razočarali, tako kot nismo v letošnji sezoni." Danes je na mehki progi padel favorizirani Rus Sergej Ustjugov, na tleh je bil (k sreči brez posledic) tudi slovenski serviser. Brodar: "Ko ti krivine smuči požre globok sneg, se lahko le še rešuješ. Če se to zgodi v kvalifikacijah ali v izločilnih bojih, je tekma končana. Zato pravim, da si želim, da bodo posolili progo in bo trda."

Na SP-ju bodo poleg Lampičeve in Urevčeve nastopili še Anja Mandeljc, Janez Lampič in Vili ter Benjamin Črv.

Lampičeva v Oberstdorfu glavna tekmica Švedinj v boju za šprinterske medalje