Najboljša slovenska športnica lanskega leta Anamarija Lampič in Eva Urevc sta presrečni po osvojitvi brona na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. Foto: EPA
Najboljša slovenska športnica lanskega leta Anamarija Lampič in Eva Urevc sta presrečni po osvojitvi brona na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. Foto: EPA

To sezono sta Lampič in Urevc že zmagali na začetku meseca ter bili tretji decembra v svetovnem pokalu ter sta sodili v ožji krog favoritinj tudi na današnji preizkušnji.

V kvalifikacijski skupini sta to potrdili in sta bili najboljši.

Sorodna novica Anamarija Lampič v navezi z Evo Urevc kot blisk šprintala do novega brona

Odlično sta svoje delo opravili tudi v polfinalu, kjer sta slavili v svoji skupini in se zanesljivo prebili v finale. "Za ta polfinalni tek sva se odločili, da bova šli spredaj, na čelu. Potem pa sva za finale spremenili načrt v želji, da bi bili v zavetrju, med drugim in četrtim mestom. Upali sva, da bova čim dlje držali stik z vodilnimi," je načrt pred današnjim dnevom na novinarski konferenci strnila Lampič.

Tako se je tudi razpletlo vse do predzadnje predaje, v kateri je Urevc nazadovala na šesto mesto ter predala s šestimi sekundami zaostanka. "Kar malo sem se ustrašila, ko je Eva zaostala. Stiskala sem pesti, da naj še zdrži do vrha klanca. Nisem verjela, da bom lahko potem ujela nazaj priključek, a mi je uspelo. Obe sva lahko veseli in ponosni," je dodala Anamarija Lampič.

Eva Urevc in Anamarija Lampič na podelitvi medalj. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Eva Urevc in Anamarija Lampič na podelitvi medalj. Foto: TV SLO, zajem zaslona

"Če bi bili pogoji taki kot v kvalifikacijah, ne bi bilo težav. Tedaj je bila proga še trda, potem pa je bila močna odjuga, kar mi res ni pisano na kožo. Skušala sem imeti čim manjši zaostanek, Anamarija pa je sposobna izjemnega finiša in sem zelo vesela razpleta. V Dresdnu je bilo med ekipno tekmo decembra tudi veliko zapletov med tekmo, a tedaj in tudi tokrat sem se vedno rešila, imam pravo motoriko, da se mi vedno nekako uspe ujeti pred padcem," pa je povedala Eva Urevc.

"Trda proga v polfinalu nama je res ustrezala in sva zmagali. V finalu so bili klanci trdi, na ravnini pa je bila proga povsem uničena, udiralo se je do gležnjev. Reševalo me je, da sem kompletna tekačica, če bi bila le dobra šprinterka, tekmic ne bi mogla ujeti. Tako pa sem se v svojem ritmu zapodila in naredila, kar sem lahko," je nastop komentirala Anamarija Lampič.

Anamarija Lampič v zadnjih metrih priborila bronasto snežinko

Glavni trener Nejc Brodar je na vprašanje, ali je bilo več živčnosti med tokratno tekmo, odgovoril: "Mislim, da je je bilo danes malenkost več, sploh po zadnji predaji." Nato je povedal, da sta tako Anamarija Lampič kot Eva Urevc dali vse od sebe: "Ana je še enkrat potrdila, zakaj bo čez 14 dobila mali kristalni globus za najboljšo šprinterko. Kar pa se Eve tiče, kdo bi verjel, če bi mi kdo lani rekel, da bo danes tretja. Po letu dni premora zaradi poškodbe in po rehabilitaciji se je izjemno vrnila." Ekipa je precej utrujena, je še dodal, tako da si bo jutri, ko bo prost dan, z veseljem privoščila zaslužen oddih.

Najpozneje jutri bo tudi znana odločitev, ali bosta Lampič in Urevc na prvenstvu še nastopili. Druga bi lahko tekla v torek na 10 km, kjer bi lahko nastopila tudi Lampič, sicer bi lahko ta v soboto stopila na štart na 30 km.

Mislim, da si boljše v sezoni po rehabilitaciji ne bi mogla želeti. Res sem vesela, da sva z Ano dobili to medaljo, in upam na še več medalj.

Eva Urevc

Lampič še vsaj na eni tekmi
Anamarija Lampič sicer pravi, da bo nastopila vsaj še enkrat: "Zase lahko rečem, da bom na eni tekmi zagotovo nastopila. Nimam nič več za izgubiti, sezone bo drug teden, čez 14 dni skoraj konec ... Trenirala sem od maja naprej, tako da bi bilo škoda zdaj stran vreči toliko truda. Zastopati Slovenijo na svetovnem prvenstvu je super." Eva Urevc je dodala: "Imam namen štartati še na 10 km prosto, ampak v takih pogojih meni res ne odgovarja. Če bo malo bolj trdo, bom zagotovo štartala, če bodo takšni pogoji, kot so bili danes, pa še ne vem."

Anamarija Lampič in Eva Urevc po podelitvi medalj
Podelitev medalj Anamariji Lampič in Evi Urevc
Finale ekipnega šprinta