Anže Lanišek je zasedel tretje mesto v seštevku turneje, v svetovnem pokalu pa je na trenutno drugem mestu. Foto: EPA
Anže Lanišek je zasedel tretje mesto v seštevku turneje, v svetovnem pokalu pa je na trenutno drugem mestu. Foto: EPA

"To je res lep dosežek. Vesel sem, da sem med najboljšimi tremi. Slišal sem, komu je to pred mano uspelo in sem počaščen, da sem v takem klubu. Počutim se odlično. Vesel sem, da sem skakal tako konstantno. Prvič mi je tudi uspelo zbrati vseh osem skokov na turneji. Res lepo," je bil po enem izmed vrhuncev kariere do zdaj zadovoljen Lanišek, ki letos skače v življenjski formi. Nastopa zelo konstantno, kot po pravilu je slogovno imeniten, hkrati pa niza same vrhunske rezultate. Na 12 tekmah je devetkrat skočil na stopničke in v slogu postavljanja osebnih mejnikov dosegel tudi daleč najboljši rezultat na novoletni turneji. Sedmič je nastopil na tradicionalnem prvem vrhuncu zime, kjer je bil do zdaj njegov najboljši izid v skupni razvrstitvi lansko 16. mesto.

Lanišek po novoletni turneji

Že v prejšnjih dveh letih je bil kandidat za odmeven rezultat na turneji štirih skakalnic, a se mu je dvakrat ponesrečilo prav na zadnji postaji v Bischofshofnu, kjer je sicer pred več kot desetimi leti zmagal, a tedaj v celinskem pokalu. Pred dvema letoma je po izvrstnem drugem mestu v Innsbrucku na Solnograškem izpadel v kvalifikacijah, lani pa se na skakalnici Paula Ausserleitnerja ni prebil v drugo serijo. Letos je bil na zadnji napravi prestižnega tekmovanja odličen od prvega skoka. V vseh četrtkovih serijah – obeh za trening in kvalifikacijah – je imel tretjo oceno.

Vsako zimo se je nekaj naučil – lani je bila na primer grenka izkušnja na olimpijskih igrah –, vse lekcije pa s pridom izkoristil za osebno in tekmovalno rast, da je postal izjemno stabilen skakalec, ki zdaj sodi v sam vrh. Foto: EPA
Vsako zimo se je nekaj naučil – lani je bila na primer grenka izkušnja na olimpijskih igrah –, vse lekcije pa s pridom izkoristil za osebno in tekmovalno rast, da je postal izjemno stabilen skakalec, ki zdaj sodi v sam vrh. Foto: EPA
Sorodna novica Trije skakalni kralji na prvem vrhuncu zime razred zase

V petek je še nadgradil svoje skoke. Začel s 141,0 m v poskusni. V prvi seriji je pristal pri 140,5 m, v finalu pa pri 139,0 m, kar je zadostovalo za drugo mesto. Boljši je bil le končni zmagovalec turneje Halvor Egner Granerud: "Enostavno sem, kar je bilo tu v preteklosti, pustil za sabo. Nisem se hotel s tem obremenjevati, ker bi se na tak način izločil iz tekme. Zelo sem vesel, da sem prebil tudi v Bischofshofnu in sem skakalnico začutil, kot sem jo predtem že v celinskem pokalu. Že poskusno serijo sem začel vrhunsko. Ko sem prišel z mize, me je začelo dvigati in postavil sem piko na i, ki je mogoče manjkala v četrtek. Res sem vse tri skoke zelo užival."

"Za mano je super dan. Preprosto je bilo fenomenalno. Za kaj več bo pa treba še malce počakati. Tekma je bila res lepa. Vse čestitke žiriji. Čim več takih bi si želeli. Pogoji so bili zelo stabilni in potem se da. Tudi skakalnica je bila res dobro pripravljena. Že kar nekaj let ni bila na novoletni tako dobro. Čestitke torej tudi organizatorjem," je dodal 26-letni Domžalčan, ki je na turnejo prišel kot drugi skakalec zime, v tem položaju pa jo tudi zapušča. Pred njim je v seštevku svetovnega pokala le letos izjemni Dawid Kubacki. Že šest let, kar je Domen Prevc v Oberstdorf prinesel rumeno majico, Slovenija ni imela tako vročega aduta za četverec nemško-avstrijskih skakalnic. Tedaj se najmlajšemu od bratov Prevc turneja ni izšla, jo je pa leto predtem v svoji šampionski zimi osvojil Peter Prevc, ki je tedaj prekinil sedemletno avstrijsko vladavino.

Portret Anžeta Laniška
Sorodna novica Hrgota: Uvrstitev med tri na turneji predstavlja prestiž

Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov je tudi edini, ki jo je dvakrat končal med prvimi tremi, kar mu je uspelo tudi leto predtem, ko je zaostal le za Avstrijcema Stefanom Kraftom in Michaelom Hayböckom. Poleg Prevca in zdaj Laniška sta se med prve tri na turneji zavihtela še Žonta, ki je bil leta 2004 tretji za Norvežanom Sigurdom Pettersenom in Avstrijcem Martinom Hölllwarth. Sedem let predtem je Peterka kot prvi Slovenec osvojil turnejo. Žaba je na turneji v slogu letošnje sezone skakal vrhunsko. Slabši je bil le njegov nastop v Oberstdorfu, kjer je v spremenljivih razmerah zasedel deseto mesto. Skakalnica pod Senčno goro je za slovenske skoke še neosvojljiva, saj so na preostalih treh orli že stali na najvišji stopnički, na uvodni postaji turneje pa še ne. Tudi Petru Prevcu ni uspelo, ko je bil v zimi 2015/16 z naskokom najboljši na svetu, letos pa je torej Laniška Schattenbergschanze oddaljila od boja za zlatega orla.

Toda tekmovalec SSK Mengeš je že na olimpijski skakalnici v Garmisch-Partenkirchnu na novega leta dan navdušil z drugim mestom, na Bergislu pa je bil tretji. "Vesel sem, da se po Oberstdorfu nisem pustil vreči s tira. Želel sem ostati miren in najti način, kako nadaljevati ritem, v kakršnem sem tekmoval prej. Mogoče sem naredil korak nazaj, se osredotočil nase in ne več na rezultat. V treh četrtinah turneje sem res potem užival. V Garmischu sem vedel, da znam narediti svoje delo. Nisem se obremenjeval s pogoji in okolico. To me najbolj veseli," je dodal Lanišek, za katerega je bila prelomna sezona 2019/20, ko je prvič stopil na oder za zmagovalce, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa tedaj zasedel sedmo mesto. Naslednji dve je naredil korak naprej. Sezono zatem je podvojil število uvrstitev med prve tri, svetovni pokal pa končal na devetem mestu.

Hrgota zelo zadovoljen po novoletni turneji
Za konec novoletne turneje trije Slovenci med deset

Lani je nato prvič zmagal in bil ob koncu sezone sedmi skakalec svetovnega pokala.
Letos je že po dobri tretjini sezone tik predtem, da izboljša najboljši točkovni izkupiček. Lani je zbral 936 točk, trenutno pa jih ima že 822, potem ko se je tudi trikrat zavihtel na najvišjo stopničko. V nadaljevanju zime ga čaka boj za izvrstno uvrstitev v svetovnem pokalu. Glede na predstave do zdaj je resen kandidat celo za veliki kristalni globus. Do zdaj sta ga dobila le Peterka in Peter Prevc, ob njiju pa je med prvimi tremi skupni seštevek svetovnega pokala končal le še Primož Ulaga. Anže ob tudi vroč domači adut na največjem zimskem tekmovanju v Sloveniji do zdaj. Konec februarja se bo v Planici začelo svetovno prvenstvo nordijskih disciplin, na katerem bo branil bron s srednje naprave iz Oberstdorfa.

"Kot prvo, je treba ostati na realnih tleh in se znati umiriti. Ne smem dopustiti, da bi me kamor koli poneslo. Smo komaj na tretjini sezone in veliko je še pred nami. Treba je iti počasi iz skoka v skok in iz tekme v tekmo ter ne prehitevati dogodkov. Sezona je še dolga in ciljev je še veliko. Granerud je bil tu močan, premočan za nas, a gremo dalje. Bomo videli, kako bo naprej," se v svojem slogu ne želi spuščati v napovedi. Dodal je le še: "V zadnjih dveh letih, ko dosegam boljše rezultate, sem se naučil, na kakšen način se je treba umiriti, da ne odplavam. Veseli me, da sem se naučil nekaj lekcij. Zagotovo bodo prišle še kakšne. Za zdaj se mi dobro uspeva učiti iz njih."