Ilka Štuhec se je na progi, kjer je pred dvema letoma dobila obe smukaški tekmi, s šestim mestom uspešno vrnila v svetovni pokal. S številko devet je prismučala na tretje mesto, nato so jo prehitele le še tri smučarke. Foto: Reuters
Ilka Štuhec se je na progi, kjer je pred dvema letoma dobila obe smukaški tekmi, s šestim mestom uspešno vrnila v svetovni pokal. S številko devet je prismučala na tretje mesto, nato so jo prehitele le še tri smučarke. Foto: Reuters
V 129. nastopu na tekmi svetovnega pokala se je za Nicole Schmidhofer le izšlo in je slavila prvo zmago kariere. Avstrijka je sicer bolj pričakovala, da se bo to zgodilo v superveleslalomu in na kakšnem drugem terenu, a v Lake Louisu je izkoristila priložnost, predvsem odsotnost Goggie in Vonnove. Foto: Reuters
Štuhčeva zadovoljna z uvodom v Lake Louisu
Nastop Ilke Štuhec na smuku v Lake Louisu

Na uvodnem ženskem smuku nove sezone je bila najhitrejša Avstrijka Nicole Schmidhofer, 15 stotink pa je zaostala Švicarka Michelle Gisin. Na zmagovalni oder se je povzpela še novinka med najboljšimi Nemka Kira Weidle. Mikaela Shiffrin je z 9. mestom prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala pred prvo zasledovalko povečala na 144 točk.

Izgubljala le na najbolj zavitem delu proge
Ilka Štuhec je s številko devet smučala zelo spodbudno, čeprav kljub zelo dobrim časom na treningih še ni bila povsem sproščena. Na drsalnih delih je bila pričakovano med najhitrejšimi, največji zaostanek (v primerjavi s tedaj vodilno Gisinovo 68 stotink) pa si je nabrala na tehnično težjem delu proge med drugim in tretjim vmesnim časom.

Veliko veselje v cilju
V cilju je bilo olajšanje vidno. Dvignila je roke v zrak, veselo pozdravljala občinstvo in vsem sporočala: spet sem nazaj! 28-letna Mariborčanka si je poškodovala koleno lani oktobra tik pred začetkom tekmovanj. Zaradi rehabilitacije je morala izpustiti tudi olimpijske igre v Pjongčangu. Štuhčeva je v Lake Louisu pred dvema letoma zmagala na obeh smukih, na superveleslalomu je bila peta.

"Kar dobro mi je uspelo"
"Glede na vse, kar se je dogajalo, moram reči, da sem kar zadovoljna. Zdelo se mi je, da na vseh delih 'leti' in me precej meče, sem pa poskušala narediti tisto, kar sem si zamislila. Mislim, da mi je kar dobro uspelo. Je pa tu in tam gotovo še kakšna stvar, ki jo bo treba popraviti," je za Val 202 povedala Štuhčeva. Novo priložnosti za dokazovanje bo imela že jutri na novem smuku, v nedeljo pa sledi še superveleslalomska preizkušnja.

Schmidhoferjeva dočakala prvo zmago
Odsotnosti poškodovane Sofie Goggie in z 18 zmagami na tem prizorišču kraljice Lake Louisa Lindsey Vonn (Američanka razmišlja, da bi kariero končala kar naslednje leto v Lake Louisu) je najbolje unovčila 29-letna Nicole Schmidhofer in se veselila prve zmage kariere v svetovnem pokalu, v katerem je debitirala že leta 2007. Pri drugem merjenju je bila še 42 stotink počasnejša od Gisinove, nato pa je prišel njen del, kjer je blestela že na zadnjem treningu, ko je imela tudi najboljši čas.

Sedem Avstrijk med prvih 15
"Tako sem bila vesela, ko je bila v cilju na semaforju zelena barva. Izjemen dan," je povedala Schmidhoferjeva, ki se ji je na njeni 129. tekmi svetovnega pokala le izšlo, ima pa s svetovnega prvenstva 2017 v St. Moritzu naslov prvakinje v superveleslalomu. "Bolj sproščena sem kot takrat in tudi bolj zaupam vase. Tudi sama sem se pred današnjo tekmo prištevala med favoritinje in to potrdila, veseli pa me tudi, da so moje kolegice zelo uspešne." Med prvo petnajsterico je bilo kar sedem avstrijskih smučark!


Končni vrstni red:          
 1. N. SCHMIDHOFER   AVT 1:48,13
 2. M. GISIN      ŠVI  +0,15
 3. K. WEIDLE      NEM   0,50
 4. S. VENIER      AVT   0,57
 5. T. WEIRATHER    LIE   0,59
 6. I. ŠTUHEC      SLO   0,94
 7. C. SCHEYER     AVT   0,96
 8. J. HÄHLEN      ŠVI   1,05
 9. M. SHIFFRIN     ZDA   1,23
 10. C. HÜTTER      AVT   1,43
 11. A. VEITH      AVT   1,58
 12. C. SUTER      ŠVI   1,69
 13. R. SIEBENHOFER   AVT   1,77
 14. L. GUT BEHRAMI   ŠVI   1,82
 15. N. ORTLIEB     AVT   1,97
Odstop: N. Fanchini          


Svetovni pokal skupno (5/39): 
 1. M. SHIFFRIN     ZDA   339
 2. P. VLHOVA      SLK   196
 3. F. BRIGNONE     ITA   186
 4. M. GISIN      ŠVI   173
 5. W. HOLDENER     ŠVI   161
 6. T. WORLEY      FRA   145
 7. F. HANSDOTTER    ŠVE   142
 8. R. MOWINCKEL    NOR   128
 9. B. SCHILD      AVT   120
 10. S. BRUNNER     AVT   105
 ...                 
 27. I. ŠTUHEC      SLO    40
 29. M. HROVAT      SLO    35
 46. M. FERK       SLO    18
                   


                   

Štuhčeva zadovoljna z uvodom v Lake Louisu
Nastop Ilke Štuhec na smuku v Lake Louisu