Najboljši slovenski tekačici imata težave. Polona Klemenčič, ki je do novega leta kazala izjemno formo, je po tekmi na Pokljuki zbolela in še ni pripravljena. Nazadnje je obležala še Anamarija Lampič. Foto: Reuters
Najboljši slovenski tekačici imata težave. Polona Klemenčič, ki je do novega leta kazala izjemno formo, je po tekmi na Pokljuki zbolela in še ni pripravljena. Nazadnje je obležala še Anamarija Lampič. Foto: Reuters

Slovenska biatlonska reprezentanca se te dni na Pokljuki pripravlja na februarsko svetovno prvenstvo v Oberhofu. Vodstvo reprezentance navdušujejo zadnje dobre predstave, številne skrbi pa povzročajo bolezni tik pred najpomembnejšim tekmovanjem sezone. Moška vrsta na prvenstvo potuje optimistična po tretjem mestu Jakova Faka na tekmi v Ruhpoldingu in odličju Lovra Planka ta teden na evropskem prvenstvu v Lenzerheideju. V ekipi so še Miha Dovžan, Rok Tršan, Anton Vidmar in Alex Cisar. V ženski vrsti se bo Anamariji Lampič ter Živi in Poloni Klemenčič pridružila še mlada Lena Repinc, ki bo dopolnila štafeto. V tej sezoni je bilo že nekaj odmevnih dosežkov, izstopata seveda peti mesti Anamarije Lampič in tudi lepe uvrstitve Polone Klemenčič.

Sorodna novica Fak pokril vseh 20 tarč in po dveh letih stopil na stopničke

Nekaj časa za okrevanje vendarle je
Anamarija Lampič je zbolela pred tednom dni (po petem mestu na sprintu v Anterselvi) in po angini še vedno ne trenira. Po več kot 14 dneh bolezni in virozi se počasi vrača Polona Klemenčič, ki še ni 100-odstotna. V moški vrsti je na seznamu obolelih Rok Tršan. Kot poudarja vodstvo ekipe, je do svetovnega prvenstva na voljo še skoraj 14 dni, kar naj bi bilo za večino dovolj časa, da vendarle izpilijo formo. "Posebej veseli smo izidov zadnjih treh tednov. Od decembra smo naredili še en korak naprej. Za celotno ekipo je še kako pomembno, da se tega zavedamo. Škoda za Anamarijo in Polono. Posebej Anamarija bi tekme v Anterselvi potrebovala. Prvič bi nastopila v zasledovanju, nato še v štafeti. Upam, da bosta do SP-ja obe pripravljeni," pravi Nemec, ki je ekipo prevzel po lanski sezoni.

Nihče ne zahteva medalje
Jakov Fak je 11. januarja v Ruhpoldingu (na 20 kilometrov) po dveh letih s 3. mestom znova stopil na stopničke svetovnega pokala. "V Ruhpoldingu je združil odličen tek in izjemno streljanje. Zdaj ima znova tisti občutek, kako je, če si na stopničkah, in dobil je potrditev, da to še vedno zmore. Tak uspeh dvigne apetite in vzdušje tudi pri vseh drugih," poudarja Gros, ki pa reprezentance vseeno noče obremenjevati z uvrstitvami. "Cilje je težko opredeliti s kolajnami in osvojenimi mesti. Pomembno je, da vsak tam pokaže najboljšo formo in največjo željo."

Podobno meni vodja panoge na SZS-ju Tomas Globočnik: "Ob idealnem razpletu je tako med dekleti kot med fanti realen tudi boj za odličje. To smo dokazali. A tega od nikogar ne smemo zahtevati." Globočnik dodaja, da je realna želja boj za deseterico, drugo pa bo odvisno od dobre dnevne forme in tudi od nastopa konkurence.

Ne morem napovedovati kolajne. Zelo pozitivno je, da vem, da so stopničke dosegljive, a povsem drugače bi bilo, če bi se na zmagovalni oder letos uvrstil štiri- ali petkrat.

Jakov Fak

Dovžana že ob prihodu na strelišče strah
Fak se zaveda, da kljub stopničkam v Ruhpoldingu ne sodi med favorite. "Ne morem napovedovati kolajne. Zelo pozitivno je, da vem, da so stopničke dosegljive, a povsem drugače bi bilo, če bi se na zmagovalni oder letos uvrstil štiri- ali petkrat." Med preostalimi ima vsak svoje želje in svoje težave. Tršan se ukvarja s poškodbami, Miha Dovžan išče strelsko formo, ki ga je krasila nekoč. "Letos imam težave pri streljanju stoje. Stvar je šla tako daleč, da me je že ob prihodu na strelišče malo strah, kaj bo. Težko je." Mladi Planko, Vidmar in Cisar še vedno nabirajo izkušnje v ciklu, ki naj bi vrhunec dosegel na olimpijskih igrah 2026. "V Nemčiji bi rad pokazal čim več, a to ne bo dovolj za sam vrh. Načrt je stopnjevanje dosežkov do iger. Imam tri leta časa in tam se ob primernem napredku želim boriti za uvrstitev med najboljših šest, ob dobrem dnevu bi bila tako dosegljiva tudi kolajna," pravi Cisar.