Žan Kranjec je v izjemni formi, če smuča tako, kot zna, je vedno med tremi najboljšimi veleslalomisti ali celo povsem na vrhu. Foto: BoBo
Žan Kranjec je v izjemni formi, če smuča tako, kot zna, je vedno med tremi najboljšimi veleslalomisti ali celo povsem na vrhu. Foto: BoBo

Kranjec je na novinarski konferenci v Ljubljani strnil vtise po sobotni zmagi v veleslalomu v Adelbodnu, ki mu je prvič v karieri prinesla tudi rdečo majico vodilnega v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. V finalu je odsmučal res idealno, pri nekaj napakah se je mojstrsko rešil in ohranjal visoko hitrost. Po šestem času s prve proge mu je uspel popoln napad in druga zmaga v karieri med elito. "Dobro sem se počutil na smučeh, na snegu. Bil sem motiviran. Mislil sem, da zaradi napak ne bom prevzel vodstva, toda očitno sem nekatere dele proge odsmučal odlično."

Kranjec je v soboto v Adelbodnu zmagal drugič v karieri. Foto: Reuters
Kranjec je v soboto v Adelbodnu zmagal drugič v karieri. Foto: Reuters

Tudi zmaga za 29 stotink je v redu
Kranjec se zaveda, da je lahko na vsaki tekmi v vrhu, če smuča tako, kot zna. Trener Klemen Bergant je šel še korak dlje: "Ob idealni vožnji je Kranjec sekundo pred drugimi. Tudi 29 stotink (za toliko je Kranjec zmagal v Adelbodnu) je v redu." Do konca sezone je še pet veleslalomov za svetovni pokal, Kranjec pa se z malim kristalnim globusom ne obremenjuje. "Prvič v karieri imam rdečo majico, vesel in ponosen sem, da gre sezona za zdaj po takšni poti, ampak ne sme se pa nič spremeniti v smislu same priprave oziroma načina, kako se lotiti posamezne tekme. Skušal bom nadaljevati sezono tako, kot sem jo začel."

Sorodna novica Veličastna zmaga Žana Kranjca v Adelbodnu!
Kranjec: Kristoffersen me nikoli ne bo vprašal, kakšne nastavitve imam

Smučanje, vredno večkratnega ogleda
Športniki tudi ob uspehih pogosto rečejo, da bi bilo lahko še bolje. Kranjec je priznal, da je bila finalna predstava na progi Kuonisbergli skoraj idealna. "Bil sem zelo zadovoljen. Ne zgodi se velikokrat, da si rečem, da sem nalogo opravil tako, kot jo moram, da sem res pokazal vse, kar znam. Vedno pogledam svoje vožnje, že zaradi analize, a redko jih pogledam večkrat. Priznam, večkrat sem si ogledal ta posnetek finala." Kako to, da je tokrat res tvegal vse? "Že na startu sem se počutil dobro. Gnala me je želja po odličnem rezultatu. Dobro sem se počutil, želel sem gristi do konca."

Vsako preračunavanje se maščuje
Tudi na nedeljskem slalomu v Adelbodnu si je želel nastopiti v finalu, vendar mu ni uspelo. "Nisem se mogel povsem sprostiti, je bilo pa tudi nekaj utrujenosti, čeprav to ni bil glavni razlog za slabši nastop." Klemen Bergant opaža, da so predvsem v slalomu razlike med najboljšimi zelo majhne. "Včasih tri desetinke niso pomenile veliko, zdaj pa to, kot smo včeraj videli pri Hadalinu, lahko pomeni tudi devet mest. V sobotnem prvem teku je bilo treba za finale zaostati manj kot 1,43 sekunde. Ne vem, ali se je to že kdaj zgodilo. Na koncu zaostaneš osem desetink pa si 14. Poglejte Matta. V Zagrebu je bil po prvi vožnji med tri, v drugi je odstopil. V Madonni je želel na prvi progi le priti do cilja in potem 'dati gas' v finalu, ampak se v finale sploh ni prebil."

Smučanje Žana Kranjca v finalu veleslaloma v Adelbodnu
Novinarska konferenca se je začela z aplavzom Žanu Kranjcu. Foto: BoBo
Novinarska konferenca se je začela z aplavzom Žanu Kranjcu. Foto: BoBo

Tudi medijske obveznosti obvladuje
Bergant je še povedal, da velikim smučarskim narodom gotovo ni bilo najbolj všeč, da je bil na veleslalomu prvi Slovenec, drugi pa Hrvat, še enkrat pa je pohvalil Kranjca in njegov celotni paket: "V zadnjih letih je zelo dozorel. Tudi v tem, kako nastopa pred novinarji, kako opravi vse te obveznosti ... Dozorel je, pameten je, pokazal pa je tudi, da je iz pravega testa. Mi vemo, da je on najboljši veleslalomist na svetu, on ve, da je najboljši veleslalomist na svetu, a še vseeno je treba to pokazati tudi na tekmi."