Anže Lanišek je v pretekli sezoni postal četrti Slovenec, ki je bil med tremi najboljšimi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Prav tako je četrti slovenski skakalec z mestom med prvimi tremi v razvrstitvi novoletne turneje. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Lanišek je v pretekli sezoni postal četrti Slovenec, ki je bil med tremi najboljšimi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Prav tako je četrti slovenski skakalec z mestom med prvimi tremi v razvrstitvi novoletne turneje. Foto: www.alesfevzer.com

V Ruki se bo konec tedna s posamičnima temama začela 45. sezona svetovnega pokala smučarskih skakalcev. Na Finsko je zaradi znižane kvote najmočnejših narodov Hrgota odpeljal peterico orlov, z visokimi cilji pa v zimo brez dvoma vstopata Lanišek in Zajc, lani tretji in osmi tekmovalec skupne razvrstitve. "Vsaka tekma zase je vrhunec in treba je biti na visoki ravni celo sezono. Veliko sem moral pri sebi narediti, da sem se postavil v položaj, kjer sem zdaj. Brez podpore tako ne gre. Veselim se novih izzivov, ki so pred nami. Želim si na vsaki tekmi biti najboljši, bomo pa videli, kje smo. Moj glavni cilj je, da čim dlje skočim in uživam, potem pa tudi pride rezultat. Moram reči, da sem sproščen, lahkoten in se dobro počutim pred začetkom sezone. Gre v pravo smer," je optimističen Žaba.

Sezona se bo začela v petek s kvalifikacijami v Ruki. V soboto in nedeljo bosta ob 16.15 na sporedu posamični preizkušnji. Vse tekme zime bodo v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

Sorodna novica Hrgota: Vedno želimo nadgraditi oziroma ponoviti uspehe pretekle sezone

27-letni Domžalčan v zadnjih petih sezonah dela izjemne korake naprej. Vsaka zima je bila nadgradnja, od prvih stopničk pred štirimi leti, do prve zmage pred dvema in do pretekle, ko je na kar 16, torej polovici, tekmah stopil na oder za zmagovalce, štirikrat od tega na najvišjo stopničko. Na poti izjemnega napredka so stale številne ovire, po vsakem padcu oziroma neuspehu pa se je član SSK Mengeš hitro in v velikem slogu pobral, kar odlikuje šampione. V zadnjih dveh sezonah sta bila takšna primera olimpijske igre, kjer ni bil v pravi formi in je ostal brez nastopa v srebrni ekipi, in posamične tekme svetovnega prvenstva v Planici, kjer je ostal brez želene medalje. Toda vedno je sledil hitra reakcija – na šampionatu pod Poncami je bil takoj najboljši posameznik moštvene tekme, kjer je bila Slovenija zlata.

"Po navadi se iz porazov ali takšnih padcev največ naučimo. Imam ta privilegij oziroma srečo, da imam okoli sebe ljudi, ki mi dajejo takšno, res pristno podporo. Če imaš to, se da in se vse izide. Seveda, če jaz opravim svoj del," je dejal. Potreboval je nekaj časa, da je dozorel, zdaj pa je postal eden najbolj konstantnih skakalcev svetovne elite, med katero spada že nekaj let. "Tudi letos sem se veliko posvečal sebi in svoji glavi. Treba "jo je dati na pravo mesto". S tega vidika je bilo veliko narejenega," je dodal Lanišek, ki je na napravi Rukatunturi, kjer se bo začela sezona, že dvakrat zmagal, bil pa je tudi že drugi in tretji: "Na Ruko imam same lepe spomine. Tudi tedaj, ko sem grdo padel, je bil skok dober. Komaj čakam, da stopim na tisti suhi finski sneg. Da malce "zmrazi" po kosteh, potem pa se pogreješ v savni. Meni to ustreza, sem veliko bolj zimski človek in zdaj nas čaka konkreten mraz."

Lanišek na Kulmu prvič občutil pravo letenje na smučeh

SPORED SEZONE
25.-26. 11.: Ruka                  
  2.-3. 12.: Lillehammer           
 9.-10. 12.: Klingenthal           
16.-17. 12.: Engelberg             
    29. 12.: Oberstdorf            
      1. 1.: Garmisch-Partenkirchen
      3. 1.: Innsbruck             
      6. 1.: Bischofshofen         
 13.-14. 1.: Wisla                 
     17. 1.: Szyzyrk               
 20.-21. 1.: Zakopane              
 26.-28. 1.: Kulm, SP v poletih    
   3.-4. 2.: Willingen             
 10.-12. 2.: Lake Placid           
 17.-18. 2.: Saporo                
 23.-25. 2.: Oberstdorf, poleti    
   2.-3. 3.: Lahti                 
  9.-10. 3.: Oslo                  
 12.-13. 3.: Trondheim             
 16.-17. 3.: Vikersund, poleti     
 22.-24. 3.: Planica, poleti 

Laniškova sezona je bila v znamenju številke tri, saj je bil tretji tako v skupnem seštevku svetovnega pokala kot tudi na novoletni turneji in turneji Raw Air. Tretje mesto je zasedel še v seštevku poletov in skupaj z reprezentančnimi kolegi v pokalu narodov, le v Planici 7, posebni razvrstitvi tekem na Letalnici bratov Gorišek, je bil drugi. Zaveda se, da ga malenkosti ločijo od vrha, so pa te odločilne podrobnosti zelo pomembne: "Vedno želim največ. Želje so, odkar skačem. Take stvari se zgodijo in se ji ne da izsiljevati. Treba je iti korak za korakom, saj se hitro lahko kaj zalomi, hitro pa se tudi odpre. Zagotovo odločajo malenkosti. Prostor za napredek mislim, da ostaja. Zagotovo je treba glavno vsakodnevno "nastaviti" na pravo mesto. Da greš na vsako tekmo z res pravim pristopom, mora pa za to vsak sam poskrbeti."

Novoletna turneja bo, kot je to praksa vsako leto, prvi vrhunec zime, kmalu zatem, natančneje med 26. in 28. januarjem, pa sledi drugi, svetovno prvenstvo v poletih, ki ga bo gostil Kulm. Lanišek je na avstrijski letalnici leta 2016 prvič nastopil na velikem tekmovanju, ko je bil na posamični preizkušnji 12., z ekipo pa četrti. Pred dvema letoma, ko je bilo prvenstvo v Vikersundu, je bil individualno peti, nato pa tudi del zlate četverice, ki je premočno dobila posamično tekmo: "Če si pripravljen, potem ti vsaka skakalnica in letalnica ustreza. Verjamem, da Kulm mi tudi. Vedno mi je bil pri srcu. Takrat sem na prvenstvu prvič nekako dobil občutek pravega letenja."

Zajc bo na Kulmu branil srebro iz Vikersunda

Timi Zajc je blestel na preteklem svetovnem prvenstvu, kjer je po Franciju Petku in Roku Benkoviču postal tretji Slovenec z zlato snežinko. V poletih sta jo dobila Robert Kranjec in Peter Prevc. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Zajc je blestel na preteklem svetovnem prvenstvu, kjer je po Franciju Petku in Roku Benkoviču postal tretji Slovenec z zlato snežinko. V poletih sta jo dobila Robert Kranjec in Peter Prevc. Foto: www.alesfevzer.com

Na Kulmu je tedaj do zlate snežinke poletel Peter Prevc, ki je v sezoni 2015/16 dominiral in v Avstriji tudi postavil rekord letalnice. 244 m je še vedno najdaljši polet naprave, ki leži med krajema Bad Mitterndorf in Tauplitz. "Takrat je Peter naredil res ekstremno daljavo, ki jo bo kar težko preseči. Za tako dolg polet se mora res vse uskladiti," je dejal Zajc, ki bo brez dvoma med glavnimi favoriti svetovnega prvenstva. 23-letni skakalec iz Hramš v Spodnji Savinjski dolini je dokazal, da je izjemen letalec, hkrati pa tudi mož za velike tekme. Vse tri zmage je v svetovnem pokalu dosegel na letalnicah. Dvakrat je bil najboljši v Oberstdorfu, lansko sezono pa je sklenil s poletom na najvišjo stopničko v Planici. Na odru za zmagovalce je stal tudi že na Kulmu: "Mi je zelo všeč. Sicer ni med največjimi, je pa zelo lepa. Lani sem bil tam drugi in se veselim dolgih poletov."

Na Kulmu bo skakalec SSK Ljubno BTC branil z ekipo zlato medaljo, obenem pa še srebro s posamične tekme. To sta dve od sedmih medalj, ki jih je Zajc v zadnjih dveh sezonah osvojil na velikih tekmovanjih. Z olimpijskih iger v Pekingu se je vrnil z dvema, tri pa si je okoli vratu obesil februarja in marca pod Poncami, ko je postal svetovni prvak na posamični preizkušnji velike naprave, zlato snežinko je ulovil še z moštvom na Bloudkovi velikanki, skupaj z Laniškom pa sta bila še del bronaste mešane zasedbe. V letošnji zimi bo karavana obiskala prav vse letalnice, tako da bo še zanimivejši boj za mali kristalni globus. Februarja bodo lovci na daljave na letalnici Heinija Klopferja v Oberstdorfu, za zaključek sezone pa še v Vikersundu, kjer se bo sklenila turneja Raw Air, v Planici: "Res se bo pokazalo, kdo je najboljši letalec. Po eni strani bo zanimiveje za gledalce, hkrati pa tudi za nas. Če se ti prva tekma že poklopi, si hitro v igri za globus."

V Ruki bi bil zadovoljen s stopničkami

Sorodna novica Občutki ob prvem skoku po padcu podobni prvemu poletu pozimi

Ob koncu pretekle zime je po zmagi razlagal, da je njegov glavni cilj kariere zdaj zlati orel, tako kot vsem pa je tudi zanj prioriteta čim bolj konstantna zima. "Seveda si ga želim imeti doma. Za to tudi delam vsak dan. Vemo, da se mora poklopiti veliko stvari. Sem pa dobro pripravljen in upam, da bom sezono dobro začel. Jasno je tudi, da želim biti čim boljši na vsaki tekmi. Lepo je, ko prizorišče zapuščaš zadovoljen. Vemo pa, da je največje zadovoljstvo, ko dobiš nekaj okoli vratu. V vsakem primeru želim biti celo sezono čim boljši," je povedal Zajc, ki je prav tako optimističen pred prvimi tekmami: "V Ruki bi bil zadovoljen s stopničkami. To ni skrivnost. Če si nekje 25., potem že začneš razmišljati, kaj ni prav in zakaj ne gre. Upam, da se marsikaj sestavi in bom že po prvi tekmi lahko zadovoljen."

"Z opremo sem zadovoljen. Po poletni veliki nagradi sem vse uskladil. Tudi raven skakanja je precej višja in sem lahko zelo miren. Veselim se, da bom poskusil vse to pokazati na tekmi. Poleti lahko padeš v začaran krog, če iščeš, kaj bi popravil pri delu. Treba se je držati načrta, ki ga trenerji zastavijo. Zaupati in upati, da je to recept za biti najboljši. Vsak dan stremimo k temu. Bolj kot se bližajo prve tekme, bolj se vleče. Komaj smo vsi čakali začetek. Lani je bila res dolga sezona, veliko tekem, letos pa bo malce krajša in bolj kompaktna. Po drugi strani bo manj priložnost za dober rezultat, a, kar se tiče počutja, pa mislim, da bo lažje," je še pristavil tretji Slovenec, ki je zmagal na nordijskem svetovnem prvenstvu.