Anže Lanišek je v zadnjih dveh zimah naredil velik korak naprej in kar naenkrat postal najboljši slovenski skakalec. Foto: BoBo
Anže Lanišek je v zadnjih dveh zimah naredil velik korak naprej in kar naenkrat postal najboljši slovenski skakalec. Foto: BoBo

Pred dvema letoma je odlično začel sezono, ko se je dvakrat zapored zavihtel na oder za zmagovalce. Konstanto je nastopal v svetovnem pokalu in na koncu, četudi je pandemija covida-19 sezono predčasno prekinila, krepko popravil svoj točkovni rekord. V skupni razvrstitvi, v kateri je bil 15., sta bila pred njim Peter Prevc in Timi Zajc, v pretekli zimi pa je bil z devetim mestom, ko je zbral 232 točk več kot leto predtem, na koncu najboljši Slovenec.

Sam ima najvišja pričakovanja

Sorodna novica Praktično vse podrejeno olimpijskim igram v Pekingu

"Četudi imajo drugi zelo visoka pričakovanja od mene, sem sam po navadi tisti, ki ima še višja. Znam si zaradi tega tudi naložiti malce preveč pritiska. Moral se bom držati rdeče niti in to čim bolj omejiti," pred novo sezono pravi 25-letni Domžalčan, ki je preteklo zimo končal s štirimi uvrstitvami na stopničke in bil tudi blizu premierni zmagi.

V teh dveh letih, ko se je začel njegov vzpon med skakalno elito, ves čas poudarja, da je najpomembnejše, da so skoki konstantni, sam pa ostaja miren in osredotočen na svoje nastope. Tako tudi po uspehih, ki jih je začel žeti v tem času, ni bil evforičen: "Kdaj je seveda težko ostati miren. Še bolj kot po uspehih takrat, ko ne gre po tvojih željah. Tedaj moraš ostati miren, da ne greš z neko agresijo spreminjat in popravljat stvari. Če delaš drugače, se potem le vlečejo dlje časa."

"Mislim, da se največ naučiš iz porazov in težkih situacij. Res je, da pred lansko sezono nisem bil nikoli na tej ravni, da bi preučil, kako je, ko si enkrat pri vrhu oziroma blizu vrha, ne bom pa rekel še čisto na vrhu. Je malo drugače. Zato je bila tudi zadnja sezona dobra šola. Vedno poskusiš upoštevati, kar si se naučil. Tudi letos poleti, ko mi na primer na tekmah ni šlo najboljše. Recimo, v Wisli sem se zelo lovil, pa sem si rekel, ali se bom ukvarjal zdaj s temi malenkostmi ali bom skočil najbolje kot v tem trenutku znam in skušal izvleči maksimalen rezultat," je dodal Žaba.

Vrhunec lanske sezone je bila bronasta medalja na svetovnem prvenstvu nordijskih disciplin. Foto: EPA
Vrhunec lanske sezone je bila bronasta medalja na svetovnem prvenstvu nordijskih disciplin. Foto: EPA

Kljub napakam znal ostati miren

V zadnji sezoni je imel nekaj težav s hrbtom, toda ugotovil je, kaj je vzrok bolečine, in našel način, da te težave spravi pod nadzor. Tako ga v poletnem delu to ni več oviralo, sploh pa je z opravljenim v pripravah na olimpijsko zimo za zdaj zadovoljen: "Na tekmah sicer ni bilo veliko dobrih skokov, več jih je bilo na treningih. Recimo, v Kranju sem – tehnično gledano – napravil precej napak. Vem, da znam veliko bolje, všeč pa mi je, da sem še vedno ostal miren in nisem 'zategnil' v zraku, kar je pri skokih najpomembnejše. Ko se 'zategneš', padeš kot kamen in te enostavno ne more odpeljati."

Po državnem prvenstvu v Kranju, kjer je za tri desetinke zmagal pred Cenetom Prevcem, tretje mesto pa sta si razdelila Žiga Jelar in Lovro Kos, so se slovenski skakalci odpravili na Švedsko, kjer so v Stockholmu preizkusili vetrovnik, ki je dober približek figure leta. Po besedah Laniška je bila to dobrodošla izkušnja: "Malce drugače, a se je res videlo, kaj se zgodi v zraku, če se malce 'zategneš' in nisi sproščen. Vidi se, koliko pomenijo malenkosti."

Zdaj se začenja sklepni del priprav pred zimo, ki tako kot vsaka prinaša kar nekaj vrhuncev. Prva preizkušnja lovce na daljave čaka 20. novembra v Nižnem Tagilu, znova bo zanimiv boj za zlatega orla na tradicionalni prestižni novoletni turneji, zaključek bo v Planici s poleti, predtem bo svetovno prvenstvo v poletih v Vikersundu, osrednji dogodek pa bodo februarske olimpijske igre v Pekingu.

Sorodna novica Anže Lanišek in Nika Križnar poletna državna prvaka v smučarskih skokih

Z mislimi v sedanjosti, ne še pri februarju

Lanišek je leta 2012 zmagal na olimpijskih igrah mladih v Innsbrucku, v prihajajoči zimi pa bi moral prvič nastopiti tudi na festivalu pod petimi krogi: "Definitivno sem si podčrtal Peking, ampak v preteklosti sem si marsikaj podčrtal, pa se ni izšlo. Zato ne želim prehitevati dogodkov. Res sezona prinaša olimpijske igre, a želim ostati v tem trenutku in ne tavati v februar ali marec in kaj se bo tedaj dogajalo. Kdaj preveč počnem kaj takega, pa se potem stvari na treningih ne izidejo, kot bi si želel. Treba je počasi, iz dneva v dan."

Tako kot je iz sezone v sezono dozoreval v svetovnem pokalu, se je učil tudi na velikih tekmovanjih. Februarja je zablestel na svojem tretjem nordijskem svetovnem prvenstvu, na katerem je na srednji skakalnici osvojil bron: "Dobra šola je bil že Kulm in prvo svetovno prvenstvo v poletih, ko sem šel brez pričakovanj, pa sem za tedanjo situacijo naredil kar dober rezultat. Isto mesto sem zasedel lani v Planici, a sem bil bolj nezadovoljen, saj sem imel precej višje cilje kot tedaj. Potem sem na Kulmu ekipno dal maksimum, a se ni izšlo, kot bi si želel. Recimo, v Lahtiju leto pozneje smo imeli na mešani tekmi lepo priložnost za medaljo. Dobro sem skakal, sem pa posamično pogorel. Zdaj v Oberstdorfu se je posamično poklopilo in upam, da se mogoče na naslednjem takem tekmovanju vse sestavi v celoto tako posamično kot ekipno."