Peter Prevc, ki se ga je oprijel vzdevek
Peter Prevc, ki se ga je oprijel vzdevek "Pero mišica", je dosegel izjemen uspeh. Foto: EPA

Že štiri leta je v svetovni skakalni karavani 20-letni skakalec iz Dolenje vasi, ki pa je včeraj prvič stopil na zmagovalni oder med skakalno elito. Peter Prevc si je kot najprimernejši trenutek za skok pod vrh izbral na najpomembnejši tekmi sezone. Že lani je v podobnem tekmovalnem obdobju nakazoval, da prihaja njegov čas, pa ga je poškodba, ki jo je staknil na letalnici v Oberstdorfu, za nekaj mesecev oddaljila od skakalnih smuči. Vračal se je korak za korakom, krizo je prebrodil v poletnem času, skozi zimo pa stopnjeval formo vse do osrednjih tekem v sezoni.

Še najbolj umirjeni so bili skakalci
Goran Janus
je uspel v letošnji sezoni s strokovnim vodstvom okoli sebe zgraditi štiriperesno deteljico, ki navdušuje vse od novega leta. Prešerno vzdušje je tudi sinoči zajelo slovensko reprezentanco, še najbolj umirjeni so bili prav skakalci, ki so se razveselili še dvanajstega slovenskega odličja z velikih tekmovanj. Prave evforije pri Petru ni bilo zaznati, kot bi v vsakem trenutku želel povedati: "No, pa mi je končno uspelo."

Tudi Petek in Benkovič sta bila simpatična najstnika, a ...
Skupaj z Jako Hvalo za zdaj tvorita dvojec prihodnosti. Oba sta umirjena, oba preudarna in vselej zanimiva sogovornika. Njuna trdnost in odločnost se kažeta tudi v skromnosti, s katero doživljate svoje podvige. Tudi njuna predhodnika, svetovna prvaka s srednjih skakalnic Rok Benkovič in Franci Petek, sta bila ob svojih zvezdniških trenutkih simpatična najstnika. Petek, ki se je veselil naslova prvaka prav tu v Predazzu leta 1991 na skakalnici s kalkulacijsko točko pri 90 metrih – takrat je bila to velika, zdaj velja za srednjo napravo, je bil žrtev v razvoju novega škarjastega sloga. Rok Benkovič je tudi zaradi okolja, v katerem se je čez noč prelevil v zvezdnika, prehitro izginil s skakalnega zemljevida. Za Jako in Petra nas to ne skrbi, oba imata okoli sebe urejeni družini, vse bolj pa je urejena tudi njuna skakalna družina.

Slovenski skakalci niso več zadovoljni s povprečjem
Gradnja reprezentance, ki jo je začel Goran Janus – kot pravi sam – še ni končana. Temelji so postavljeni s strokovnjaki, ki so se izkazali za vredne zaupanja. Sproščenost in homogenost sta vidna na vsakem koraku, in ko je Janus po slabih skokih na treningu in v kvalifikacijah dal tekmovalcem med vrsticami vedeti, da raven skokov ni za nikamor, je bil ob prihodu iz savne deležen snežne kopeli, ko so ga fantje zasuli s snegom. Janus se je ohladil, skupaj z njim pa so glave ohladili tudi skakalci, ki niso več zadovoljni s povprečjem. Zanimajo jih le še zmage in vrhunski izidi, ki jih nizajo drugega za drugim. Tekma na srednji skakalnici je bila šele uvod, in sicer, če imamo v mislih uspešnost te generacije na srednjih napravah, zelo težek uvod, ki so ga opravili z odliko. Vse, kar sledi v nadaljevanju, bo, kot pravijo vsi v en glas, le velik užitek in prepričan sem, da boste z njimi uživali tudi vi.
Boštjan Reberšak, Jutranja zgodba na Valu 202