V Söldnu štejejo tudi izkušnje: Žan Kranjec bo v nedeljo že osmič tekmoval na ledeniku Rettenbach, najvišje je bil leta 2019, tretji. Na tisti tekmi sta bila pred njim Francoza Alexis Pinturault (1.) in Mathieu Faivre (2). Oba sta ob Švicarju Marcu Odermattu tudi pred nedeljsko tekmo glavna favorita na stavnicah. Foto: Reuters
V Söldnu štejejo tudi izkušnje: Žan Kranjec bo v nedeljo že osmič tekmoval na ledeniku Rettenbach, najvišje je bil leta 2019, tretji. Na tisti tekmi sta bila pred njim Francoza Alexis Pinturault (1.) in Mathieu Faivre (2). Oba sta ob Švicarju Marcu Odermattu tudi pred nedeljsko tekmo glavna favorita na stavnicah. Foto: Reuters
Sorodna novica Kostelić sprožil divje treniranje, Hirscher testiranje

Sedemmesečnega pripravljalnega obdobja je konec, v soboto (ženske) in nedeljo (moški) se začenja nova smučarska sezona. Tradicionalno z veleslalomom, disciplino, ki je minuli zimi Slovencem prinesla največ stopničk. Kranjec je bil drugi na veleslalomu v Santa Caterini, Hrovatova pa dvakrat tretja v Kranjski Gori in na zadnjem veleslalomu sezone v Lenzerheideju. Tudi v letošnji sezoni naj bi bila oba gonilni sili slovenske reprezentance.

Prenos veleslaloma v soboto in nedeljo bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Kranjec in Hadalin optimistično v Sölden

Daljše smuči mirnejše
Kranjec spet zaupa vase in v opremo, tekmoval bo z daljšimi smučmi: "Našel sem dobre nastavitve, dobre smuči, tudi samozavest je potem na višji ravni. Smuka je bolj mirna in se mi zdi, da lažje povežem zavoje, bolje se znajdem pri višji hitrosti. Tudi na agresivnem snegu, na katerem sem imel lani težave, se lahko bolje znajdem, smuči so namreč mirnejše. Kadar je bil v finalu bolj nasekan sneg, sem pa imel večje težav," pravi Kranjec, ki s hrbtom nima več težav. Prejšnji teden je okusil razmere v Söldnu, te dni je v Val Senalesu na progi, ki naj bi bila zelo podobna tisti, ki bo v nedeljo.

Ne skrivamo, da želimo osvojiti medaljo. Konkurenčni smo skoraj v vseh disciplinah, a tja morajo vsi priti v pravi formi in samozavestni.

Miha Verdnik

Glavni cilj sezone: medalja v Pekingu
Vodja alpincev Miha Verdnik verjame, da so tekmovalci dobro pripravljeni, a se zaveda, da so nekaj treningi v lepih razmerah, kot so jeseni vladale na ledenikih, drugo pa ledene proge, kakršna je v Söldnu. "Trenirali so dobro, v tem zadnjem tednu sledijo še zadnje priprave, tudi na progi, utrjeni z vodo. Poledenela podlaga bo dala še zadnje povratne informacije. Vedno je pred začetkom nekaj napetosti. Nekih konkretnih primerjav s konkurenco ni bilo. Sölden bo že marsikaj povedal, glavni del pa sledi potem na nižjeležečih smučiščih." Cilji za Peking so jasni. "Ne skrivamo, da želimo osvojiti medaljo. Konkurenčni smo skoraj v vseh disciplinah, a tja morajo vsi priti v pravi formi in samozavestni," je za MMC povedal Verdnik.

Meta Hrovat čaka prvo zmago v svetovnem pokalu, da je tega sposobna, seveda ni dvoma. V lanski sezoni je bila dvakrat tretja (Kranjska Gora, Lenzerheide). Foto: Reuters
Meta Hrovat čaka prvo zmago v svetovnem pokalu, da je tega sposobna, seveda ni dvoma. V lanski sezoni je bila dvakrat tretja (Kranjska Gora, Lenzerheide). Foto: Reuters

Kranjec v Söldnu enkrat že na stopničkah
Informacije s treningov pravijo, da zna biti Štefan Hadalin (odločil se je, da ostane na lanski dolžini smuči) na veleslalomskih treningih hitrejši od Kranjca. "Tako je bilo že v prejšnjih sezonah. Znano je, da je Žan na treningih še malce zadržan. Vsekakor imata oba dobro primerjavo." Na Sölden ima Kranjec kar lepe spomine, strmina mu ustreza, prav tako praviloma poledenela proga. Leta 2016 je bil četrti, leta 2019 tretji, lani sedmi. Hadalin na ledeniku Rettenbach še ni osvojil točke. V nedeljo ne bo ciljal le na kakšno točko, ampak bo imel v mislih, da se je v lanski sezoni že znal zavihteti med deset.

Trenutno na treningu lahko pokažem dve izjemno hitri vožnji, potem pa mogoče štiri povprečne vožnje in včasih celo vožnje, ki niso zadovoljive.

Meta Hrovat

Spet vražje Slovenke
V soboto (začetek tekme ob 10. uri s prenosom na TV SLO 2) bo od Slovenk prva štartala Meta Hrovat, edina prvokategornica. Verdnik ugotavlja, da je v ženski reprezentanci kljub individualnim ekipam odlično vzdušje, kar spominja na 90. leta in vražje Slovenke. "Dobro so povezani, imamo zelo dobro ekipo, dekleta imajo vse, kar potrebujejo. Če bodo odsmučala tako, kot znajo, bi se morali veseliti lepih dosežkov." Meta Hrovat je v pripravljalnem obdobju naredila vse, kar si je zamislila. To ji vliva samozavest. Vseeno priznava, da na treningih vedno ni vse idealno: "Trenutno na treningu lahko pokažem dve izjemno hitri vožnji, potem pa mogoče štiri povprečne vožnje in včasih celo vožnje, ki niso zadovoljive. Na treningu še nisem konstantna. Vseeno grem na prvo tekmo samozavestna, ampak na realnih tleh."

Sorodna novica Slivnik optimističen po zadnjih treningih: "Vsi so pripravljeni na Sölden"
Meti Hrovat všeč sproščen italijanski pristop pri novemu trenerju

Potrpežljivo pri spremembah v tehniki
Ne samo, da je bila poleti količina treninga višja in da je vključila tudi več superveleslaloma, z novim trenerjem Liviem Magonijem je bil tudi način dela drugačen. Ustreza ji sproščen italijanski pristop: "Z Liviem se veliko pogovarjava, kar mi zelo ustreza. Se pa oba zavedava, da se spremembe v tehniki, ki jih želi uvesti v mojo že obstoječo tehniko, ne bodo zgodile kar v 70 dneh smučanja, kolikor sva jih opravila to poletje. To je proces, ki traja dlje od enega poletja." Primerjav s Tino Maze in Petro Vlhovo – obe je nekoč treniral Magoni – ne mara preveč. "Zame je zelo pomembno, da se zavedam, da se ne enačim s Tino in Petro, ki sta res izjemni vsestranski smučarki, ampak da sem jaz jaz," je povedala Meta Hrovat.

Nekaj zanimivosti pred začetkom sezone

- Kvota za zmago Mete Hrovat v Söldnu je 29, za zmago Žana Kranjca pa 15. Pri ženskah sta po mnenju stavnic prvi favoritinji Mikaela Shiffrin in Marta Bassino (obe kvota 3,5), pri moških pa Marco Odermatt in Alexis Pinturault (oba kvota 4,0) ter Mathieu Faivre (7,0).

- Tina Maze je v Söldnu zmagala trikrat (2002, 2005, 2012), več zmag ima na tem prizorišču le Ted Ligety, štiri.

- Ob prvi zmagi v Söldnu pred 19 leti so bile na najvišji stopnički kar tri smučarke: zmago so si razdelile Tina Maze, Norvežanka Andrine Flammen in Avstrijka Nicole Hosp.

- Do konca sezone 20. marca v Meribelu je po Söldnu na koledarju za alpske smučarje načrtovanih 11 smukov, sedem superveleslalomov, osem veleslalomov in deset slalomov. Smučarke lahko pričakujejo devet smukov, devet superveleslalomov, devet veleslalomov in devet slalomov.

- Na koledarju sta tudi individualni paralelni preizkušnji, ženska in moška, ki bosta na sporedu takoj po Söldnu v Lechu 13. in 14. novembra. Na finalu sezone v Meribelu bo na sporedu ekipna paralelna tekma.

- Razmerje med hitrimi in tehničnimi disciplinami je izenačeno in za oba spola enako: 18 hitrih in 18 tehničnih preizkušenj, brez upoštevanja paralelnih tekem.

- Alpska kombinacija bo na sporedu zgolj na zimskih olimpijskih igrah od 4. do 20. februarja v Pekingu.

- Zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala branita Francoz Alexis Pinturault in Slovakinja Petra Vlhova.

- Potem ko v lanski sezoni na tekmah ni bilo gledalcev, se ti spet vračajo na prizorišče. V Söldnu bo na ženski veleslalomski tekmi 7000 gledalcev, na moški tekmi pa 9000.

Meta Hrovat in Žan Kranjec že preizkusila progo v Söldnu