Lars Helge Birkeland in Thekla Brun-Lie sta dobila prvo dejanje biatlonske sezone. Foto: EPA
Lars Helge Birkeland in Thekla Brun-Lie sta dobila prvo dejanje biatlonske sezone. Foto: EPA
Pokljuka je prva postaja letošnjega svetovnega pokala. Foto: EPA

Najhitrejša sta bila Norvežana Thekla Brun-Lie in Lars Helge Birkeland. Drugo mesto sta zasedla Avstrijca Lisa Theresa Hauser in Simon Eder, tretja pa je bila ukrajinska naveza Anastasija Merkušina-Artem Tiščenko. V zadnji predaji so se za zmago borili Birkeland, Eder, Tiščenko in Nemec Erik Lesser, ki pa je že po streljanju leže moral v kazenski krog in izpadel iz boja za stopničke. Na zadnjem streljanju sta si Norvežan in Avstrijec nato priborila manjšo prednost pred Tiščenkom, ki je moral popravljati zgrešen strel, v finišu pa je bil v smučini najmočnejši Norvežan.

Urška Poje in Jakov Fak sta na koncu dosegla želeno uvrstitev v prvo polovico, kazalo pa je precej slabše, saj je Pojetova prvi krog končala kot 22., Fak je šest mest pridobil, ko pa je Pojetova nato dobila še eno mesto, pa je bila prva polovica ulovljiva. Fak je v zadnji predaji po streljanju stoje sicer popravljal dva strela, a bil izreden v smučini. Zmagovalcu Birkelandu, ki se je boril z Avstrijcem za zmago, je odvzel kar 10 sekund, prehitel pa je tudi štafeti Finske in Latvije z vselej zelo hitrim Andrejsom Rasturgujevsom. 11. mesto je najboljša slovenska uvrstitev v tej disciplini do zdaj.

Fak tvegal, kar se je dalo
"Zadovoljna sem, saj je led prebit, a strelski del se mi je ponesrečil. Bila sem premalo skoncentrirana. Na tako kratkih krogih se tekmovalke vedno zaženemo in v končnici je nato vedno težko. Pokljuška proga je zelo težka in nikjer ni časa za krajši predah," je dejala Pojetova.

"Dvakrat sem zgrešil na zadnjem postanku, a tvegal sem, kar se je dalo, da bi pridobil kakšno mesto. Krog je zelo kratek in ni veliko možnosti za pridobivanje časa. Manjka tudi kakšen zahteven vzpon in tekmeci, ki so sicer slabši, se z dobrimi smučmi v skupini lahko peljejo zelo hitro. Z Urško sva tekmo začela na 22. mestu in na koncu je to v redu, sam pa seveda nisem zadovoljen z 11. mestom. Želim več, vemo pa tudi, da je Urška še neizkušena in da je opravila po najboljših močeh," je dodal Fak, ki nestrpno pričakuje prvo posamično tekmo v sezoni, sredin posamični obračun na 20 km.

Slovenija ni nastopila v ekipni mešani štafeti
Popoldne so na Pokljuki opravili še z ekipno mešano štafeto. Zmagala je Francija pred Švico in Italijo. Slovenija ni imela svoje ekipe. Obstajala sta dva scenarija. Potem ko je Lea Einfalt v soboto v Idreju na Švedskem na tekmi pokala IBU izpolnila normo za nastop v svetovnem pokalu, se je pojavila ideja, da pohiti iz Skandinavije in da ekipa nastopi doma. A v slovenskem taboru so se odločili, da tekmovalke, ki ima rahel prehlad, ne pošljejo na nočno vožnjo v Slovenijo.

Druga možnost je bila, da bi imela Urška Poje dvojni nastop. A za tega bi se v slovenski vrsti odločili le, če bi nastopila res izjemno dobro. Klemen Bauer, Rok Tršan in Polona Klemenčič so tako ostali brez testa pred srednim začetkom posamičnih tekem na Pokljuki.

Posamična mešana štafeta:          *   
 1. NORVEŠKA             38:26,7 (0+4) 
    Brun-Lie/Birkeland                 
 2. AVSTRIJA                +8,5 (0+5) 
    Hauser/Eder                        
 3. UKRAJINA                20,7 (0+1) 
    Merkušina/Tiščenko                 
 4. FRANCIJA                30,3 (1+9) 
 5. ŠVEDSKA                 35,5 (1+10)
 6. KANADA                  37,8 (0+10)
...                                    
11. SLOVENIJA             1:51,8 (0+9) 
    Poje/Fak                           
                                       
      * - kazenski streli+poprave      
                                       

                                       
Ekipna mešana štafeta:             *   
 1. FRANCIJA           1:10:02,8 (0+5) 
 2. ŠVICA                  +38,7 (0+9) 
 3. ITALIJA                 52,1 (1+8) 
 4. RUSIJA                1:17,3 (0+6) 
 5. FINSKA                1:30,9 (1+11)
 6. NORVEŠKA              1:51,1 (0+7) 
                                       
      * - kazenski streli+poprave