Prizor, ki ga letos ne bo - skok čez prelomnico Hausberg, prečni prehod in finiš proti cilju, kjer je več deset tisoč gledalcev. Martin Čater v Kitzbühel prihaja s popotnico dobrega treninga v Trbižu (superveleslalom in smuk), slovenska reprezentanca pa je tekmovala tudi na dveh FIS-tekmah v superveleslalomu v St. Lambrechtu v Avstriji. Čater je bil 9. in 7. Foto: EPA
Prizor, ki ga letos ne bo - skok čez prelomnico Hausberg, prečni prehod in finiš proti cilju, kjer je več deset tisoč gledalcev. Martin Čater v Kitzbühel prihaja s popotnico dobrega treninga v Trbižu (superveleslalom in smuk), slovenska reprezentanca pa je tekmovala tudi na dveh FIS-tekmah v superveleslalomu v St. Lambrechtu v Avstriji. Čater je bil 9. in 7. Foto: EPA

"Psihološko je najbolj fascinantno, ko prideš v štartno hišico in pogledaš dol. Prvič te kar malo stisne. Spodnji del je načeloma tudi zahteven, a manj kot zgornji del. Ključen del je, ko s Steilhanga prideš na cesto, tam moraš zadeti linijo in nesti s seboj veliko hitrosti," razmišlja najboljši slovenski smukač Martin Čater, ki se z najbolj zloglasno progo na svetu še ni spoprijateljil in je (na smukih) le enkrat osvojil točke. Pred dvema letoma je bil 26.

Sorodna novica Američani prevladovali na prvem treningu, Slovenci v ozadju

Cesta je uganka
Je Streif zanj nekakšna uganka? "Nisem med čistimi norci, ki se vržejo na glavo. No, ko začutim, da gre, to lahko naredim tudi sam. Cesta, ta mi predstavlja uganko, tam največkrat izgubljam. Ne vem, očitno pridem tja s premalo hitrosti ali pa preslabo drsim. Na cesti teren vseeno ni čisto raven, še vedno je treba zavijati. Celotna proga je ledena, tam je agresiven sneg, mehkeje je kot drugje in si hitro lahko preveč grob, s čimer izgubljaš čas."

Streif letos s prijaznejšim obrazom
Tako je bilo tudi na včerajšnjem prvem treningu. Čater je imel 41. čas. "V zgornjem delu sem želel še spoznati teren, konfiguracijo. Na prehodu na cesto s seboj nisem nesel želene hitrosti. A dobil sem določene informacije, v četrtek bom še dodal, da bo to že podobno tekmovalni vožnji. Streif je letos malce prijaznejši, podlaga je sicer poledenela, ampak je pa malenkost bolj gladko. Progo so dobro pripravili, bi bila pa lahko podlaga do tekme že precej nemirna. Na prvem treningu je tekmovalcem ob koncu štartne liste že nekoliko bolj treslo smuči."

Čater je nepričakovano dobil uvodni smuk sezone v Val d'Iseru.
Čater je nepričakovano dobil uvodni smuk sezone v Val d'Iseru. "Potreboval sem kar nekaj časa, da sem vse sprocesiral, sem pa vedno verjel, da lahko tudi zmagam med elito." Foto: EPA

Težav s kolenom nima več
Da si je že s prvo tekmo v sezoni – v Val d'Iseru je zmagal – zagotovil ugodno štartno številko, bo koristno tudi v Kitzbühelu: "Moje številke se gibljejo od 2 do 20, odvisno od žreba. To bo super za tekmo, moram izkoristiti boljše razmere. Je pa nervoza tu gotovo večja kot drugje. Po startu moraš že v nekaj sekundah skočiti čez Mišnico. To je nekaj posebnega. A letos sem bolje pripravljen. Lani nisem startal, tudi zaradi kolena, čeprav – tudi letos sem imel težave v obdobju okrog tekme v Bormiu. Že v Val Gardeni sem dobil udarec v koleno in me je nenehno bolelo. Zdaj se je umirilo, ne čutim bolečin."

Letos kar dva smuka
Smuk s Petelinjega grebena za 81. Pokal Hahnenkamm, ki je vedno vrhunec svetovnega pokala, bo v soboto ob 11.30, tokrat brez spremljevalnih prireditev in brez gledalcev. Avstrijec Vincent Kriechmay (lani je bil drugi, zaostal je le za rojakom Matthiasom Mayerjem) se je pošalil, da bo to res nenavadno, saj so smukači po navadi tam v vlogi statistov, da zabavajo zvezdnike. Že jutri bo v Kitzbühelu prva od dveh smukaških tekem (namesto wengenske), tridnevni program pa se bo končal v nedeljo s superveleslalomom (11.30). Vse tekme si boste lahko v prenosu ogledali na TV SLO 2.

Čatru odsotnost vrveža ustreza
Martinu Čatru, ki se je vsekakor bolj veselil Wengna kot Kitzbühela, odsotnost vrveža kar ustreza. "Imam že tako dovolj opravka s progo in smučanjem, tako da je dobrodošlo, da se lahko posvetim le smučanju in odmislim okolico. Da, morda je res še lažje, da se povsem osredotočim na tekmo. Vsekakor pa je nekaj posebnega, če so ob progi ogromne množice gledalcev. Ko skočiš čez prelomnico Hausberg, že vidiš, kako je vse okrog polno gledalcev."