Peter Prevc je bil tik pred pandemijo najboljši v Lillehammerju, to je bila njegova 23. zmaga v karieri. Foto: BoBo
Peter Prevc je bil tik pred pandemijo najboljši v Lillehammerju, to je bila njegova 23. zmaga v karieri. Foto: BoBo

Sezona se je končala med norveško turnejo Raw Air, na kateri so bili slovenski lovci na daljave v izvrstni formi. Širitev novega koronavirusa je preprečila izvedbo zadnjih tekem svetovnega pokala in svetovnega prvenstva v poletih, ki bi ga morala gostiti Planica. Skakalci so začeli že priprave na novo zimo, v kateri se bodo tako kar dvakrat merili na planiški letalnici.

Sorodna novica Bertoncelj: Že v naslednji sezoni Peter Prevc lahko skupno preseže 1000 točk

Peter Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek, Domen Prevc, Žiga Jelar in Tilen Bartol so pod budnim očesom glavnega trenerja opravili skupinski trening na kranjskem stadionu. Potem ko so že lahko vadili individualno, so vsi poudarjali, da so sprostitev težko čakali, saj so pogrešali vrnitev v običajno obliko priprav na novo sezono. "V aprilu so fantje izvedli samostojno vadbo po programu. Poudarek je bil na vzdržljivosti in pa na vzdržljivosti v moči. Tekmovalci so to vadbo redno izvajali, tako da so v nov ciklus prišli pripravljeni. Trenutno pa smo v fazi treninga eksplozivne moči in hitrosti," je potek priprav do zdaj opisal Bertoncelj.

Z osmim mestom v skupni razvrstitvi svetovnega pokala je bil najboljši Slovenec pretekle sezone Peter Prevc, ki se je znova v tej zimi zavihtel na najvišjo stopničko. Bertoncelj je v pogovoru za MMC ob koncu sezone dejal, da verjame, da se slovenski skakalni as lahko že v naslednji zimi ponovno bori za vrh. "Dobro je, da se ponovno dobimo skupaj na treningih, da malo povprašamo drug drugega, kako so. Da malo potarnamo drug drugemu, kaj se dogaja doma in kaj se je dogajalo. Medtem pa marsikaj dobrega naredimo za svojo kariero, za svoje, v narekovajih, poslanstvo. Dnevi so potem uspešni," je dejal Peter Prevc.

"Veliko je bilo časa za počitek, treninge smo opravljali sami doma. Lahko smo počeli stvari, ki jih sicer ne moremo. Med zimo smo sicer bolj malo doma, tako da tudi ni bilo tako slabo. Imeli smo več časa za treninge, celo malo več motivacije, ker ni bilo ničesar drugega, kar bi lahko počeli," je povedal Zajc, drugi najboljši Slovenec pretekle zime, ki se ne obremenjuje s tem, da še vedno obstaja določena negotovost glede izvedbe tekmovanj, tako poleti kot naslednjo sezono: "Če tekme poleti bodo ali ne, je meni osebno vseeno. Če bo prva tekma takrat, ko mora biti, pa moramo biti takrat maksimalno pripravljeni."

Domen Prevc je skupinski trening opisal kot neke vrste vračanje v novo normalnost: "Treba je razkuževati svoje pripomočke, svoje orodje, treba je vzdrževati razdaljo, biti moramo bolj pozorni drug na drugega. Se pač prilagajamo, zdi se mi pa, da smo lahko postorili tudi kaj, za kar prej ni bilo časa." Nekje v ozadju je pri vseh športnikih še vedno negotovost, če bo res lahko vse potekalo tako kot pred krizo. "Vedno je kak vprašaj. Saj prilagajati smo se morali tudi do zdaj. Vsak dan pregledaš navodila, se prilagodiš, pogledaš, kakšna je nova realnost, in greš naprej Prilagodiš se položaju, ki nastane, in greš dalje. Nisem jaz tisti, ki odloča o ukrepih," je dodal najmlajši izmed bratov Prevc.

"Za fizične priprave smo imeli najprej 14 dni popolnega odmora, potem smo se začeli pripravljati po individualnem programu, malo sem šel na kolo. Tekme se bodo verjetno začele konec avgusta ali septembra. Če se bodo. A še vedno se normalno pripravljaš na sezono, skušali bomo izpeljati dvig forme na višjo raven jeseni, da pridemo pripravljeni v zimo," je pristavil Lanišek, ki ima za sabo najboljši sezono v karieri.

Smučarska zveza Slovenije je v ponedeljek sporočila, da je sezona v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji prinesla precej izgube. Zveza je ocenila, da bo zaradi epidemije minus znašal okoli 100.000 evrov. Zaradi tega je pri SZS-ju prišlo do določenih rezov. V obeh A-reprezentancah gre vse po načrtih, zmanjšati pa so morali sredstva na račun drugih reprezentanc.

Slovenski orli že naslednji teden na skakalnici
Bertoncelj pričakuje velik tekmovalni naboj že v poletni sezoni