Ilka Štuhec v cilju s svojo vožnjo ni bila zadovoljna. Foto: Reuters
Ilka Štuhec v cilju s svojo vožnjo ni bila zadovoljna. Foto: Reuters
128 nastopov v svetovnem pokalu je Nicole Schmidhofer potrebovala do prve zmage, na 130. pa je dosegla že drugo. Foto: EPA
Zmaga Schmidhoferjeve, Štuhčeva 14.
Izjemen nastop Schmidhoferjeve v Lake Louisu
Nastop Ilke Štuhec na drugem smuku v Lake Louisu

Avstrijka je ponovila petkov uspeh, na odru za zmagovalke pa sta ji družbo delali še rojakinja Cornelia Hütter in Švicarka Michelle Gisin. Tik pod stopničkami je smuk končala Mikaela Shiffrin. Američanka, ki je tako še povečala naskok v skupnem seštevku, je vse boljša tudi v hitrih disciplinah. V boju za tretji zaporedni veliki kristalni globus ima pred prvo zasledovalko Gisinovo 156 točk prednosti. V nedeljo bo v Lake Louisu na sporedu še prvi superveleslalom letošnje zime, ki si ga boste ob 19.00 lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Napaka Štuhčevo stala precej časa
Ilka je tokrat bolje začela vožnjo kot na petkovi preizkušnji, kar je bil njen prvi nastop po odsotnosti po težki poškodbi, zaradi katere je najboljša slovenska alpska smučarka izgubila celotno lansko sezono in tako izpustila tudi olimpijske igre v Pjongčangu. Zgornji del med prvim in drugim merjenjem vmesnega časa, kjer je v petek imela nekaj težav, je odpeljala bolje in razvila tudi dobro hitrost. V tehnično zahtevnem delu pa jo je pred četrtim vmesnim časom odneslo iz idealne smeri in je pred najpoložnejšim delom proge izgubila precej hitrosti. Nekaj težav je imela tudi pri zadnjem skoku in v cilj prišla z 21 stotink počasnejšim časom, kot ga je postavila v petek, ko je bila šesta.

Da jo je tista napaka stala precej časa, je potrdila že Nadia Fanchini, ki je nastopila za njo. Italijanka, ki je končala na sedmem mestu, je v zgornjem delu zaostajala za aktualno svetovno prvakinjo v smuku, nato pa pridobivala, na četrtem vmesnem času pa je bila hitrejša za debelo sekundo. Spodnji del je Ilki uspel bolje kot Fanchinijevi, ki je bila v cilju hitrejša 65 stotink sekunde, za slabe pol sekunde pa je Italijanko nato prehitela Gisinova.

Dve zmagi Schmidhoferjeve v dveh dneh
Švicarka, ki je v petek zasedla drugo mesto, je postavila zelo dober čas, ki ga je nato ogrozila Tina Weirather. Smučarka iz Liechtensteina je imela dobre vmesne čase, toda proge ni dokončala. Gisinovo je zatem tako kot v petek prehitela Schmidhoferjeva, ki je znova smučala imenitno. V zgornjem delu Avstrijka, ki je nastopila s številko sedem, še ni bila med najhitrejšimi, v srednjem delu pa je bila znova odlična in v cilj prišla s skoraj pol sekunde prednosti.

Najbolj se ji je približala Hütterjeva, ki je poskrbela za nov izjemen uspeh Avstrijk, ki so blestele že v petek, tokrat pa se jih je šest prebilo med najboljših 15. Za rojakinjo je zaostala 44 stotink in se 14. v karieri zavihtela na stopničke. Po šestič je to uspelo Gisinovi in Schmidhoferjeva, ki je v petek slavila prvo zmago v dolgoletni karieri svetovnega pokala, zdaj pa je v dveh dneh osvojila že dve.

"Tistega dela nisem videl, ker sem bil nad njim, sem se pa slišal z Ilko. Tako kot smo vsi, je človek. Napaka se zgodi. Kot ste opazili, je dobro odsmučala in imela večjo hitrost, prepozno je zamenjala in odneslo jo je iz želene smeri. Za tem se je morala malo ustaviti in na novo narediti tempo, a tam je šlo kar ogromno časa. To je človeška napaka. Je pa pozitivno to, da je bil pristop že bolj tekmovalen, tudi bolj sproščen, tako da mislim, da je na pravi poti, da bo na naslednji tekmi, če bo brez napak, rezultat, kot si ga želimo. Čeprav tudi temu 14. mestu ni za gledati v zobe. Jutri se zamenja disciplina. Superveleslalom je mogoče mala neznanka za vse, kakšno je stanje tam. Zaradi večje sproščenosti, ker je že dvakrat tekmovala, bo pristop bolj enostaven in sproščen. Če bo odsmučala, se nadejamo dobrega rezultata tudi tam," je Ilkin nastop opisal trener Grega Koštomaj.


Končni vrstni red:                     
  1. N. SCHMIDHOFER      AVT    1:47,68
  2. C. HÜTTER           AVT      +0,44
  3. M. GISIN            ŠVI       0,47
  4. M. SHIFFRIN         ZDA       0,57
  5. N. DELAGO           ITA       0,73
  6. R. SIEBENHOFER      AVT       0,84
  7. N. FANCHINI         ITA       0,95
  8. C. SUTER            ŠVI       1,28
  9. S. VENIER           AVT       1,39
 10. E. LEDECKA          ČEŠ       1,43
 11. K. WEIDLE           NEM       1,54
 12. J. HÄHLEN           ŠVI       1,56
 13. C. SCHEYER          AVT       1,59
 14. I. ŠTUHEC           SLO       1,60
 15. A. VEITH            AVT       1,72
Odstop: Weirather

SKUPNI VRSTNI RED                                                     
Smuk (2/9):                          
  1. N. SCHMIDHOFER      AVT      200
  2. M. GISIN            ŠVI      140
  3. C. HÜTTER           AVT      106
  4. K. WEIDLE           NEM       84
  5. S. VENIER           AVT       79
   . M. SHIFFRIN         ZDA       79
  7. R. SIEBENHOFER      AVT       60
  8. I. ŠTUHEC           SLO       58
  9. N. DELAGO           ITA       57
 10. C. SCHEYER          AVT       56

Skupno (6/39):                       
  1. M. SHIFFRIN         ZDA      389
  2. M. GISIN            ŠVI      233
  3. F. BRIGNONE         ITA      201
  4. N. SCHMIDHOFFER     AVT      200
  5. P. VLHOVA           SLK      196
  6. W. HOLDENER         ŠVI      161
  7. T. WORLEY           FRA      145
  8. F. HANSDOTTER       ŠVE      142
  9. R. MOWINCKEL        NOR      134
 10. B. SCHILD           AVT      120
 ...                                 
 23. I. ŠTUHEC           SLO       58
 37. M. HROVAT           SLO       35
 53. M. FERK             SLO       18

Zmaga Schmidhoferjeve, Štuhčeva 14.
Izjemen nastop Schmidhoferjeve v Lake Louisu
Nastop Ilke Štuhec na drugem smuku v Lake Louisu