Martin Čater je s številko 41 nastopil šele dve uri po začetku tekme, ko so bili prvokategorniki že v svojih sobah oziroma so najboljši trije pozirali fotografom. Uprizoril je sijajen nastop in za 22 stotink ugnal do tedaj vodilnega Otmarja Striedingerja. Poskrbel je šele za četrto slovensko zmago na moških smukih (Jerman 2, Kline 1). Foto: EPA
Martin Čater je s številko 41 nastopil šele dve uri po začetku tekme, ko so bili prvokategorniki že v svojih sobah oziroma so najboljši trije pozirali fotografom. Uprizoril je sijajen nastop in za 22 stotink ugnal do tedaj vodilnega Otmarja Striedingerja. Poskrbel je šele za četrto slovensko zmago na moških smukih (Jerman 2, Kline 1). Foto: EPA
Sorodna novica Video: Martin Čater s številko 41 do šokantne zmage

Čater je s številko 41 pripravil eno največjih presenečenj v zgodovini svetovnega pokala. Najboljši trije so se že fotografirali, ko jih je Slovenec na smučeh Stöckli (tudi prejšnje tri slovenske zmage so prišle s smučmi tega švicarskega proizvajalca) šokiral z brezhibno predstavo. S stotimi točkami je že na začetku sezone zbral skoraj toliko točk kot na prejšnjih 26 smukaških tekmah v treh sezonah (114 točk). Pogovarjali smo se z Gregorjem Koštomajem, ki je po odhodu Petra Pena prevzel vlogo odgovornega trenerja v reprezentanci za hitre discipline, potem ko se je prej izkazal v ekipi Ilke Štuhec.

Vedeli smo, da je lahko Martin Čater hiter, ampak ‒ nihče ni upal niti pomisliti, da lahko kar zmaga. Pa vi?
Če tega ne bi verjel, se ne bi odločil, da prevzamem ekipo. S takšnimi štartnimi številkami morda res ne moreš razmišljati ravno o zmagi, bolj smo si želeli poštenih pogojev za vse, potem pa v prvi vrsti priti med dobitnike točk. To je je bil realen cilj. Vem, da Martin zna dobro smučati, imel pa je težave, ko je želel to sproščenost ‒ ne kakovost, ampak sproščenost ‒ prenesti še na tekmo. Tokrat se je vse sestavilo, odlični pogoji so bili, morda je imel celo malo slabšo vidljivost, šel je prek sebe in naredil sanjsko vožnjo. Za učbenike!

Vse se je sestavilo, super pogoji so bili, morda je imel celo malo slabšo vidljivost, šel je prek sebe in naredil sanjsko vožnjo. Za učbenike!

Gregor Koštomaj

Pravite, da je smučal sanjsko. Tudi vi niste videli prav nobene napake?
Če pogledate analizo: na nobenem sektorju ni bil najboljši, nikjer pa ni bil slabši kot osmi. Skratka, od štarta do cilja vrhunska predstava, drugače danes tudi ne gre, če želiš zmagati v svetovnem pokalu.

Ali takšno smučanje Martinu lahko uspe le nekajkrat v karieri, ali pa je teh predstav vsaj na treningih več?
Na treningih mu vsekakor uspevajo takšne vožnje. Letos smo veliko delali predvsem na psihološki pripravi, želimo, da je izvedba vrhunska že na treningu, saj je potem na tekmi vse lažje. V nedeljo mu je uspelo vse to imenitno prenesti na tekmo. Ne bi pa omenjal samo Martina. Ni tako izstopal v pripravljalnem obdobju, tudi drugi lahko smučajo dobro in upam, da jim bo ta rezultat spodbuda in da se bodo sprostili za tekmo.

Miha Hrobat je dobro nastopil v superveleslalomu (20.), Boštjan Kline je tudi naredil napredek v primerjavi z lansko sezono ...
Za nami je super teden. Miha se je res izkazal v superveleslalomu, čeprav ‒ z malo sreče bil bil hitro lahko deseti. Boštjan je bil po dolgem času v smuku spet pri točkah, s tako visoko številko ni nihče prišel blizu 30. Zna pa smučati še bolje, mislim, da se bo vrnil. Klemen (Kosi) v smuku ni dobil priložnosti, ker imamo za zdaj manjšo kvoto, na superveleslalomu pa bi bil z le malenkost bolj drzno vožnjo lahko med 30.

27-letni član celjskega smučarskega kluba bil do letošnje sezone na smukih najvišje v Wengnu leta 2019, ko je bil - prav tako s številko 41 - osmi. Foto: Reuters
27-letni član celjskega smučarskega kluba bil do letošnje sezone na smukih najvišje v Wengnu leta 2019, ko je bil - prav tako s številko 41 - osmi. Foto: Reuters

Ali je v svetovnem pokalu največ vredna zmaga v smuku? Je tu najtežje zmagati?
Zmagati v svetovnem pokalu je težko v vsaki disciplini in za to moraš smučati res odlično, skoraj popolno. To je tisto, kar me vedno najbolj navduši, je pa res, da je za male nacije, za kar nas imajo preostale alpske velesile, to najtežje v smuku. Prvič, doma nimamo niti primernih terenov, in drugič, ker je v smuku zelo pomemben material. Tu tiste prej omenjene velesile vlagajo ogromno denarja v razvoj in odkrivanje novosti. Ko jih uspeš premagati, je občutek toliko slajši.

So Avstrijci športno priznali poraz? Otmar Striedinger je verjetno že slavil prvo zmago v karieri, a je bil na koncu tragičen junak. So bili kaj nevoščljivi?
Ne, nisem imel tega občutka. Vsi so mi čestitali, so pa v hecu rekli, da drugič bi pa radi vseeno oni zmagali. Med reprezentancami vlada športno vzdušje, vedno čestitaš najboljšim, je bilo pa seveda tokrat nekaj posebnega, ker so vsi čestitali meni oziroma našim trenerjem.

Grega Koštomaj je Ilko Štuhec popeljal do dveh naslov svetovne prvakinje v smuku, nato pa prišel k moški reprezentanci za hitre discipline. Foto: MMC RTV SLO
Grega Koštomaj je Ilko Štuhec popeljal do dveh naslov svetovne prvakinje v smuku, nato pa prišel k moški reprezentanci za hitre discipline. Foto: MMC RTV SLO

Z Ilko Štuhec ste slavili številne uspehe. Je zmaga Martina Čatra pri vas sprožila večje navdušenje kot kakšna Ilkina zmaga, ker je bila Martinova tako nepričakovana?
Nerad to primerjam. Predan si športniku, s katerim delaš in z njim deliš čustva. Res je, nisem pričakoval, da se bo kar boril za zmago, zato je bilo veliko vznemirjenja, ko je bil na vmesnih časih tako hiter. Vseeno se mi je zdelo, da je trajalo kar nekaj časa, da je prišel do mesta, kjer sem stal na progi. In takrat je bil še vedno v vodstvu. Precej mučno je bilo čakati do ciljne črte in trepetati, ali bo tudi v cilju v zelenem. Potem pa ‒ val navdušenja, prijeten cmok v grlu, težko kaj spraviš iz sebe. Tudi kakšna solza je bila.

Pravite, da ste bili v spodnjem delu proge. Kaj ste poročali na štart z mesta, kjer ste opazovali tekmo?
Pri meni je bil del, kjer se je naredila majhna luknja, na to sem opozoril. Sicer pa je bila proga v odličnem stanju. Informacij pri smuku je na dan tekme bolj malo, že prej so treningi in smo vse dogovorjeni že prejšnji večer. Morda se samo še uskladimo, ali vse dogovorjeno še velja oziroma ali je treba zaradi morebitnih vremenskih in snežnih razmer kaj spremeniti.

Izjemen rezultat najbrž ni naključje. Očitno ste v pripravljalnem obdobju dobro trenirali!
Imeli smo kar srečo s pogoji, dobre razmere in raznovrstne terene. Želel sem si še malo več strmine in več zahtevnih zavojev. Kot sem že večkrat poudaril, smo malenkost več trenirali tehnične discipline. Pa saj tudi prejšnja leta fantje niso hodili smučat za užitek, ampak so vedno garaško delali.

Nastop Martina Čatra na smuku v Val dIseru

Torej ste jih morali tudi psihično pripraviti. Prepričati, da zmorejo več, kot kažejo izidi ....
Če pogledate izide smuka: prvih 30 je v sekundi in 60 stotinkah. Konkurenca je izjemno zgoščena. Glava je tista, ki dela razliko. In če nam je uspelo v nedeljo, verjamem, da se bomo še kdaj veselili vrhunskih izidov!

Pomemben dejavnik so bile tudi smuči Stöckli, ki so bile pri Čatru v zgornjem, položnejšem delu, zelo hitre ...
Seveda moram pohvaliti serviserja Roka (Javorja), opravil je veliko delo. In sploh vse trenerje, vsak je pri tem uspehu odigral svojo vlogo. Super dan, vse se je poklopilo.

Saj tudi prejšnja leta fantje niso hodili smučat za užitek, ampak so vedno garaško delali.

Gregor Koštomaj

Za razliko od sobotnega superveleslaloma, ko je imel Čater na progi novozapadli sneg ...
Imel je smolo, saj je pred njim padel tekmovalec in je bila tekma prekinjena. Na štartu niso imeli rezervnega predtekmovalca, čeprav sem ga zahteval. Poslali so več "abručarjev" (teptačev), ki pa so se spuščali počasi, tako da je bilo ob tistem močnem sneženju na progi hitro spet nekaj svežega snega. Že v štartni hišici je bil v slabšem položaju, poleg tega tudi ni odsmučal tako dobro kot v nedeljo, tako da je ostal brez točk.

Ste ob vseh ukrepih, ki vladajo, lahko vsaj malo proslavili zmago?
Usedli smo se, naredili analizo, strnili vtise in ‒ nazdravili s šampanjcem. Mislim, da si je Martin to zaslužil. Več si tako in tako nismo mogli privoščiti, saj nas je danes (ponedeljek) že čakalo osem ur vožnje proti Val Gardeni.

Ujeli smo vas ravno na poti. Je bilo kje kaj težav zaradi velike količine snega, kakšna cesta zaprta?
Ne, vse je normalno. Smo že mimo Torina, prometa je malo, kar je vsaj ena pozitivna stvar covida.

Čater uvodni smuk končal sanjsko - na vrhu

S tekmama v hitrih disciplinah na progi Saslong se konec tedna začenja tisti klasični program "hitrašev". In Slovenec bo na smuku v rdeči majici! Kljub temu verjetno cilji zdaj najbrž niso kar naenkrat višji?
Moramo ostati realni. Z uvrstitvijo med 15 bomo vedno zelo zadovoljni in na to bomo ciljali, si je pa Martin s tem uspehom izboljšal štartni položaj in bo štartal med prvih 20.

Kako pa se znajdete v teh posebnih razmerah v mehurčku? So kakšne težave?
Moram priznati, da dobro skrbijo, da se kdo ne okuži. Stiki so zminimalizirani, je pa sama organizacija tekmovanj zelo zahtevna. Ogromno je testiranj in to ni preprosto skoordinirati. Vsaka država ima tudi drugačne protokole, celo znotraj iste države imajo regije svoje protokole. Več logističnega dela je, kot smo vajeni.