Sölden je pripravljen na jubilejni 30. uvod v sezono. V zadnjem hipu sodeluje tudi vreme, kulisa bo zimska, zapadlo je 10 cm snega. Foto: soelden.panomax.com/rettenbach
Sölden je pripravljen na jubilejni 30. uvod v sezono. V zadnjem hipu sodeluje tudi vreme, kulisa bo zimska, zapadlo je 10 cm snega. Foto: soelden.panomax.com/rettenbach
Žan Kranjec v Söldnu vedno dobro tekmuje, lani je bil drugi, tudi letos naj bi bil v igri za zmagovalni oder. Foto: Reuters
Žan Kranjec v Söldnu vedno dobro tekmuje, lani je bil drugi, tudi letos naj bi bil v igri za zmagovalni oder. Foto: Reuters

58. sezona svetovnega pokala se jutri, kot že zadnjih 30 let, spet začenja na ledeniku Rettenbach, ki je vse do danes kazal bolj poletno podobo, zdaj pa ga je vendarle prekrilo nekaj centimetrov snega. "Na prizorišču je danes snežilo, tako da bo pokrajina pobeljena, skale so pokrite, zapadlo je okrog 10 cm snega. Dopoldne so teren še polili in upajo, da bo sneg pomrznil. Vremenska napoved za soboto je dobra, v nedeljo pa utegne biti precej vetrovno, a Avstrijci verjamejo, da bodo izpeljali tudi moški veleslalom, v skrajnem primeru z rezervnega starta," nam je iz Söldna sporočil Urban Laurenčič, ki bo tudi letos za TV Slovenija komentiral moške tekme svetovnega pokala.

Sorodna novica "Bolj kot gledam druge, bolj se mi zdi, da slabo smučam"

Zakaj bagri na ledeniku?
Ob izjemno toplem oktobru, v katerem si ledeniki še ne morejo "oddahniti" od spet pretoplega poletja, je bilo veliko pomislekov in razprav, zakaj je treba na vsak način tako zgodaj začeti sezono. Celo avstrijska ministrica za okolje iz vrst Zelenih Leonore Gewessler meni, da je to nesmiselno. Laurenčič ima nekoliko drugačno mnenje: "Javnost je bila vznemirjena predvsem zato, ker so se na družbenih omrežjih vrstile objave, češ da bagri na ledenikih nimajo kaj početi, saj le uničujejo naravo. A ti so že nekaj časa tam predvsem zato, ker led poka, bager pa nato zasuje razpoke, da je varno in da se ledenik ne uničuje naprej. Prej je to lahko počel teptalec snega, zdaj pa bager, kar pa je razburilo javnost." Tudi Jakob Falkner, vodja žičnic v Söldnu, ki je v ta kraj na avstrijskem Tirolskem pripeljal svetovni pokal, je prepričan, da je gonja nepotrebna in da smučarji ne uničujejo ledenika.

Slovenke trenirale v slabih razmerah, Braathen končuje kariero

Kako dolgo bo še oktobrska uvertura?
"Vodilni pri Mednarodni smučarski zvezi," nadaljuje Laurenčič, "se pogovarjajo z vsemi udeleženci, torej s TV-postajami, smučarsko industrijo, pokrovitelji, tekmovalci ... Ni izključeno, da se bo sezona v prihodnje začenjala pozneje, morda v Severni Ameriki, a za zdaj Sölden ostaja 'kriterij prvega snega'. Avstrijci se trudijo, imajo neko zgodbo, ponosni so, da so prvi, ki pošljejo v svet zimsko sliko, v to vložijo tudi veliko denarja. Letos so se zelo potrdili, spet so čez poletje skladiščili sneg, pred kratkim pa izkoristili še tri mrzle noči za izdelavo tehničnega snega. Je pa tako, da bo v prihodnje lažje pripraviti teren, saj so letos poleti zgladili večje skale – če zdaj potrebujejo tri metre snega, da pripravijo progo, bo naslednjo sezono dovolj že 70 cm snega."

Tudi na ledenikih težave s snegom, treba bo zamakniti začetek sezone svetovnega pokala
Maže brez fluora? Ni čisto tako!

Nova sezona prinaša nova pravila glede maž, kar pa dviga veliko prahu. Novo pravilo, da maže (zaradi okoljevarstvenih vzrokov) ne smejo vsebovati floura, je Fis pred dnevi spet malce spremeni in nenadoma dvignil dovoljeno vsebnost fluora v mažah. Najbogatejše reprezentance (Švicarji, Avstrijci ...) bodo v prednosti, saj imajo zelo drago napravo (stane okrog 25 tisoč evrov) za merjenje vsebnosti flora v mažah, Slovenci pa te naprave nimajo. Z drugimi besedami: smuči najboljšega smučarja na svetu Marca Odermatta bodo namazane tako, da bo vsebnost flora na zgornji meji dovoljenega, smuči Žana Kranjca pa bodo zelo verjetno precej pod to mejo. Na ravninskih delih proge bo Odermatt že zato hitrejši. Večje razlike bodo seveda nastajale v hitrih disciplinah. Da gre za pravo znanost, priča neuradna informacija, da naj bi Švicarji zaposlili celo kemika, ki se ukvarja posebej s tem.

Javnost je bila vznemirjena predvsem zato, ker so se na družbenih omrežjih vrstile objave, češ da bagri na ledenikih nimajo kaj početi, saj le uničujejo naravo. A ti so že nekaj časa tam predvsem zato, ker led poka, bager pa nato zasuje razpoke, da je varno in da se ledenik ne uničuje naprej. Prej je to lahko počel teptalec snega, zdaj pa bager, kar pa je razburilo javnost.

Urban Laurenčič

Nihče ni zares preizkusil tekmovalnih smuči
Imajo pa ob tako topli jeseni prav vsi tekmovalci enako težavo: kje najti primerno progo za trening oziroma razmere, ki bi morale biti zdaj, tik pred tekmo, seveda čim bolj podobne tistim na tekmi. V Söldnu na tekmovalni progi trening ni bil mogoč, so pa tekmovalci lahko vsaj v zgornjem delu smučišča naredili nekaj zavojev, da so na tej podlagi začutili smuči. "Proga je zaprta, nihče je ni smel preizkusiti. Slovenci in Slovenke so po vrnitvi z južne poloble trenirali v Saas Feeju, Pitztalu in Hintertuxu. Tako kot vse preostale reprezentance nihče ni smučal na tekmovalnih smučeh, saj je bilo na smučišču preveč kamenja, nihče pa seveda noče uničiti najboljših parov že pred začetkom sezone. Ampak, to so težave, s katerimi se ukvarjajo vsi."

Kranjec z bolj čistimi vhodi v zavoj
V slovenski moški ekipi za tehnične discipline že leta ni kaj dosti novega, če ne štejemo določenih sprememb v trenerskem štabu, ki se mu je letos (za slalom) pridružil Sergej Poljšak. Največ še naprej lahko pričakujemo od Žana Kranjca, ki v Sölden prihaja dobro pripravljen. "Imel naj bi bolj čiste vhode v zavoj, je dobro razpoložen, nobenih bolečin ni imel in nič ga ne boli. Z materialom je zadovoljen, prepričan sem, da bo svoje naredil in da bo kandidat za stopničke. Je izkušen, točno ve, kaj ga čaka v nedeljo, teren mu ustreza. Štefan Hadalin napoveduje finale, kar bo sicer zaradi visoke startne številke težko. Pravi, da ima boljše občutke v veleslalomu kot v slalomu. Z novimi smučmi Völkl je zadovoljen, vpet je tudi v njihovo izdelavo. Izžareva dobro energijo."

V soboto čaka smučarke odlično pripravljena proga v Södlnu
Lucas Braathen je bil nedavno vpleten v spor z norveško smučarsko zvezo zaradi marketinških pravic, grozila mu je tudi denarna kazen, saj je brez dovoljenja zveze oglaševal eno od blagovnih znamk. 23-letni smučar, lani zmagovalec štirih tekem svetovnega pokala, se je zdaj presenetljivo odločil, da konča kariero, a pravi, da spor z zvezo ni glavni razlog. Foto: EPA
Lucas Braathen je bil nedavno vpleten v spor z norveško smučarsko zvezo zaradi marketinških pravic, grozila mu je tudi denarna kazen, saj je brez dovoljenja zveze oglaševal eno od blagovnih znamk. 23-letni smučar, lani zmagovalec štirih tekem svetovnega pokala, se je zdaj presenetljivo odločil, da konča kariero, a pravi, da spor z zvezo ni glavni razlog. Foto: EPA

Meta Hrovat še vedno ne trenira na snegu
Od Slovencev bo na prvi tekmi sezone še Rok Ažnoh. Pri ženskah je ekipa že dolgo časa znana: Ana Bucik, Andreja Slokar in Neja Dvornik, ki je zaradi bolezni manjkala na zadnjem treningu v Hintertuxu, a pravi, da sezono pričakuje dobro pripravljena. Tako kot Andreja Slokar bo želela predvsem priti v finale, cilj Ane Bucik pa bi morala biti petnajsterica. Komentator ženskih tekem Tomaž Hudomalj nam je povedal: "Danes je preizkus terena odpadel, so pa lahko Slovenke v zgornjem delu smučišča, torej nad tekmovalno progo, trenirale med vratci. Bilo je bolj megleno, a pomembno je, da so spet stopile na veleslalomske smuči, potem ko so prej trenirale slalom." Meta Hrovat bo izpustila začetek sezone, saj zaradi bolečin v hrbtu še vedno niti ne trenira na snegu.

Začetek ob 10.00, finale ob 13.00

Prenosa obeh veleslalomov (v soboto ženske, v nedeljo moški) bosta na TV Slovenija 2. Začetek tekme bo ob 10.00, finale ob 13.00.

Braathen pri 23 letih končal kariero
Dan pred začetkom sezone je udarila nepričakovana novica. Prvi slalomist lanske sezone Lucas Braathen je imel v Söldnu novinarsko konferenco, na kateri je sporočil, da končuje kariero. Prednost želi dati svoji sreči, je povedal, a ne gre prezreti, da je bil v sporu z norveško smučarsko zvezo glede pokrovitelja. Braathen je star šele 23 let, se pa pojavljalo ugibanja, da se bo naslednjo sezono vrnil in morda nastopal za brazilsko reprezentanco, ima namreč tudi brazilske korenine. "Prvič po šestih mesecih sem srečen in se počutim svoboden," je v solzah povedal Braathen. Odločitev, ki jo je sprejel pred tedni, je najprej v četrtek zaupal moštvenim kolegom, danes pa še svetovni javnosti.

Braathen po sporu z norveško zvezo končal kariero
Umrl prvi zmagovalec tekme svetovnega pokala

Ta mesec je v 85. letu starosti umrl Heinrich Messner, legenda avstrijskega alpskega smučanja. Tirolec je leta 1967 v Berchtesgadnu dobil prvo tekmo v zgodovini svetovnega pokala, osvojil pa je tudi dve olimpijski medalji in eno na svetovnem prvenstvu. Kariero je končal leta 1972 in kmalu, pri le 33 letih, postal vodja avstrijske ženske vrste, pri čemer je bedel tudi nad takšnimi šampionkami, kot je bila Annemarie Moser-Pröll.