"Definitivno si želim jutri zadeti vse strele in biti hiter na progi. Kaj bo to pomenilo, pa ni odvisno samo od mene. Upam, da bom naredil najboljše, kar se le da," je v intervjuju z Anžetom Bašljem za TV Slovenija dejal Fak. Celoten intervju si preberite v nadaljevanju.

Jakov Fak je bil v letošnji sezoni najvišje v Hochfilznu, kjer je na zasledovalni tekmi sredi decembra osvojil četrto mesto. Foto: EPA
Jakov Fak je bil v letošnji sezoni najvišje v Hochfilznu, kjer je na zasledovalni tekmi sredi decembra osvojil četrto mesto. Foto: EPA

Sobotna tekma v Antholzu se bo začela ob 14.45. Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju pa deset minut prej.

Po petih dnevih treninga tukaj v Antholzu se zdaj zares začenja tudi za vas. Kakšne so vaše prvi misli, prvi občutki pred začetkom?
Občutki so dobri, treninge smo opravili tako, kot smo jih načrtovali. Upam, da bodo jutri približno taki pogoji, da ne bo veliko vetra, ker potem moraš biti previdnejši. Želim si, da bom v teku znal odmeriti tempo od začetka, tako da bi v zadnjem krogu imel še dovolj moči, da bi pridobil še kakšno mesto.

Jakov Fak na sobotnem šprintu meri visoko

Na dozdajšnjih tekmah ste izgubljali 15, 20 sekund. To vas je nekako razžalostilo. Je bilo dovolj časa, da ste s treningom prišli na višjo raven?
To težko rečem, dokler ne bo tekme. Vsi so se pripravljali na prvenstvo. Vprašanje je, koliko so tisti na najvišji ravni še napredovali. Upam, da ne preveč. Ne glede na to, se moraš osredotočiti na to, koliko imaš ti moči in kaj lahko narediš.

Kakšna pa je vaša osredotočenost na šport? Zdaj imate že dva otroka, ali morda starševstvo kaj vpliva na osredotočenost?
Mislim, da ne. Določene stvari so drugačne, kot so bile prej. Bistveno je, da ko si na treningu, razmišljaš o treningu. In da ko si na tekmi, razmišljaš samo o tekmi. To se da ločiti.

Nekje sem prebral, da ljudje delujemo v skladu z našo samopodobo. In da nikoli ne gremo višje v tej osebni zgodbi, kot je naša samopodoba. Kakšna je vaša samopodoba?
Nikoli nisem imel preveč napihnjene samopodobe. Vedno sem skromno gledal na vse. Z enim skromnim pristopom do samega tekmovanja sem prišel do rezultatov. Nikoli si nisem ustvarjal neke šampionske podobe v glavi, da sem nepremagljiv ali kaj podobnega.

To samo zunaj proge ali tudi na njej?
V bistvu je na progi drugače. Tam je neposreden boj in poskusiš narediti največ, kar se le da.

Ko vizualizirate letošnje svetovno prvenstvo. Kaj je tisto, kar vidite? Kaj je tisto, kar vas bo zadovoljilo?
Nekoliko se ne vizualizira rezultata, ampak performans. Definitivno si želim jutri zadeti vse strele in biti hiter na progi. Kaj bo to pomenilo, pa ni odvisno samo od mene. Upam, da bom naredil najboljše, kar se le da.