Anamarija Lampič je bila na debitantskem nastopu med biatlonsko elito razred zase v teku! Foto: AP
Anamarija Lampič je bila na debitantskem nastopu med biatlonsko elito razred zase v teku! Foto: AP

27-letnica je prvi strelski nastop leže opravila brezhibno, pokrila vseh pet tarč in prevzela vodstvo. Najbolj se ji je približala Čehinja Marketa Davidova, ki je zaostajala 11,4 sekunde.

Zataknilo se je na drugem streljanju stoje, ko je Anamarija Lampič zgrešila prve tri strele. Zadnja dva je zadela. Morala je v tri kazenske kroge za dodatnih 450 metrov teka, vendar je bila na progi daleč najhitrejša med vsemi. V cilj je prišla kot peta in v nadaljevanju je ni prehitela nobena tekmovalka več.

Za zmagovalko, Nemko Denise Herrmann Wick, ki je zadela vseh deset strelov, je Anamarija Lampič zaostala za 35,8 sekunde. Druga je bila Davidova (+18,1), tretja pa Francozinja Julia Simon (+20,1). Pred njo je bila še Švedinja Elvira Oeberg (32,4).

Nisem mislila, da sem lahko sploh tako visoko. Tudi mene je presenetil ta izid. Vedela sem seveda, da mi gre dobro, ko sem leže ustrelila 'nulo', kar mi veliko pomeni. Rekla sem si: 'To je to in stoje bo, kar bo.' Zelo sem vesela, da sem naredila le tri napake, lahko bi jih bilo tudi pet.

Anamarija Lampič za Val 202

Lahko bi stoje zgrešila tudi petkrat ...

"Nisem mislila, da sem lahko sploh tako visoko. Tudi mene je presenetil ta izid. Vedela sem, seveda, da mi gre dobro, ko sem leže ustrelila 'nulo', kar mi veliko pomeni. Rekla sem si: 'To je to in stoje bo, kar bo.' Zelo sem vesela, da sem naredila le tri napake, lahko bi jih bilo tudi pet," je nasmejana do ušes Anamarija Lampič za Val 202 opisala svoj krstni nastop v svetovnem pokalu v biatlonu.

27 sekund hitrejša od druge najhitrejše tekačice

Ravno Švedinja se je novi slovenski biatlonki še najbolj približala v samem teku: Anamarija Lampič je 7,5 km dolgo progo v prosti tehniki odtekla v času 17:23,2, medtem ko je Elvira Oeberg zaostala točno 27 sekund. Tretji tekaški čas je imela Marketa Davidova, ki pa je bila že 42,3 sekunde počasnejša od Slovenke.

Nemka Denise Herrmann-Wick je slavila jubilejno deseto posamično zmago med biatlonsko elito. Za svoje sploh prve stopničke v Hochfilznu je podrla vseh 10 tarč in bila nedosegljiva za Marketo Davidovo in Julie Simon, ki sta zgrešili po enkrat. Foto: AP
Nemka Denise Herrmann-Wick je slavila jubilejno deseto posamično zmago med biatlonsko elito. Za svoje sploh prve stopničke v Hochfilznu je podrla vseh 10 tarč in bila nedosegljiva za Marketo Davidovo in Julie Simon, ki sta zgrešili po enkrat. Foto: AP

Večina najboljših tekačic med biatlonkami je nato imela do minuto počasnejši čas kot Lampič. Še dodatna primerjava: z enim zgrešenim strelom manj je bila Hanna Oeberg kot četrta najhitrejša v smučini skupno 1,4 sekunde počasnejša od Slovenke in je zasedla šesto mesto. Na Tirolskem se sicer na strelišču ni veliko grešilo, naslednja biatlonka s tremi zgrešenimi streli je bila šele na 39. mestu Norvežanka Ida Lien.

V soboto na zasledovanje s 5. mesta

Lampič, dobitnica srebrne in dveh bronastih medalj s svetovnih nordijskih prvenstev, je normo za nastop v biatlonski eliti izpolnila pretekli konec tedna na tekmi pokala IBU v Idre Fjallu.

V Hochfilznu bodo slovenske barve v moški konkurenci zastopali Jakov Fak, Rok Tršan, Miha Dovžan, Lovro Planko, Alex Cisar in Toni Vidmar. V Hochfilznu bo v petek še moški sprint. Konec tedna je rezerviran za zasledovalni tekmi in štafeti. S četrtkovim uspehom bo Anamarija Lampič sobotno zasledovanje s štirimi strelskimi postanki začela s petega mesta.

Anamarija Lampič s petim mestom na debiju presegla vsa pričakovanja

Sprint (Ž), 7,5 km:                 *  
 1. D. HERRMANN WICK  NEM  31:13,0 (0) 
 2. M. DAVIDOVA       ČEŠ    +18,1 (1) 
 3. J. SIMON          FRA     20,1 (1) 
 4. E. OEBERG         ŠVE     32,4 (2) 
 5. A. LAMPIČ         SLO     35,8 (3) 
 6. H. OEBERG         ŠVE     37,2 (2) 
...                                    
43. P. KLEMENČIČ      SLO   1:42,5 (3) 
49. Ž. KLEMENČIČ      SLO   1:53,4 (1) 
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   
Strelska nastopa Anamarije Lampič
Lampičeva si ni predstavljala, da bi se lahko takoj zavihtela med najboljše