Sorodna novica Dež odnesel uvodni veleslalom v Söldnu
Forum Alpinum je obiskal tudi predsednik FIS-a Johan Eliasch in zmagovalca lanskega skupnega seštevka svetovnega pokala Mikaela Shiffrin in Marco Odermatt. Foto: EPA
Forum Alpinum je obiskal tudi predsednik FIS-a Johan Eliasch in zmagovalca lanskega skupnega seštevka svetovnega pokala Mikaela Shiffrin in Marco Odermatt. Foto: EPA

Petkov preizkus terena je že onemogočal močan veter, vremenska napoved pa tudi za soboto ni obetavna, sta nam s prizorišča sporočila Tomaž Hudomalj in Urban Laurenčič, ki bosta tudi letošnjo sezono (seveda s strokovnim komentatorjem Matjažem Vrhovnikom) komentirala tekme za TV SLO. Beli cirkus se bo začel (ali pa, če želite, nadaljeval) v soboto ob 10. uri, če ne bo težav z vremenom, ki bi lahko povzročil prestavitev tekme za kakšno uro ali celo odpoved.

Pripravljena na novo sezono, je na Instagramu zapisala Ana Bucik, ki bo (ob poškodbi Andreje Slokar in Mete Hrovat) v Söldnu glavni slovenski adut:
Pripravljena na novo sezono, je na Instagramu zapisala Ana Bucik, ki bo (ob poškodbi Andreje Slokar in Mete Hrovat) v Söldnu glavni slovenski adut: "Lahko sem zadovoljna z zadnjima dnevoma treningov v Val Senalesu. Dobro smučam in grem na tekmo zelo samozavestna." Tekmo bo odprla Sara Hector. Ana Bucik ima številko 20, Neja Dvornik 48. Foto: Instagram

Snežna površina zelo dobro pripravljena
Vodstvo Mednarodne smučarske zveze je z organizatorji že pripravljeno na različne scenarije. "Lani je bilo tu vreme izredno lepo, tokrat pa pričakujemo slabše vreme na sobotni tekmi. Smo pripravljeni, proga in snežna površina sta zelo dobro pripravljeni, le zgornjih pet centimetrov je mehkih. Bomo videli in se odzvali, če bo treba. Pripravili smo že rezervni start pri srednji postaji gondole. Pripravljeno imamo sol. Tudi uro pozneje bi lahko začeli tekmo," je povedal Peter Gerdol, direktor ženskih tekem svetovnega pokala.

Urban Laurenčič z velikim zanimanjem pričakuje začetek sezone, poudarja tudi, da je z nekaterimi novinarji po dveh desetletjih komentatorske kariere že v prijateljskih odnosih. Tudi sicer so novinarji zelo povezani.
Urban Laurenčič z velikim zanimanjem pričakuje začetek sezone, poudarja tudi, da je z nekaterimi novinarji po dveh desetletjih komentatorske kariere že v prijateljskih odnosih. Tudi sicer so novinarji zelo povezani. "Zadnji dve sezoni imamo svojo whatsup skupino, eno za moške, drugo za ženske tekme. Pred tekmami vsak zapiše, kaj se dogaja s posamezno reprezentanco, tako smo na tekočem. Lahko jo izkoristiš tudi za kakšno drugo pomoč, norveške kolege sem tako prosil, naj mi pošljejo posnetek pravilne izgovorjave nogometaša Erlinga Haalanda," nam je pripovedoval Laurenčič (mimogrede, pravilna izgovorjava je holand, ne haland). Foto: Adrijan Pregelj/RTV Slovenija

Znova nasmejana Mikaela Shiffrin
Tudi to sezono naj bi se za veliki kristalni globus borili predvsem Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova. "Shiffrin je odlično trenirala, tudi njene izjave potrjujejo to. Poleti ni imela nobenih težav, s partnerjem Kildejem sta skupaj trenirala v Kvitfjelu, poleti sta bila v Čilu," pravi Hudomalj. Posebnih novosti v tej sezoni sicer ne bo. "Spremembe so le v trenerskih ekipah, kar je po olimpijskem ciklusu normalno. Nekaj deklet je tudi zamenjalo opremo, vrača se Kästle, na teh smučeh bosta tekmovali Ilka Štuhec in Ester Ledecka, k Salomonu sta odšli Gisin in Robinson ..."

Prvič v svetovnem pokalu smučarka pod albansko zastavo
Kot smo že poročali, bo v soboto z manj kot 16 leti v svetovnem pokalu debitirala Italijanka Lara Colturi, ki bo nastopala pod albansko zastavo. Tomaž Hudomalj: "To poletje je zmagovala na tekmah južnoameriškega pokala, ampak svetovni pokal je velika razlika. Potrebuje še izkušnje, potrebuje še nekaj sezon, tako da dvomim, da bi jo lahko jutri kar videli v finalu. Tudi Zrinka Ljutić je (decembra 2020) odmevno prišla v svetovni pokal, a šele na zadnji tekmi lanske sezone dosegla vrhunsko uvrstitev (5.)."

Mikaela Shiffrin je v Sölden prišla zelo dobro razpoložena, nesrečne olimpijske igre (nastopila je v vseh disciplinah, a ostala brez medalje) je pozabila:
Mikaela Shiffrin je v Sölden prišla zelo dobro razpoložena, nesrečne olimpijske igre (nastopila je v vseh disciplinah, a ostala brez medalje) je pozabila: "Na Peking pomislim le še takrat, ko me novinarji sprašujete o tem. Vsi želijo vedeti, kaj se je zgodilo, ampak enostavnega odgovora ni. Naredila sem nekaj tehničnih napak, ki so imele velike posledice. Razmere na Kitajskem so bile zahtevne, čutila sem tudi še posledice covida. Številni razlogi so bili za neuspeh, ampak pomembno je, da sem potegnila prave zaključke. Slaba izkušnja v ničemer ni spremenila tega, kar sem dosegla prej, prav tako me ni ustavila v želji, da bi še naprej dosegala vrhunske rezultate." Marco Odermatt, ki je imel lani fantastično sezono, medtem zagotavlja, da bo tudi letos zelo motiviran, da še naprej kroji vrh: "Z motivacijo pri mojih letih ni težav. Ko si tako uspešen in tolikokrat zmagaš, je to že sam po sebi motiv za naprej. Zavedaš se, kaj moraš storiti in se ne zadovoljiš več s 3. ali 4. mestom." Foto: EPA

V Zermattu tekme pod vprašajem
Zgodnejši termin uvodne tekme nove sezone se utegne, če bodo jutri res težave, izkazati za neposrečenega, pa opozarja Urban Laurenčič: "Običajno sta bili tekmi v Söldnu zadnji konec tedna v oktobru in vreme je bilo praviloma organizatorjem naklonjeno, lahko so pripravili trdo in ledeno progo. Ker je želelo novo vodstvo Mednarodne smučarske zveze na vsak način v koledar uvrstiti smuka v Zermattu (po dva moška in ženska smuka), so ledeniško premiero prestavili pred enim tednom in tako bi se lahko zgodilo, da bodo na obeh prizoriščih težave, saj tudi smuk v Zermattu zaradi pomanjkanja snega visi."

Kakšen je koledar letošnje sezone?

Z glavo skozi zid
Čutiti je, da Laurenčič ni najbolj naklonjen novemu vodstvu FIS-a. "Poglejte, nekateri svetovni pokal spremljamo vsaj 20 let. Čeprav nismo strokovnjaki, smo takoj zastrigli z ušesi, ko so se odločili za smuk v Zermattu. Vedeli smo, da bo to težko izvedljivo, a so rekli – bomo že. Očitno z glavo skozi zid. Posledice so lahko zelo neprijetne. Ne razumem najbolje teh novih prijemov ljudi, ki pridejo na vodstvene položaje, izvoljeni pa so na nenavaden način."

Dvakrat v Severno Ameriko ruši ritem
Laurenčič ima seveda v mislih predsednika Mednarodne smučarske zveze Johana Eliascha. "Z njim so na bojni nogi tudi pri avstrijski smučarski zvezi, sicer pa bo 5. decembra na CAS-u prvo zaslišanje v povezavi z njegovo izvolitvijo. Koledar sezone 2022/23 vsekakor ni sestavljen optimalno in številne ekipe se držijo za glavo. Dvakrat potovati v Severno Ameriko ruši ustaljen ritem, je torej utrujajoče in tudi drago."

Zanimivo bo tudi spremljati, kako uspešen bo Norvežan Kristoffersen na novih smučeh Van Deer. V ozadju blagovne znamke sta Red Bull in seveda Marcel Hirscher, projektu pa se je pridružil še nekdanji trener oziroma športni direktor v avstrijski reprezentanci Toni Gigger.
Zanimivo bo tudi spremljati, kako uspešen bo Norvežan Kristoffersen na novih smučeh Van Deer. V ozadju blagovne znamke sta Red Bull in seveda Marcel Hirscher, projektu pa se je pridružil še nekdanji trener oziroma športni direktor v avstrijski reprezentanci Toni Gigger. "Denarja imajo, kolikor želijo, tako da se lahko igrajo. Gotovo ne bo šlo za slab material, ne vem pa, ali bo dovolj za stopničke. Sem pa slišal, da je bil Kristoffersen hiter na treningih," pravi Laurenčič. Foto: EPA

Tekmovalci komaj čakajo na začetek
Sicer pa začetek nove sezone vsi pričakujejo s prijetno napetostjo. "Vsako leto je zelo prijetno, ko pripotujemo v Sölden. V tebi se budi neki pozitiven nemir. Tu srečaš znane obraze, nekateri so v teh letih že postali tvoji prijatelji. Tudi pri tekmovalcih je opaziti pozitivno energijo, po pol leta treningov so lačni tekmovanj in ni tako kot sredi marca, ko so že utrujeni in jih vsaka stvar vrže iz tira."

Kranjec že pogosto odlično začel sezono
Medtem ko od Ane Bucik (v soboto bo imela številko 20) in Neje Dvornik jutri težko pričakujemo zelo odmeven rezultat, pa bo drugače v nedeljo. "Žan Kranjec je na začetku sezone vedno zelo dobro pripravljen, Sölden je njegovo najboljše prizorišče. Na treningih je bil hiter in mislim, da bi moral biti med pet, morda spet kar med tri," napoveduje Laurenčič. Kranjec je bil na ledeniku Rettenbach tretji lani in leta 2019, četrti leta 2016 in sedmi leta 2020.

V nedeljo je pričakovati odprto postavitev
Še eno zanimivost nam je razkril Urban Laurenčič: "Kranjec ima na voljo dvoje smuči za veleslalom. Če bo proga zaprta, bo smučal na krajših. Na zadnjih treningih v Val Senalesu je bil na zaprtih treningih hitrejši od Italijanov in tudi Francozov. Progo bosta v nedeljo postavljala Norvežan in Italijan in – glede na to, kaj so pri Kranjcu videli v Val Senalesu, pričakujem, da bo postavitev odprta. V tem primeru bi Kranjec smučal na daljših smučeh, ki pa so mu lani na ravnini zelo dobro služile.

Naj se torej sezona začne, pa čeprav je vreme v večjem delu Evrope primernejše za kratke rokave kot za bunde.

Ana Bucik bo na uvodnem veleslalomu startala s številko 20
SÖLDEN, veleslalom, sobota           

Štartna lista:                         
 1  S. HECTOR          ŠVE             
 2  T. WORLEY          FRA             
 3  P. VLHOVA          SLK             
 4  M. SHIFFRIN        ZDA             
 5  F. BRIGNONE        ITA             
 6  M. BASSINO         ITA             
 7  R. MOWINCKEL       NOR             
 8  M. GISIN           ŠVI             
 9  K. TRUPPE          AVT             
10  M. GASIENICA DAN.  POL             
11  L. GUT BEHRAMI     ŠVI             
12  C. FRASSE SOMBET   FRA             
13  V. GRENIER         KAN             
14  T. L. STJERNESUND  NOR             
15  R. SIEBENHOFER     AVT             
20  A. BUCIK           SLO             
48  N. DVORNIK         SLO             

Začetek ob 10.00, finale ob 13.00.

Slaba vremenska napoved za sobotni veleslalom v Söldnu