Daniel Andre Tande dobro okreva. Foto: EPA
Daniel Andre Tande dobro okreva. Foto: EPA

Že v ponedeljek so ga prebudili iz umetne kome in je komuniciral z najbližjimi. "Daniel se je ponoči zbudil in že govoril z dekletom in mamo. Hvala vsem fantastičnim ljudem v Planici, ki so ga nemudoma oskrbeli, UKC-ju Ljubljana in Tomiju Trbovcu (tiskovni predstavnik SZS-ja, op. a.)," je v ponedeljek na Twitterju zapisal 52-letni vodja norveških skakalcev Clas Brede Braathen.

Kot je pozneje potrdila zdravnica norveške skakalne ekipe Guri Ranum Ekas, so Tandeja lahko odklopili z respiratorja in vse je potekalo brez težav.

V sredo zjutraj je Braathen za NRK potrdil, da bodo 27-letnega skakalca premestili z oddelka za intenzivno nego na travmatološki oddelek UKC-ja Ljubljana.

"Menim, da je skakalec v najboljših rokah. Vesel sem, da je zaupanje med norveško in slovensko medicinsko stroko na najvišji ravni," je dejal Braathen v intervjuju za Norveško tiskovno agencijo (NTB).

Norveški in slovenski zdravniki bodo skupaj z zavarovalnico razpravljali tudi o tem, kako bi Tandeja prepeljali na Norveško.

"A pred tem bomo dobro pretehtali razloge za in proti. Prevoza domov se bomo lotili z največjo previdnostjo. Čeprav Daniel dobro napreduje, ne smemo pozabiti, da je dobil hud udarec. Stres potovanja domov je lahko tudi prevelik," je opozoril Braathen.