Slovenki sta bili v kvalifikacijah izredno prepričljivi, v finalu pa nista bili kos uigranim severnjakinjam, ki so si razdelile medalje ekipnega šprinta. Foto: Reuters
Slovenki sta bili v kvalifikacijah izredno prepričljivi, v finalu pa nista bili kos uigranim severnjakinjam, ki so si razdelile medalje ekipnega šprinta. Foto: Reuters
Charlotte Kalla in Ida Ingemarsdotter
Švedinji Charlotte Kalla in Ida Ingemarsdotter sta v cilju skakali od zlatega veselja, medtem ko so tekmice še dolgo po prihodu v cilj lovile sapo. Foto: Reuters
Katja Višnar
Katja Višnar je v slovenski ekipi dobila prednost pred Vesno Fabjan, ker je močnejša v klasični tehniki, medtem ko se je posamični šprint tekel v prosti tehniki. Foto: EPA
Petra Majdič
Petra Majdič je v 4. krogu popeljala Slovenijo celo v vodstvo, ki pa ni dolgo trajalo. Foto: Reuters
Trojka
Zmagovalni oder je bil povsem severnjaški. Foto: EPA
Alex Harvey
Alex Harvey je takole ugnal Olo Vigna Hattestada. Foto: EPA
Devon Kershaw in Alex Harvey
Devon Kershaw in Alex Harvey sta si po velikem uspehu dala duška. Foto: EPA
Naši junakinji nista razočarani
Upali smo na več, na koncu peto mesto

Bronasta šprinterka Petra Majdič in Katja Višnar sta sodili v najožji krog kandidatk za medalje, kar sta tudi potrdili z zmago v svoji kvalifikacijski skupini.

Usodna peta predaja Katje Višnar
V boju za medalje 48. nordijskega svetovnega prvenstva je slovenski navezi odlično kazalo. Četrti 1,3 kilometra dolg krog je prva končala Majdičeva, a je Višnarjeva v peteroboju Norveške, Švedske, Finske, Italije in Slovenije že do prvega vzpona padla na 5. mesto. V nadaljevanju je 26-letna Blejka zašla v krizo in izgubila stik z vodilno nordijsko trojico in do konca predaje zaostala za 17 sekund. 31-letna Brinjka ni več zmogla nadoknaditi velikega zaostanka in Slovenija je osvojila 5. mesto.

Kalla v solopobegu do zlata
Potem ko sta Finki Aino Kaisa Saarinen in Krista Lateenmaki vodili skorajda vso tekmo, je v zadnjem krogu po kolesarsko skočila Charlotte Kalla, ki ji je v solopobegu uspelo priteči do zlata, ki ga je osvojila skupaj z Ido Ingemarsdotter. V troboju nordijskih držav je najkrajšo potegnila Norveška, ki je bron osvojila s postavo Maiken Caspersen Falla in Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

1. predaja: 1. Saarinen (FIN), 5. Višnar
2. predaja: 1. Lahteenmaki (FIN), 2. Majdič
3. predaja: 1. Saarinen (FIN), 5. Višnar
4. predaja: 1. Majdič
5. predaja: 1. Saarinen (FIN), 5. Višnar +17,2
6. predaja: 1. Kalla, 2. Lateenmaki, 3. Jacobsen, 4. Longa, 5. Majdič

Kaj si Vesna Fabjan oz. njen tabor misli o razpletu šprinta, na katerem jo je Petra Majdič prehitela šele po fotofinišu? Preberite si Citat za prebrat!

Majdičeva: Zadovoljni sva. Ni nobenega, kaj bi, če bi ...
"Odtekli sva v okviru pričakovanj. Do medalje ni tako preprosto priti, sploh v štafetah, kjer je pomembno, da sta dve enakovredni tekmovalki. 'Pomatrala' sem se, kolikor sem se lahko, napadala sem in kljub zaostanku še upala na 4. mesto, a je bilo premalo časa. Z izidom sva obe zadovoljni, ni nobenega, kaj bi, če bi," je bil prvi komentar Majdičeve, ki je nato izpostavila zahtevnost snežne podlage: "Tekma je bila težka tudi za serviserje. Gre za tipičen skandinavski sneg, zaradi česar imajo nekaj prednosti njihove reprezentance zaradi izkušenj s snegom. Sama imam s tem snegom malo težav, saj sem trenirala v srednji Evropi, kjer se struktura snega nekoliko drugačna in je težko dobiti pravi oprijem, saj je tukaj vlaga precejšnja, pa še zelo mrzlo je."

Višnarjeva: Gre bolj za razdaljo kot za šprint
Višnarjeva pa je dodala: "Peto mesto ni slaba uvrstitev. S tem sem zadovoljna. Vedela sem, da bo težko, saj je to le bolj tekma na razdalji kot pa šprint. Imela sem zelo težke nasprotnice v svoji skupini, ki so napadale mene, saj so vedele, da lahko Petra nadoknadi razliko."

V kvalifikacijah kot po maslu

Slovenija je v kvalifikacijah s številko 1 tekla v skupini skupaj z Norveško, Švedsko, Japonsko, Kanado, Kazahstanom, Češko in Ukrajino. Kot prva je štartala Višnarjeva, ki je nato predajala Majdičevi. Slovenki, Norvežanki in Švedinji so hitro pobegnile zasledovalkam in so se rutinsko uvrstile v finale. Majdičeva je v zadnji, šesti, izmeni v ciljni ravnini zlahka prehitela Astrid Jacobsen in Charlotte Kallo.

V drugi skupini sta po fotofinišu zmagali Italijanki pred Finkama, ki sta v cilj prišli s 5,4 sekunde počasnejšim časom kot Slovenki. Samodejno so s 3. mestom napredovale še ZDA.

Slovenkama in drugim šprinterkam se tokrat ni bilo treba ukvarjati z Norvežanko Marit Björgen, ki je po treh zlatih medaljah preveč utrujena za nastop in se je odločila za prost dan.

Mlada Slovenca popustila ob koncu
V moški konkurenci sta med 26 ekipami slovenske barve branila Rok Tršan in Boštjan Klavžar. Slovenca sta nastopila v 2. kvalifikacijski skupini, do polovice sta tekla z glavnino in bila nekaj časa celo v ospredju skupine, nato pa ju je začelo zmanjkovati. Na koncu sta z zaostankom slabe minute zasedla 9. mesto med 12 ekipami v drugi skupini. V končni razvrstitvi sta bila 17.

Sredi Holmenkollna Kanada pred Norveško
V moškem finalu smo videli dramatičen zaključni šprint petih ekip. Presenetljivo najmočnejši je bil Alex Harvey, ki je skupaj z Devonom Kershawom za Kanado osvojil zlato. Pred domačimi gledalci sta se morala Petter Northug in Ole Vigen Hattestad zadovoljiti s srebrom, bron pa sta osvojila Rusa Aleksander Panžinskij in Nikita Kirjukov.

Tekmovanje poteka po štafetnem sistemu, pri čemer vsak izmed tekmovalcev izmenjaje teče trikrat (A, B, A, B, A, B).

Ekipni šprint (Ž):


Finale: 
1. ŠVEDSKA 19:25,0
2. FINSKA +3,3
3. NORVEŠKA 4,1
4. ITALIJA 15,1
5. SLOVENIJA 18,5
(Višnar, Majdič)
6. KANADA 46,9
7. NEMČIJA 47,8
8. JAPONSKA 54,1
9. ZDA 56,5
10. RUSIJA 58,3


Kvalifikacije, izidi 1, skupine:
1. SLOVENIJA 19:58,6
(Višnar, Majdič)
2. NORVEŠKA +1,0
(Falla, Jacobsen)
3. ŠVEDSKA 1,6
(Ingemarsdotter, Kalla)
4. KANADA 38,3
5. JAPONSKA 42,4
6. ČEŠKA 1:09,5
7. KAZAHSTAN 1:18,3
8. UKRAJINA 2:47,1

Ekipni šprint (M), finale:
1. KANADA 19:10,0
2. NORVEŠKA +0,2
3. RUSIJA 0,5
4. NEMČIJA 0,9
5. FINSKA 1,1
6. KAZAHSTAN 11,5
7. ŠVEDSKA 12,0
8. FRANCIJA 22,4
9. ITALIJA 29,1
10. ZDA 51,6
...
17. SLOVENIJA
Naši junakinji nista razočarani
Upali smo na več, na koncu peto mesto