Grega Koštomaj je pozimi prevzel žezlo od Petra Pena, a želenih rezultatov ni bilo. Foto: MMC RTV SLO
Grega Koštomaj je pozimi prevzel žezlo od Petra Pena, a želenih rezultatov ni bilo. Foto: MMC RTV SLO

Novico je za STA potrdila Špela Pretnar, zunanja sodelavka za odnose z javnostmi pri Smučarski zvezi Slovenije.

Boštjan Kline: Že na treningih ga bo treba 'žgati'

"Vsi so obveščeni, da bodo dobili odpoved pogodbe s 30. aprilom. Na smučarski zvezi imamo dolgoročno sklenjene pogodbe, a ima vsaka notri postavko, da se pogodba lahko prekine s 30. 4. O tem morajo biti zaposleni obveščeni tri mesece prej. Ni pa nujno, da ne bodo z istimi osebami sklenjene nove pogodbe po koncu sezone. Ampak glede na to, da se zavedamo težav v smukaški ekipi in da ne moremo vedeti, kako se bodo stvari odvijale, ker sezona še poteka, smo se na smučarski zvezi odločili za ta korak," je pojasnila Pretnarjeva.

Edine smukaške točke to zimo sta na začetku sezone v Lake Louisu osvojila Klemen Kosi in Martin Čater. Do konca sezone v hitrih disciplinah so sicer samo še trije smuki vključno s finalom v Cortini, kamor Slovenci ne bodo šli, saj gre tja samo najboljših 25 s smukaške lestvice.

Gre vendar za tekmovanje, ne za lepotni izbor

O morebitnem novem trenerskem štabu pa bodo razmišljali po koncu sezone. "Ekipa se bo sestavljala po sezoni. Sredi sezone je težko na novo postavljati ekipo, se bo pa to po tehtnem premisleku naredilo po koncu sezone," je povedala Pretnarjeva.

Odpoved pogodbe so prejeli tako Grega Koštomaj, ki se je trenerski ekipi iz tabora Ilke Štuhec pridružil lani, to zimo pa je prevzel taktirko po slovesu dolgoletnega glavnega trenerja ekipe za hitri disciplini Petra Pena, kot preostali člani strokovnega štaba, med njimi Andrej Šporn, ki skrbi za analitiko in analizo.

Bolj kritičen pa je bil za Dnevnik vodja panoge Miha Verdnik, ki je po posvetu s predsednikom zbora in odbora za alpsko smučanje Iztokom Klančnikom in predsednikom strokovnega sveta Klemnom Benedikom vsem trenerjem tudi sporočil, da bo z njimi prekinil pogodbe.

Verdnik: Za slabe rezultate krivi tudi smučarji
"S trenerskim delom nisem zadovoljen. O poteku dela sem se prepričal tudi na terenu, nazadnje v Kitzbühelu. Vsak član reprezentance se sicer trudi po najboljših močeh, a usmeritev ni prava. Zato sem najprej na skupnem sestanku vsem trenerjem povedal, da bomo izkoristili možnost prekinitve pogodb. Svoj delež pri slabih rezultatih imajo tudi tekmovalci, in to sem jim jasno tudi povedal. V zadnjih letih smo vanje vložili veliko sredstev, imeli so številne ugodnosti, od državnih zaposlitev do opremljevalcev, imeli dobre razmere za delo, a rezultatov niso dosegli," je za Dnevnik povedal Verdnik.

Niti priključitev Šporna ni prinesla dodane vrednosti
"Če me zdaj vprašate, ali bi moral trenersko ekipo zamenjati že kakšno sezono prej, vam lahko dam pritrdilen odgovor. A sem zaupal trenerjem in jim dal na podlagi preteklih uspehov še eno priložnost. Potem ko se je glavni trener Peter Pen zaradi bolezni v družini umaknil iz reprezentance, sem želel pred glavnimi januarskimi tekmami ekipi pomagati ter jim priključil Andreja Šporna. Na terenu sem se prepričal, da okrepitev ni prinesla dodane vrednosti, zato sem se Špornu po Kitzbühelu zahvalil," je za Dnevnik še pojasnil Verdnik.