Gorazd Bertoncelj se v vlogi glavnega trenerja slovenskih skakalcev podaja v tretjo sezono svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Gorazd Bertoncelj se v vlogi glavnega trenerja slovenskih skakalcev podaja v tretjo sezono svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com

V predolimpijski zimi si bodo pomembni dogodki sledili drug za drugim. Že med 10. in 13. decembrom se bodo lovci na daljave v Planici na Letalnici bratov Gorišek potegovali za medalje na svetovnem prvenstvu v poletih, ki bi moralo biti sicer že marca letos, a je bilo zaradi pandemije covida-19 prestavljeno. V tej sezoni se bo karavana tako dvakrat ustavila pod Poncami, saj bo v zibelko letenja na smučeh prišla še med 25. in 28. marcem na zaključek svetovnega pokala. Vmes bo med 29. decembrom in 6. januarjem še tradicionalna nemško-avstrijska novoletna turneja štirih skakalnic, v Oberstdorfu pa se bodo med 22. februarjem in 7. marcem delile še kolajne na nordijskem svetovnem prvenstvu.

Zima bo torej postregla s pestrim dogajanjem, vse skupaj pa bodo spremljali ukrepi in omejitve, ki so jih morali organizatorji tekem na najvišji ravni sprejeti zaradi covida-19. Oblikovani bodo nekakšni mehurčki, v katerih bodo skakalci nekoliko izolirani, stalnica bodo testiranja na okužbe s koronavirusom, na oddaljenejša prizorišča bodo organizirani čarterski poleti; s takim bodo neposredno iz Rusije prišli tudi na svetovno prvenstvo v poletih.


Timi Zajc, Peter Prevc, Anže Lanišek, Žiga Jelar, Tilen Bartol, Anže Semenič in Bor Pavlovčič sestavljajo slovensko sedmerico za prvo tekmo sezone v Wisli. Foto: EPA
Timi Zajc, Peter Prevc, Anže Lanišek, Žiga Jelar, Tilen Bartol, Anže Semenič in Bor Pavlovčič sestavljajo slovensko sedmerico za prvo tekmo sezone v Wisli. Foto: EPA

Pred vrati je nova sezona, ki bo izjemno pestra, s številnimi velikimi tekmami, udaren pa bo že začetek.
Res je, sezona se bo začela zelo pestro in spored je takoj zgoščen. Brez dvoma bo zelo zahtevno. Tudi iz logističnega vidika. Zaradi covida-19 je treba imeti bistveno več priprav. Na začetku imamo sezono potrjeno, torej vse tja do Engelberga.

Koliko je zaradi zdravstvene situacije v mislih neke negotovosti, ali ste to popolnoma odmislili?
Seveda pri strokovnem štabu obstaja nekaj bojazni in negotovosti, skakalci pa morajo vse skupaj vzeti čim bolj z gotovostjo, odmisliti in se osredotočiti na tisto, kar morajo delati. Se pravi realizacijo forme, ki jo imajo, in ne smejo biti v strahu pred covidom-19. Mislim, da bo vse skupaj s tem mehurčkom zelo dobro organizirano. Tudi glede prevozov je vse poskrbljeno. Imeli bomo čarterske polete, stalno bodo prisotna testiranja in mislim, da bo vse v redu.

Pred vsako sezono ste napovedali visoke cilje in jih tudi konkretno definirali s številkami. Je letos to sploh mogoče, glede na to, da prave primerjave s konkurenco ni bilo?
Mislim, da letos na začetku sezone večina ekip ne ve, pri čem so. Obstajajo le razne lastne ocene stanja forme tekmovalcev, sicer pa v poletnem delu z izjemo enega konca tedna ni bilo tekmovanj. Tudi v jesenskem delu, ko smo se prejšnje sezone srečevali in primerjali s tujimi ekipami, tega letos ni bilo, čeprav smo opravili štiri skupne priprave v tujini. V tem trenutku točno ne vemo, kje smo. To bodo pokazale prve tekme. Prvi konec tedna še ne popolnoma, potem pa se bo na vsaki postojanki bolj skristaliziralo stanje tekmovalcev in ekip.

Na prologu lanske zime v Wisli je navdušil Anže Lanišek z drugim mestom. Foto: EPA
Na prologu lanske zime v Wisli je navdušil Anže Lanišek z drugim mestom. Foto: EPA

S čim bi bili zadovoljni?
Glede prve postojanke, da smo čim bolj poleg, da smo konkurenčni in v igri za stopničke, saj je potem v nadaljevanju sezone bistveno lažje.

Že po treh napravah je na sporedu svetovno prvenstvo v poletih v Planici. Domače tekmovanje je za vas vedno nekaj posebnega, nenavadno je, da boste tako zgodaj v sezoni že šli na letalnico, pričakovanja tako javnosti kot vas pa so zagotovo zelo visoka.
To je res zelo neobičajno, ampak me forma tekmovalcev ne skrbi. Verjamem, da bomo že na začetku imeli pravo ekipo letalcev in bodo res tisti najboljši izbrani za to tekmovanje, da res lahko štartamo na tisto želeno posamično ali ekipno medaljo. Kolajna je tudi cilj na nordijskem svetovnem prvenstvu, v svetovnem pokalu pa želimo, da je po koncu eden uvrščen do šestega mesta, ekipno pa do tretjega.

Cilj na SP-ju v Planici bo medalja

Zaradi pandemije so bile priprave nekoliko drugačne kot sicer. Zadnji del ste opravili doma, kjer ste imeli tudi na voljo ledeni smučini. Ste bili zadovoljni s pogoji?
Če na koncu pripravljalnega obdobja lahko dam oceno, smo imeli vse potrebne pogoje, tako prostorske kot finančne, na razpolago smo imeli vso tekmovalno opremo, tako da nismo nič kaj dosti občutili česar koli. Sicer je bil proračun nižji, ampak tekmovalci ne bi smeli tega občutiti. Da bi bili zaradi tega slabši rezultati, to zagotovo ne. Da bili zaradi tega v kakšnem pomanjkanju, prav tako ne. To ni nikakršen izgovor za rezultate. Na koncu imamo še vedno odlične pogoje. Imamo ledeni smučini v Planici na veliki skakalnici in v Kranju. Kombiniramo objekte in iz tega vidika so vadbeni pogoji odlični.

Timi Zajc je z drugim in tretjim mestom v Kulmu v seštevku poletov zaostal le za Stefanom Kraftom, ki je tudi dobil skupno razvrstitev svetovnega pokala. Ob tem se je mladi slovenski skakalec še trikrat zavihtel na oder za zmagovalce. Foto: AP
Timi Zajc je z drugim in tretjim mestom v Kulmu v seštevku poletov zaostal le za Stefanom Kraftom, ki je tudi dobil skupno razvrstitev svetovnega pokala. Ob tem se je mladi slovenski skakalec še trikrat zavihtel na oder za zmagovalce. Foto: AP

Če primerjate z zadnjima dvema sezonama, kar ste glavni trener, ste zadovoljni s pripravami in se optimistično podajate v zimo?
Seveda gremo z optimizmom v sezono. Mislim, da imamo kar širok nabor tekmovalcev, predvsem mislim za prvo postajo v Wisli. Nekaj zelo solidnih tekmovalcev ostaja doma. Tak imam občutek. Verjamem, da bodo, če malce dvignejo formo, lahko tudi oni prišli na tekmo svetovnega pokala. Nekaj želez imamo torej še doma, kar je letos še posebej pomembno. Ne vemo, kakšna bo situacija. Lahko se zgodi, da bo kdo pozitiven in bo moral nekdo drug vskočiti. Tako bo moral drug tekmovalec biti pripravljen iti na tekmo svetovnega pokala in pokazati, da je adekvatna zamenjava oziroma da je prav tako močno orožje.

To so torej sladke skrbi, kar se je pokazalo tudi lani, ko recimo nekomu ni šlo, pa je tisti, ki ga je zamenjal, potem redno dobival točke. Poleg tistih glavnih adutov je še nekaj takih skakalcev, ki lahko posežejo visoko, kajne.
Ja, res je. Lani je na primer Žiga Jelar imel začetek sezone zelo negotov, potem pa je počasi stopnjeval svojo pripravljenost in formo. Prek celinskega pokala je tudi prinesel kvoto za svetovni pokal in zadnje obdobje sezone zelo dobro skakal, opozoril nase in tudi zasluženo skočil na stopničke.

Žiga Jelar je lani prijetno presenetil z drugim mestom v Lillehammerju. Je lahko letos on eno izmed zanimivejših imen slovenske ekipe? Veliko pričakujete od njega?
Že vse pripravljalno obdobje je stabilen član reprezentance. V zadnjem obdobju je pokazal zelo visoko raven pripravljenosti in bil zelo stabilen. Glede na to, da je bil v preteklosti kljub svoji mladosti zelo dober tekmovalec in realizator na tekmah, saj se ne ustraši izziva tekmovanje, pričakujemo, da bo zelo soliden, če ne celo odličen tudi v tej sezoni.

Žiga Jelar je na zadnji tekmi sezone v Lillehammerju zasedel drugo mesto. Zaostal je le za Kamilom Stochom, Zajc pa je skočil na tretje mesto. Foto: EPA
Žiga Jelar je na zadnji tekmi sezone v Lillehammerju zasedel drugo mesto. Zaostal je le za Kamilom Stochom, Zajc pa je skočil na tretje mesto. Foto: EPA

Lani je velik preskok uspel Anžetu Lanišku, ki je bil na začetku sezone najmočnejši slovenski člen. Vedno se poudarja, da je ves čas zelo dober na treningih. Je morda letos v pripravljalnem obdobju v primerjavi z lani naredil še korak naprej?
To težko ocenjujem, ali je ali ni. Pri njem je tako: če bi ga ocenjevali s trenažnega vidika, bi rekel, da je naredil še korak naprej. Dolgo je na visoki ravni. Poleti do danes je stabilen z le manjšimi nihanji. Druga stvar je pa psihološki vidik na tekmovanjih. Pri njem je to ključna stvar. Če bo znal izvedbo s treninga prenesti na tekme, je naredil še dodaten preskok. Če ne bo in bodo rezultati slabši, bo to psihološkega izvora.

Veliko se zdaj tudi vsakič pričakuje od Timija Zajca, ki je kljub mladosti dokazal, da lahko posega po najvišjih mestih. Lani je imel vmes nekaj krize, nanizal pa je tudi kar nekaj vrhunskih izidov. Gre za skakalca, ki lahko v prihodnosti kar nekaj let kroji svetovni vrh, se strinjate?
Timi je še vedno zelo mlad. Določene tehnične dispozicije ima izjemno dobre. Predvsem v fazi leta je zelo močan. Mislim, da je pri tem med najboljšimi, lahko bi rekli kar med tremi najboljšimi v svetovnem pokalu. Je tip letalca, ki bi ga bilo treba študirati in ki je lahko vzor drugim. Ima pa še nekaj rezerv, predvsem v fazi odskoka, kar lahko popravi. Seveda je še kar nekaj časa lahko zelo močan član reprezentance. Pri njem je največji izziv, da te odlične uspehe doseže na velikih tekmah, kot so svetovna prvenstva in olimpijske igre.

Po vseh težavah, s katerimi se je srečeval praktično od šampionske sezone naprej, kakšen zagon je Petru Prevcu pomenila zmaga ob zaključku zime v Lillehammerju?
Seveda se mu je odvalil kamen od srca. Imel je kar precej nekih težav, najprej s formo, potem s poškodbo oziroma se je zataknilo z gibljivostjo v skočnem sklepu. Operacija je bila uspešna, a se mu je zatem pri rehabilitaciji nepričakovano stanje poslabšalo in se je namesto predvidenih nekje štirih do petih tednov vse skupaj podaljšalo za šest do sedem mesecev. Še zdaj ga občasno rahlo ovira na treningu. Stalno moramo biti pazljivi, da ima dovolj gibljiv skočni sklep. Da lahko potem učinkovito izvaja vaje tako za kondicijo kot izvedbo skoka na skakalnici.

Osmi je bil Peter Prevc v skupnem seštevku. Vrhunec sezone je bila zmaga na predzadnji tekmi v Lillehammerju, njegova 23. v svetovnem pokalu, drugi pa je bil v Engelbergu. Foto: EPA
Osmi je bil Peter Prevc v skupnem seštevku. Vrhunec sezone je bila zmaga na predzadnji tekmi v Lillehammerju, njegova 23. v svetovnem pokalu, drugi pa je bil v Engelbergu. Foto: EPA

Lahko še nadgradi lanske izide, ko je bil z osmim mestom v skupnem seštevku najboljši Slovenec?
V tem trenutku težko ocenjujem. Z vidika treninga bi rekel, da v tem trenutku še ni naš prvi adut, a pri njem se stvar lahko hitro zasuče v pozitivno smer. Verjamem, da bo na prvih tekmah že soliden, potem pa, ker je dober tekmovalec, počasi tudi stopnjuje svoje dosežke in bo ob pravem času v pravi formi.

Domen Prevc ne bo nastopil v Wisli, a za svetovno prvenstvo v Planici še ni izgubljen. Ima znova enake težave kot praktično vsako sezono?
Ja, tudi ne moremo nič novega naučiti iz preteklih izkušenj. Ponavlja se iz sezone v sezono. Enostavno je poleti v preslabi formi in potem lovi tiste zadnje trenutke pred zimo. Na začetku mu je to uspevalo, vsako leto pa je to težje narediti. V tem trenutku je sicer iz določenega vidika v redu pripravljen, a za tekmo svetovnega pokala v tej fazi, ko je toliko fantov boljših, pa ni mogel priti v ekipo. Še vedno ima odprta vrata za svetovno prvenstvo v Planici, saj je res dober letalec. Še vedno je v igri, četudi bo šel neposredno na trening oziroma v kvalifikacije svetovnega prvenstva brez tekme svetovnega pokala.