Ryan Cochran-Siegle trenutno smuča v življenjski formi. Foto: AP
Ryan Cochran-Siegle trenutno smuča v življenjski formi. Foto: AP

Najbolj se mu je približal Avstrijec Vincent Kriechmayr, tretje mesto pa je osvojil Norvežan Adrian Smiseth Sejersted, ki je zadnji za zmagovalcem zaostal manj kot sekundo in se drugič v karieri zavihtel na stopničke. Četrti je bil njegov rojak Aleksander Aamodt Kilde, zmagovalec superveleslaloma v Val Gardeni, peti pa Švicar Mauro Caviezel, vodilni v razvrstitvi te discipline, ki je dobil uvodni superveleslalom predolimpijske zime v Val d'Iseru.

Cochran-Siegle je v Bormio prišel v imenitni formi. 28-letni smučar iz Vermonta je bil najhitrejši na obeh treningih smuka, izjemno pripravljenost pa je potrdil na superveleslalomu, kjer je smučal izvrstno, brez napake in zelo hitro. Na drugem in tretjem vmesnem času je imel pred tedaj vodilnim Kriechmayrjem 1,11 sekunde prednosti. V spodnjem delu, kjer je bil Avstrijec kljub manjši težavi tik pred koncem zelo hiter, je Američan sicer nekoliko izgubil, a vseeno v cilj prišel z visoko prednostjo.

Izvrsten superveleslalom Cochrana-Siegla

Prvič v karieri je Cochran-Siegel zmagal. Pred desetimi dnevi se je prvič sploh zavihtel na oder za zmagovalce, ko je bil v Val Gardeni drugi v smuku. Na progi Saslong je dan pred tem dosegel do Bormia svojo najboljšo uvrstitev v superveleslalomu, ko je bil osmi. Pred tekmami v Val Gardeni je preizkušnje svetovnega pokala le štirikrat končal v deseterici, najboljša uvrstitev pa je bilo peto mesto v kombinaciji lani, in sicer prav v Bormiu.

Nastopa Hrobata in Čatra na superveleslalomu v Bormiu

Hrobat 17., Čater in Kline odstopila

To je bil peti superveleslalom v Bormiu. Prve tri so dobili Avstrijci, ki v tej sezoni ostajajo še brez zmage, zadnjega pa smukaški kralj Stelvia, Dominik Paris, ki je bil tokrat 18. Italijan, ki se vrača po težki poškodbi kolena, je končal mesto za najboljšim Slovencem Miho Hrobatom, ki je za zmagovalcem zaostal natanko dve sekundi.

"Z vožnjo sem kar zadovoljen. Po tisti Val Gardeni, kjer mi superveleslalom ni uspel, sem se pobral, 'spucal' glavo in se na progo podal brez nahrbtnika. Sama vožnja v zgornjem delu je bila še kar v redu, v srednjem pa se nisem znašel. Nisem imel pravega ravnotežja, preveč mu je razmetavalo. Spodnji del je bil potem spet dober. Tako vem, da če sestavim tisto dobro vožnjo od starta do cilja, sem lahko zelo visoko, v deseterici zagotovo. Te napake moram izključiti in se podati naprej s tako miselnostjo kot danes," je povedal 25-letni Kranjčan, ki je s 17. mestom prišel do drugega najboljšega rezultata v karieri in najboljšega v superveleslalomu.

Kosi ima poškodovanih več vezi in meniskus

Klemen Kosi, ki je v nedeljo padel na treningu smuka v Bormiu, je že končal sezono. Magnetna resonanca v UKC-ju Ljubljana je pokazala, da ima v desnem kolenu poškodovanih več vezi in meniskus. 29-letnega Mariborčana čaka operacija in dolgo rehabilitacijsko obdobje, so sporočili s Smučarske zveze Slovenije.

Bormio: Prvenec Američana Cochran-Siegla med elito

Martin Čater in Boštjan Kline, ki se mu je odpela smučka in je padel, sta odstopila. "Tekma je bila zelo zanimiva, bilo je kar nekaj odličnih predstav smučarjev, tudi našega Mihe. Sicer z nekaj napakami, drugače pa verjamem, da bi bil v igri njegov najboljši rezultat, verjetno tudi deseterica. Lotil se je zelo odločno, vendar je v delu, kjer je bilo treba malo hitrosti in z majhnim drsom, zapravil še boljšo uvrstitev. Kaže pa to neko stabilnost v superveleslalomu, na čemer so bo dalo graditi in bolj s samozavestjo napadati tudi višje uvrstitve. Martin ni dobro smučal, preveč je bilo pod kontrolo, preveč 'na pravilno', tako da se bo treba z njim usesti in pogovoriti. Vsekakor to ni bil nastop za svetovni pokal. Boštjana je presenetila luknja, odbilo mu je smučko, izgubil jo je in lahko rečem samo, da je bila sreča, da ni priletel v mreže, tako da je zdrav, v redu in čaka sredo. Drugače pa je bila danes zares vrhunska predstava Cochrana-Siegla, kakovostno in optimalno smučanje," je dodal slovenski trener Grega Koštomaj.

Prvotno bi moral biti superveleslalom v Bormiu že v ponedeljek, a vremenske razmere niso dopustile izvedbe tekmovanja. Organizatorji so na slovitem italijanskem prizorišču tako spremenili spored tekem, superveleslalom izvedli v torek, smuk pa bo v sredo.

Končni vrstni red:                     
 1. R. COCHRAN-SIEGLE ZDA       1:29,43
 2. V. KRIECHMAYR     AVT         +0,79
 3. A. S. SEJERSTED   NOR          0,94
 4. A. A. KILDE       NOR          1,18
 5. M. CAVIEZEL       ŠVI          1,36
 6. K. JANSRUD        NOR          1,37
 7. R. BAUMANN        NEM          1,45
 8. U. KRYENBÜHL      ŠVI          1,48
 9. M. ODERMATT       ŠVI          1,50
10. M. MAYER          AVT          1,53
11. G. CAVIEZEL       ŠVI          1,76
12. A. PINTURAULT     FRA          1,78
13. L. MEILLARD       ŠVI          1,81
...                                    
17. M. HROBAT         SLO          2,00
Odstop: Čater, Kline ...               
Skupni vrstni red (12/38):              
 1. A. PINTURAULT     FRA        462
 2. A. A. KILDE       NOR        425
 3. M. ODERMATT       ŠVI        369
 4. H. KRISTOFFERSEN  NOR        312
 5. M. CAVIEZEL       ŠVI        262
 6. F. ZUBČIĆ         HRV        250
 7. R. COCHRAN-SIEGLE ZDA        237
 8. L. MEILLARD       ŠVI        209
 9. K. JANSRUD        NOR        201
10. T. FORD           ZDA        174
...                                 
16. Ž. KRANJEC        SLO        163
31. M. ČATER          SLO        107
68. Š. HADALIN        SLO         30
70. B. KLINE          SLO         29
76. M. HROBAT         SLO         25
Superveleslalom (3/7):                
 1. M. CAVIEZEL       ŠVI          225
 2. A.-A. KILDE       NOR          175
 3. V. KRIECHMAYR     AVT          141
 4. K. JANSRUD        NOR          140
  . A. S. SEJERSTED   NOR          140
 6  R. COCHRAN-SIEGLE ZDA          132
 7. M. MAYER          AVT          100
 8. A. SANDER         NEM           88
 9. C. WALDER         AVT           80
10. M. ODERMATT       ŠVI           78
...                                   
25. M. HROBAT         SLO           25
32. B. KLINE          SLO           12
43. M. ČATER          SLO            1