Julia Simon je podrla kar 19 tarč. Foto: AP
Julia Simon je podrla kar 19 tarč. Foto: AP

Anamarija Lampič bi imela sicer odlično izhodišče, saj je na sprintu osvojila peto mesto. Pred začetkom zasledovalne tekme je prevzela štartno številko, tudi ogrevala se je, a nato je prišla informacija, da ne bo nastopila, ker je v preteklih dneh imela preveč tekem in bo moči raje usmerila v nedeljsko štafetno tekmo.

Sorodna novica Sanjski uvodni nastop Anamarije Lampič

Zmage se je veselila Francozinja Julia Simon, ki je zgrešila le en strel. Vodstvo je prevzela po drugem strelskem nastopu in ga varno peljala do cilja. Drugo mesto je osvojila Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold (pridobila je 11 mest), tretja pa je bila Čehinja Marketa Davidova. Zmagovalka sprinta Denise Herrman Wick je morala v tri kazenske kroge, zaradi česar je padla na peto mesto.

Osmi čas Polone Klemenčič!

Zelo dobro je nastopila Polona Klemenčič, ki je tekmo začela s 43. mesta, na koncu pa napredovala kar na 17. mesto! Nepokriti je pustila le 11. in 12. tarčo, v teku pa je bila izjemno hitra, saj je dosegla osmi čas, kar ji je prineslo eno najboljših uvrstitev sploh. Njena sestrična Živa Klemenčič je tekmo končala na 46. mestu.

Polona Klemenčič do najboljše uvrstitve v karieri

Zanesljiva zmaga Norveške

Norveški biatlonci Sturla Holm Laegreid, Filp Fjeld Andersen, Johannes Thingnes Boe in Vetle Sjastad Christiansen so prepričljivo dobili štafetno preizkušnjo. Čeprav je moral Christiansen po zadnjem strelskem postanku v kazenski krog, so za 20 sekund ugnali Švede in za 28,6 Nemce. Slovenska četverica Miha Dovžan, Lovro Planko, Jakov Fak in Rok Tršan je zasedla deseto mesto.

Soliden nastop. Nekaj mest sem se premaknil naprej, kar je vedno pozitivno. Pogoji na progi so bili zelo sveži, hitro se spreminjajo. Proga je bila po sredini dokaj hitra, le malce levo ali desno pa se takoj močno opočasni. Če si želel koga prehiteti, si porabil res veliko energije, a zato imamo radi ta šport.

Jakov Fak

Ključna je bila predstava Boeja. Po polovici tekme so vodili Italijani, Boe pa je Christiansena na pot poslal z več kot minuto prednosti pred zasledovalci. Tudi Nemci so bili v kazenskem krogu enkrat, kljub temu pa je Benedikt Doll v zadnji predaji ugnal Francoza Quentina Fillona Mailleta, ki je moral popravljati štiri zgrešene strele. Tekma je vnovič potrdila dva kakovostna razreda moškega biatlona. Na peto mesto so se z dvema minutama za zmagovalci in več kot minuto in pol za tretjim mestom prebili Finci, skoraj dve minuti in pol so zaostali gostitelji.

Štafeta, 4 x 7,5 km (M):              
 1. NORVEŠKA             1:18:02,6 (1)
 2. ŠVEDSKA                  +20,0 (0)
 3. NEMČIJA                   28,6 (1)
 4. FRANCIJA                  51,5 (0)
 5. FINSKA                  2:00,7 (0)
...                                   
10. SLOVENIJA         SLO   2:45,1 (0)
 (Dovžan, Planko, Fak, Tršan)         

Za Slovenijo je tekmo zelo dobro odprl Dovžan, zgrešil pa deseti strel. Napako je hitro popravil in predal kot deseti. Trenerjem je nato močno živce načel Planko, ki je na obeh streljanjih porabil vse tri rezervne naboje, vseeno pa se mu je uspelo zbrati do te mere, da se je izognil kazenskemu krogu. Fak je šel na pot kot 13., si leže privoščil eno popravljanje, drugo streljanje pa opravil brezhibno. Hiter je bil tudi v smučini in Tršanu predal kot osmi. Tršan je leže popravljal enkrat, stoje dvakrat in končal na desetem mestu.

V Hochfilznu bo v nedeljo še moško zasledovanje s Fakom, Plankom, Alexom Cisarjem in Antonom Vidmarjem, pa tudi ženska štafetna tekma s Polono in Živo Klemenčič, Anamarijo Lampič ter Leno Repinc.

Biatlon, Hochfilzen

Zasledovalna tekma (Ž)

 1. J. SIMON          FRA  29:56,7 (1)
 2. I. L. TANDREVOLD  NOR    +19,6 (1)
 3. M. DAVIDOVA       ČEŠ     28,1 (2)
 4. E. ÖBERG          ŠVE     41,4 (3)
 5. D. HERRMANN WICK  NEM     42,7 (3)
...                                    
17. P. KLEMENČIČ      SLO   2:12,1 (2)
46. Ž. KLEMENČIČ      SLO   4:31,0 (3)
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   

Vrstni red v svetovnem pokalu (5/21)

Ženske

  1. J. SIMON           FRA    310 točk
  2. I. L. TANDREVOLD   NOR    245    
  3. L. VITTOZZI        ITA    242    
 ...                                  
 27. P. KLEMENČIČ       SLO     67    
 33. A. LAMPIČ          SLO     45