Ana Bucik se je trikrat v karieri zavihtela med najboljšo deseterico veleslalomskih tekem svetovnega pokala, najvišje je bila letos januarja v Kranjski Gori, osma. Njen najboljši rezultat v Söldnu je 21. mesto leta 2020. Foto: AP
Ana Bucik se je trikrat v karieri zavihtela med najboljšo deseterico veleslalomskih tekem svetovnega pokala, najvišje je bila letos januarja v Kranjski Gori, osma. Njen najboljši rezultat v Söldnu je 21. mesto leta 2020. Foto: AP

Na tradicionalnem Forumu Alpinumu, ki je ob začetku sezone potekal v Söldnu, je generalni sekretar Fisa Michel Vion ob robu burnih polemik o prezgodnjem začetku sezone zaradi tople jeseni povedal:

"Koledar smo že prilagodili, a vse kaže, da ne dovolj. Zdaj nas čaka nov pregled." Vion je kot
možnost začetka sezone omenil tudi december, a opozoril, da bi se sezona za alpske smučarje na ta način skrajšala na 30 ali 32 tekem. Sprememba terminov bi lahko vplivala tudi na termine nekaterih največjih in najbolj prepoznavnih tekem.

Sorodna novica Pred premiero vsem manjka pravih veleslalomskih zavojev

"Če bomo stvari spreminjali, moramo spremeniti vse. Če bomo sezono prestavili za dva ali tri tedne, bo to vplivalo na vse."

Tekmovalni direktor moškega dela alpske karavane Markus Waldner je potrdil, da pri FIS-u niso povsem zadovoljni tudi s koledarjem za sezono 2023/24. Na koledarju je namreč več dirk v tehničnih disciplinah (24) kot v hitrih (21). Iz koledarja je izpadlo prizorišče Lake Louise, velika pa je tudi luknja med zadnjo tekmo rednega dela 17. in 18. februarja v Kvitfjellu in marčevskim finalom sezone pet tednov pozneje v Saalbachu.

Kakor koli, za tekmi ta konec tedna v Söldnu je vse nared, zapadlo je tudi 10 cm snega, ki je prekril skale. 58. sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju se bo v soboto začela z ženskim veleslalomom, dan pozneje bo še moška tekma.

Ana Bucik upa, da bo prvič uspešno odpeljala uvodno tekmo sezono
Tudi na ledenikih težave s snegom, treba bo zamakniti začetek sezone svetovnega pokala

Sezono bo odprla Lara Gut Behrami, številko dve ima Sara Hector, tri pa Mikaela Shiffrin, ki je velika favoritinja, da spet osvoji veliki kristalni globus. "Čakajo nas boljše razmere kot tiste na poletnem treningu, organizatorji so pripravili dobro snežno podlago," se sobotne tekme veseli Američanka.

Ana Bucik ima številko 11, Neja Dvornik 42 in Andreja Slokar, ki se po enoinpolletnem premoru (poškodba kolena) vrača na tekmovanja, pa 50.

"Ni bila najboljša vidljivost. Naredili smo nekaj zavojev in začutili sneg, pravih tekmovalnih zavojev pa ni bilo. A vedno, ko greš dan pred tekmo na sneg, to malo sprosti napetost," je za TV SLO povedala Ana Bucik, ki seveda mora ciljati na izboljšanje svoje najboljše uvrstitve v Söldnu (21. mesto leta 2020): "Če bom smučala tako kot znam, to ne bi smel biti prevelik izziv, saj v Söldnu še nimam vrhunskega rezultata."

Braathen po sporu z norveško zvezo končal kariero