Glavni slovenski adut bo na Švedskem Peter Prevc, ki bo branil dve medalji iz Predazza. Foto: BoBo
Glavni slovenski adut bo na Švedskem Peter Prevc, ki bo branil dve medalji iz Predazza. Foto: BoBo
Primož Peterka
Dvakratni zmagovalec svetovnega pokala Primož Peterka je kot prvi na skakalnici v Kranju skočil pod žarometi. Foto: BoBo
Prevc, Tepeš in Dežman pred odhodom v Falun
Primerjava rekodnih poletov Prevca in Fannemela

"Cilji so jasni, na posamičnih tekmah eden do šestega mesta, eden do 15. in eden do 30, na ekipni tekmi in na tekmi mešanih ekip pa do petega mesta. Realno nas lahko uvrščate tudi v boj za medalje, a konkurenca je trenutno zelo zgoščena. Če se bo ponudila priložnost za kaj več, jo bomo pa z obema rokama zgrabili," je povedal Janus, ki bo na Švedsko popeljal Petra Prevca, Jerneja Damjana, Jurija Tepeša, Nejca Dežmana in Matjaža Pungertarja.

Skakalce prva tekma čaka v soboto, ko se bodo za medalje pomerili na srednji napravi. Prevc bo branil bronasto kolajno iz Predazza, kjer je zaostal le za Andersom Bardalom in Gregorjem Schlierenzauerjem. Trenutno najboljši skakalec letošnje zime je na zadnjem prvenstvu osvojil še srebro na veliki skakalnici, kjer ga je premagal le Kamil Stoch. Poleg njega ima mesto v ekipi zagotovljeno še Damjan, preostali trije pa se bodo pomerili za preostali dve mesti.

Peterka prvi skočil pod kranjskimi žarometi
V četrtek, 26. februarja, bo na sporedu posamična preizkušnja na veliki napravi. Dva dni pozneje se bodo skakalci pomerili še na ekipni tekmi. Prevc, Damjan in Tepeš so skupaj z Robertom Kranjcem pred štirimi leti v Oslu na moštveni preizkušnji osvojili bron. Že v nedeljo bo na sporedu tudi mešana ekipna tekma, kjer ekipo sestavljata po dva skakalca in dve skakalki, takšno preizkušnjo pa so že pripravili pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu na Holmenkollnu. "Kot sem opazoval letošnjo sezono, bo približno pet ekip tudi, kar se deklet tiče, v boju za medaljo. Mi smo tudi med njimi. Bo pa vse odvisno od dnevne forme," je o mešani ekipi povedal Janus, ki je dodal, da na tej tekmi računa tudi na Prevca.

Po koncu tedna na letalnici v Vikersundu si Janus zdaj želi, da bi se njegovi varovanci čim hitreje privadili na manjše naprave. V ponedeljek so se šele vrnili iz Norveške, v četrtek pa se že podajajo na Švedsko. Vmes bodo v sredo trenirali v Kranju, kjer so v ponedeljek "odprli" novo razsvetljavo, tako da bodo v državnem panožnem centru zdaj mogoči skoki tudi pod žarometi. Kot prvi je pod žarometi na skakalnici pod Šmarjetno goro skočil Primož Peterka.

Letos že dokazali, da so lahko močni kot ekipa
Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Vikersundu je bil najboljši Slovenec Tepeš, ki v letu 2015 skače zelo dobro: "Vemo, da na svetovnem prvenstvu nekaj pomenijo samo najvišja mesta. Za zdaj nisem v taki formi, da bi lahko pričakoval take izide. Upam, da bom naredil čim boljše skoke, se uvrstil med 30 in do konca sezone obdržal skoke, kakršne sem imel v zadnjem času."

"Odvisno, kako hitro se bomo privadili na skakalnico. Upam, da bomo že na tem prvenstvu dobri kot ekipa. Nekajkrat smo letos že dokazali, da smo lahko kot ekipa zelo močni. Kdaj pa nam tudi ni uspelo. Pomembno je, kako se bomo ujeli in koliko potem imaš na tekmi samozavesti," je dodal Tepeš, ki ima s svetovnih prvenstev dve ekipni bronasti medalji – iz Osla in poletov leta 2012 iz Vikersunda.

Na ekipni tekmi za vrh kandidira pet reprezentanc
Eno medaljo več kot Tepeš ima Damjan, ki je bil z ekipo bronast že leta 2005 v Oberstdorfu. Tedaj je na posamični tekmi na srednji napravi svetovni prvak postal Rok Benkovič, Damjan pa je skočil na šesto mesto. "Rad bi dosegel kakšen dober rezultat. Veselim se tekem in vzdušja svetovnega prvenstva. Toliko je tekem, da velikega psihološkega preskoka ne bo. Še ena tekma in znova se bo treba stoodstotno pripraviti ter dati vse od sebe," je pred novim velikim tekmovanjem dejal izkušeni Ljubljančan.

Damjan, ki je v svetovnem pokalu trenutno drugi najboljši Slovenec, zaseda pa 13. mesto, si ne upa napovedovati favoritov za medalje. Pravi, da je približno 15 skakalcev sposobnih skočiti do odličja, za ekipno tekmo pa je v krog glavnih favoritov ob Sloveniji postavil še Avstrijce, Nemce, Norvežane in Japonce ter dodal: "Za zlato morajo štirje fantje narediti osem dobrih skokov, osemkrat morajo imeti srečo in še skakalnica mora vsem ustrezati. To je pa zelo težko."

Prevc, Tepeš in Dežman pred odhodom v Falun
Primerjava rekodnih poletov Prevca in Fannemela