Za Gorazdom Bertoncljem je druga sezona vodenja skakalne reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
Za Gorazdom Bertoncljem je druga sezona vodenja skakalne reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com

V teh dneh bi se morali skakalci v Planici boriti za medalje svetovnega prvenstva v poletih, toda razsajanje novega koronavirusa je predčasno končalo sezono. Tako niti ni bilo tekme v Trondheimu in Vikersundu, slovenska ekipa pa se je predčasno vrnila iz Norveške in končala zimo.

V drugi sezoni pod vodstvom Bertonclja so slovenski lovci na daljave naredili korak naprej. Znova se je svetovnemu vrhu povsem približal Peter Prevc, ki je v Lillehammerju celo zmagal, zanj pa je glavni trener dejal, da je spet tisti "stari Peter". Na oder za zmagovalce so skočili tudi Timi Zajc, Anže Lanišek in na kocnu Žiga Jelar, tudi Domen Prevc pa ima za sabo konstantno sezono.


Pred tednom se je zaradi širjenja novega koronavirusa predčasno končala vaša sezona. So bili ti zadnji dnevi na Norveškem stresni?
Glede na to, kaj se je dogajalo zadnjih 14 dni, je bil predčasen konec sezone pričakovan. Razmere v Evropi so se slabšale in vedeli smo, da bo predčasno konec. Na vsaki tekmi damo vse od sebe, smo pa fantom dejali, naj res iztisnejo, kar lahko, ker je vsaka tekma lahko zadnja in ker bodo lahko odpovedali. To se je potem tudi zgodilo. V Lillehammerju je še šlo, v Trondheimu pa je bila situacija že tako daleč pripeljana, da v kvalifikacijah pozornost ni bila več povsem usmerjena na izvedbo skokov, na tekmovanje, ampak so bile misli bolj usmerjene na ta virus in na to, kako bomo, ko se konča, čim prej prišli domov.

Peter Prevc črto pod sezono potegnil kar od doma

Sezona se je torej končala dober teden prej. V Sloveniji so trenutno sprejeti določeni ukrepi za zajezitev širitve virusa. Vseeno razmišljate o tem, kako naprej, potem ko se bo stanje stabiliziralo? Že razmišljate, kako bo s pripravami?
Glede na druge športe, ki imajo lige oziroma sezone v polnem pogonu in pri katerih so se tekmovanja prekinila, smo mi predčasno končali in imamo v tem trenutku tako ali tako odmor. Res je, da se je nekoliko prej začel, bomo pa imeli malce daljšega. Potem bomo videli, kako se bo razvijalo. Če skupinski treningi še ne bodo dovoljeni, se bodo verjetno fantje individualno doma pripravljali prvih 14 dni ali tri tedne. Verjamem, da se bo nato že toliko umirilo, da bomo lahko normalno začeli trenirati.

Se bo glede na predčasen konec sezone pripravljalno obdobje začelo kaj prej?
Z individualnimi treningi lahko tudi malo prej. Fantje so res doma in so prosti, toda tistega pravega dopusta, ko bi bili res povsem prosti tudi z mislimi, ne bo. Tako bo nekako treba načrtovati poletni del sezone, da bodo lahko tedaj imeli teden ali 14 dni premora, ki ga bodo lahko izkoristili za dopust z družino ali z dekletom ali sami, da bodo dobili tisti pravi zagon in energijo za sezono.

Peter Prevc je letos dosegel 23. zmago v svetovnem pokalu, s čimer je med desetimi najboljšimi skakalci vseh časov. Foto: EPA
Peter Prevc je letos dosegel 23. zmago v svetovnem pokalu, s čimer je med desetimi najboljšimi skakalci vseh časov. Foto: EPA

Če potegneva črto pod sezono, ste večino ciljev, ki ste jih napovedali oziroma zapisali pred sezono, izpolnili. Kako ste zadovoljni?
Mislim, da če bi ocenjeval od ena do pet, bi jo ocenil s štiri, torej zelo dobro. Ni bila odlična, saj je manjkal na primer en tekmovalec, ki bi bil ves čas med šestimi ali pa celo med tremi najboljšimi. Torej, da bi redno posegal po najvišjih mestih. Sicer je imel Peter Prevc četrto najboljšo sezono v karieri. Timi Zajc je še zelo mlad in nima veliko sezon za sabo, je pa Anže Lanišek že nekaj časa v svetovnem pokalu in je letos zbral več točk kot v prejšnjih petih sezonah skupaj. Ob koncu sezone je odlično nastopal tudi Žiga Jelar, ki je bil ob boku najboljšim, tako da smo zadovoljni. Cilje, ki smo jih imeli zastavljene, smo v večini izpolnili. Zastavili smo si osem uvrstitev na stopničke na posamičnih tekmah in dvakrat na ekipnih, na koncu smo bili devetkrat na individualnih preizkušnjah in trikrat na moštvenih. Malce smo celo presegli cilje. V pokalu narodov smo presegli 4000 točk, čeprav je bilo manj tekem. Na novoletni turneji je bil cilj skupno do osmega mesta, kar sta izpolnila dva. Edina stvar, ki je nismo izpolnili – v seštevku svetovnega pokala nismo imeli enega med šestimi najboljšimi.

Peter Prevc je bil na osmem mestu v skupnem seštevku najboljši Slovenec. Pred sezono se v izjavah ni zdel optimističen, nato pa je bil slovenska številka ena. Je tudi vas presenetil, saj je osmo mesto skupno vendarle svetovni vrh?
Tako je, to je svetovni vrh. Njega moram res oceniti zelo zelo pozitivno. Še poleti je imel precej težav s simetrijo odskoka, imel je težave že v počepu in gibljivost levega gležnja še ni bila dovolj dobra. Imel je še precej ponesrečenih skokov. Vse skupaj je povzročalo negotovost pri njem in pri nas. Tik pred zdajci, res čisto pred sezono je to poškodbo oziroma gibljivost gležnja saniral. Gibljivost je bila prava. Glede na situacijo, kakršna je bila poleti, je za njim odlična sezona. Za čisti vrh sta mu zmanjkala dva meseca tiste prave priprave. Za na primer skupno šest najboljših mu res ni veliko manjkalo. Recimo dva meseca pravih skokov in mislim, da ima zdaj odlično podlago za naslednjo sezono.

Timi Zajc je znova navdušil na poletih, v boju za mali kristalni globus pa je po odpadli tekmi v Vikersundu zasedel drugo mesto za Stefanom Kraftom. Foto: EPA
Timi Zajc je znova navdušil na poletih, v boju za mali kristalni globus pa je po odpadli tekmi v Vikersundu zasedel drugo mesto za Stefanom Kraftom. Foto: EPA

Znova je skočil na stopničke, vnovič tudi na najvišjo. Verjamete, da ga lahko kmalu vidimo tudi v konstantnem boju za na primer najboljšo peterico ali pa celo za prva tri mesta?
V tem trenutku ga vidim. V jesenskem obdobju – pošteno povedano – ne, ta trenutek pa ga vidim, da je to tisti pravi Peter. Tako je pripravljen, da praktično celo zimo ni bilo enega ponesrečenega skoka. Ima res dobro podlago za naprej. Verjamem, da v naslednji sezoni lahko končno spet napoči trenutek, da doseže 'top 3', se pravi, da preseže 1000 točk v svetovnem pokalu ali pa krepko čez 1000 točk.

Je zdaj tudi bolj samozavesten?
Seveda. Med sezono so bili manjši padci forme, a se je krivulja ob koncu sezone spet dvignila. Na norveški turneji je bil znova tisti pravi, v najboljši izvedbi v tej zimi. Zmaga v Lillehammerju ni bila podarjena. Na koncu so bile zelo težke razmere za vse. Nič ni bilo odvisno od sreče in zmaga je bila poštena.

V seštevku poletov je drugo mesto zasedel Timi Zajc, od katerega pa smo pred zimo pričakovali, da bo slovenska številka ena. Sezono je začel zelo dobro, nekaj izvrstnih rezultatov je nanizal tudi v zadnjem obdobju, vmes pa je imel nekaj težav. Kaj je bilo tedaj narobe?
Vsi smo pričakovali, da bo številka ena, je pa res, da je še zelo mlad tekmovalec, ki se mora predvsem na psihološki ravni še precej naučiti. Sezono je zelo dobro začel. V jesenskem delu je sicer precej nihal v formi; govorim za oktober in začetek novembra. Potem je bil začetek sezone v Wisli in Ruki presenetljivo dober. Takrat so bili tudi malo olajševalne razmere z vzgonskim vetrom. Potem so se pojavile tekme z vetrom v hrbet in imel je težave. S tehniko, ki jo je izvajal, tudi s tekmovalno opremo – smučmi in dresi – pa z vetrom v hrbet ni dobro delovalo oziroma je delovalo tako, da se ni počutil samozavestnega. V izvedbi in tehniki ni mogel iti "na polno". Ko se nakopiči nekaj slabših rezultatov, potem tekmovalcu pade samozavest na nizko raven. Takrat je resnično treba trdo delo in graditi iz skoka v skok. Glede na tekmovalno opremo, ki jo je imel takrat na razpolago, je relativno dobro oddelal novoletno turnejo.

Anže Lanišek se je na začetku sezone v Wisli in Ruki zavihtel na oder za zmagovalce. Foto: EPA
Anže Lanišek se je na začetku sezone v Wisli in Ruki zavihtel na oder za zmagovalce. Foto: EPA

Seveda smo najprej iskali rezerve v tehniki, nato v psihološki pripravi, potem pa smo videli, da bi mogoče poskusili s spremembo smuči in dresa. Tu je šlo eno z drugim. "Začutil" je dres, "začutil" je smuči in tehnika se je takoj spremenila. Tudi psihološka priprava, bil je bolj samozavesten in bolj odločno je šel iz odskoka v prelet. To se je poznalo v drugem delu sezone. Treba je izpostaviti, da ima občasno še težave z zaletno hitrostjo. To se je videlo predvsem v Lillehammerju, kjer je imel kar nizko zaletno hitrost. Sicer smo poleti precej delali na tem, veliko smo odpravili, ampak se je pozimi znova pojavila ta težava. Pozimi je to težko reševati, tako da se bo treba še ukvarjati s tem.

Letos ste imeli na voljo močnejšo ekipo in več konstantno dobrih skakalcev. Kako ste videli preporod Anžeta Laniška, ki je zablestel na začetku zime?
Nismo imeli skakalca, ki bi bil med tremi ali petimi najboljšimi, smo imeli pa zelo široko in močno ekipo. Anže je bil eden izmed teh nosilcev. Njegova tehnika omogoča, da lahko skače na vseh skakalnicah dobro, in to je prednost, saj je precej eksploziven. Letos mu je uspelo to eksplozivnost združiti s tehniko odskoka in tudi leta. Zato je tudi naredil tak korak naprej. Poleg tega ima še nekaj rezerv, predvsem v psihološki pripravi. Če bo še to popravil, mislim, da lahko naredi še kakšen korak naprej.

Četrti od teh, ki so praktično ves čas nastopali v svetovnem pokalu, je bil Domen Prevc, ki vedno pravi, da je glavni cilj konstantna sezona. Letos je imel nekaj vrhunskih rezultatov, tudi nekaj padcev – na norveški turneji, česar sicer nismo pričakovali. Ste zadovoljni z njegovimi predstavami?
Res je imel dosti stabilno sezono. Predvsem nas je pozitivno presenetil na novoletni turneji, kjer je bil naš najboljši skakalec, to pa je eden najtežjih, če ne kar najtežji del sezone. S turnejo je opravil zelo dobro, če ne celo odlično. Seveda smo ob koncu na Norveškem veliko pričakovali, ampak preprosto nekaj se ni izšlo. Bil je nekoliko zakrčen. Ne vem, ali je bil mogoče malce obremenjen, da je nekoliko preveč pričakoval, saj dinamika odskoka ni bila taka, kot bi morala biti. Preprosto je prišel prenizko čez hrbtišče. Treba je omeniti, da je imel dvakrat smolo v prvi seriji. V Lillehammerju je imel na obeh tekmah smolo z vetrom. V boljših razmerah, verjamem, bi naredil normalen rezultat, saj je imel še za torkovo tekmo osmi izid kvalifikacij. V tem trenutku se ni pokazala prava Domnova vrednost.

Žiga Jelar je presenetil na norveški turneji Raw Air. Na drugi tekmi v Lillehammerju je bil celo drugi. Zaostal je le za Kamilom Stochom, družbo pa mu je na stopničkah delal Zajc. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Jelar je presenetil na norveški turneji Raw Air. Na drugi tekmi v Lillehammerju je bil celo drugi. Zaostal je le za Kamilom Stochom, družbo pa mu je na stopničkah delal Zajc. Foto: www.alesfevzer.com

Pozitivni presenečenji sezone sta bila vmes Cene Prevc in predvsem na koncu Žiga Jelar, ki je prvič v karieri skočil na oder za zmagovalce. Kje oziroma kdaj je Žiga naredil tak preskok?
Glede na to, kako je začel sezono in kakšne težave je imel v jesenskem obdobju, nas je Žiga lepo presenetil. Imel je velike težave s kolenom, kar za sabo potegne mnogo stvari. Treningi so precej okrnjeni. Težava je potem še psihološka – strah pred bolečino in pred ponovno poškodbo. Takrat je človek zakrčen, ne more normalno trenirati in forma začne padati. Ni zaupanja. Ko so se stvari malce umirile in je bila poškodba sanirana, je počasi začel graditi, ampak tedaj je bila sezona že globoko v teku. Potem je po novem letu počasi prek celinskega pokala začel stopnjevati svojo pripravljenost. Vedeli smo, da ko skače dobro, nima težav s prehodom iz celinskega v svetovni pokal, čeprav je kilometer oz. dva nižja zaletna hitrost. Njemu to, kot tudi ne miselni preskok v glavi, ne povzroča težav. Tukaj je hitro stopil ob bok najboljšim v svetovnem pokalu. Ob koncu je bil po mojem mnenju celo najbolje pripravljen naš skakalec, kar dokazuje tudi rezultat, saj je bil v seštevku turneje Raw Air, kolikor je bila realizirana, četrti.

Cene je, glede na to, da je bil dve ali tri sezone izgubljen in ga sploh ni bilo na skakalnem zemljevidu, letos naredil velik preboj naprej. Izkoristil je svojo priložnost in na teh skakalnicah, kjer je nastopil, je bil zelo dober. Ima dobro podlago za naprej, neko luč za naprej, da lahko na podlagi tega naredi še korak ali dva, da bo še boljši in bolj stabilen tekmovalec.

Kot pravite, ste letos postavili dobro osnovo za naprej. Ekipa je močnejša, kot je bila v preteklih letih. Pred vami je specifična zima, ko bo, kot kaže, dvakrat na sporedu Planica, čakata vas tako tudi dve svetovni prvenstvi …
Res bo sezona zelo zanimiva in zelo zahtevna z veliko vrhunci. Ne smemo pozabiti omeniti tudi novoletne turneje, ki je vedno nekaj posebnega. Pomembna bo širina, da imaš močne nosilce ekipe, zato da je breme rezultata na ekipi, ne samo na določenem posamezniku.