Najprej je v finalu Štefan Hadalin razvnel množico navijačev, nato je bilo zelo bučno še ob nastopu Žana Kranjca. Njegovo peto mesto je dobro, jasno pa, da si sam želi uvrstitve na zmagovalni oder. Na Pokalu Vitranc Slovenci nove stopničke lovijo že vse od decembra 2001. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Najprej je v finalu Štefan Hadalin razvnel množico navijačev, nato je bilo zelo bučno še ob nastopu Žana Kranjca. Njegovo peto mesto je dobro, jasno pa, da si sam želi uvrstitve na zmagovalni oder. Na Pokalu Vitranc Slovenci nove stopničke lovijo že vse od decembra 2001. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Soliden rezultat, a želel sem si več. Upal sem na stopničke. Pred tekmo sem verjel, da sem lahko konkurenčen na soljenih progah, čeprav v preteklosti kdaj nisem bil. V zadnjem času smo dobro trenirali na soljenih progah. Na prvi progi uvodnih zavojev nisem odsmučal najbolje, nisem takoj začutil podlage, potem pa sem se počutil dobro, čeprav je bila proga na določenih delih že malo mehkejša. V finalu razmere kljub visokim temperaturam niso bile slabe, posebnih lukenj ni bilo, a mi je enostavno zmanjkalo nekaj hitrosti," je po petem mestu in izenačeni najboljši uvrstitvi na Pokalih Vitranc razmišljal najboljši slovenski veleslalomist.

Saj ne da je to slabo, a želim si več. Ni bil to slab dan, je pa nekaj zmanjkalo. Moral bom 'pogruntati', kaj storiti, da v finalu ne bom nazadoval.

Žan Kranjec

Lep pogled na množico v ciljni areni
Občutek je imel na finalni progi kar soliden: "Vedel sem, da nisem smučal tako slabo kot v finalu v ZDA. Ne vem, kje bi lahko kaj dosti pridobil čas. Je pa res, da mi pogosto nekaj zmanjka v takšnih razmerah," je dodal 30-letni Kranjec, ki je bil seveda vesel lepe množice navijačev. Zbralo se jih je več kot 5000: "Čutil sem to podporo, energija je bila dobra. Ko sem s sedežnice pogledal v areno, je bilo to zelo lepo videti." Kranjec tako to sezono še naprej zbira visoke uvrstitev, saj je bil z izjemo tekme v Palisades Tahoeju vedno med prvih šest. Ker ve, da je sposoben ob brezhibni predstavi tudi zmagati, mu 5. mesto ne pomeni več veliko. "Saj ne da je to slabo, a želim si več. Ni bil to slab dan, je pa nekaj zmanjkalo. Moral bom 'pogruntati', kaj storiti, da v finalu ne bom nazadoval."

Spodbudno je, da je Žan Kranjec v boju za skupno 3. mesto v veleslalomskem seštevku prednost pred Meillardom (danes 7. mesto) povišal na 44 točk. Foto: Reuters
Spodbudno je, da je Žan Kranjec v boju za skupno 3. mesto v veleslalomskem seštevku prednost pred Meillardom (danes 7. mesto) povišal na 44 točk. Foto: Reuters

Na "knajpanje" v mrzlo Pišnico
Bolj se je smejalo Štefanu Hadalinu. Potem ko je nenadoma zapustil svetovno prvenstvo v Courchevelu, bi redko kdo pričakoval, da se bo vrnil s 17. mestom, kar je njegov najboljši veleslalomski dosežek v Kranjski Gori. V finalu je imel najboljši čas in je pridobil 12 mest! "Ne bom skromen, oba nastopa sta bila dobra, finalni še boljši, saj sem se še bolj sprostil in še bolj užival. Zadovoljen sem s tem, kar sem pokazal, ponosen sem nase, upam, da sem komu polepšal dan. Veliko mi pomeni, da tudi sem konkurenčen, tudi če nisem v najboljšem psihofizičnem stanju. Še več pa mi pomeni to, da sem se imel fino. V finalu sem imel resda super razmere, a sem moral pokazati tudi dobro smučanje." Načrt za popoldan? "Regeneracijski trening, fizioterapija, skok v Pišnico, počitek, videoanaliza in ob 21. uri v posteljo. Včeraj sem zaspal kot dojenček. Priznam, da imam kdaj tudi težave s tem."

Pogovor z Žanom Kranjcem

Do nedelje bo treba najti rezerve pri Kranjcu
Trener Klemen Bergant je bil prav tako vesel dobrega smučanja Štefana Hadalina: "Zelo sem vesel, da se je spravil k sebi in imel najboljši čas finala. Zdržal je celo progo, razen zadnjo strmino. Štef je izredno dober smučar, to je že večkrat dokazal, ima tudi medaljo s svetovnega prvenstva. Če ima takšen dan kot danes ali na tekmi v Söldnu, je sposoben takšnih predstav." Pri Žanu Kranjcu opaža nekaj rezerv: "V prvi vožnji je bilo precej prostora za izboljšave, pa tudi v drugi. Morda tudi pogoji zanj niso bili idealni. Upam, da do jutri najdemo tiste metre in desetinke, ki ga ločijo od zmagovalnega odra. Peto mesto ni slabo, imamo pa zdaj nalogo, da najdemo rezerve in da bo jutri še hitrejši." Bergant je še pohvalil pripravo proge: "Glede na to, kako toplo vreme so imeli ves teden, bolje ne bi mogli narediti. Pogoji so bili za vse pošteni, Pinturault je v finalu s številko 26 odsmučal sedem stotink slabše od Hadalina. Skratka, sredi marca se pri plus 10 stopinjah Celzija bolje tekme ne da izpeljati."

Razplet sobotnega veleslaloma za 62. pokal Vitranc

Pinturault po lanskem Adelbodnu znova na odru veleslaloma
Na zmagovalnem odru ni bilo nobenih presenečenj. Zmagal je prvi veleslalomist sezone Marco Odermatt, ki je v finalu sicer zapravil prednost, a na ciljni strmini vendarle prehitel Alexisa Pinturaulta (+0,23 sekunde), ki je bil zelo vesel, da je v Kranjski Gori, kjer že od leta 2011 niza vrhunske uvrstitve (z današnjim 2. mestom vred 11 stopničk, od tega dve zmagi), spet tako visoko: "Po dolgem času sem na zmagovalnem odru v veleslalomu in sijajno je bilo znova biti v igri za zmago. Trdo delo se izplača, smučam dobro, zdaj sem zadovoljen tudi z materialom in sem lahko samozavesten tudi za naprej." Na tretje mesto se je uvrstil še en smučar, ki ima na Pokalu Vitranc že številne uspehe, zmagovalec obeh lanskih vitranških veleslalomov Henrik Kristoffersen. V nedeljo sledi še en veleslalom (začetek ob 9.30; prenos na TV SLO 2), Rok Ažnoh ne bo nastopil, saj že potuje v Andoro na finale svetovnega pokala. Kot svetovni mladinski prvak si je priboril nastop na smuku.

Kranjec neuspešno lovil prve stopničke v Kranjski Gori