Osebni rekord Domna Prevca je 245,5 m, ki ga je postavil lani v Vikersundu. Foto: EPA
Osebni rekord Domna Prevca je 245,5 m, ki ga je postavil lani v Vikersundu. Foto: EPA

"Z rezultati v Saporu smo zelo zadovoljni, niso pa še tisti vrhunski. Da bi si zaslužili stopničke, se bomo morali še bolj potruditi. As v rokavu z vetrom ne bo dovolj. Morali bomo dodati "na plin", da si jih zaslužimo. V tem trenutku imamo štiri zelo močna orožja. Imamo pa še rezerve. Ko bodo skakalci naredili res dva vrhunska skoka, bodo pa tudi prišle stopničke," je dejal Bertoncelj po vrnitvi iz Sapora in pred odhodom v Willingen.

Najprej je na vrsti nemška naprava Mühlenkopfschanze (HS-145), ki ima med velikimi skakalnicami svetovni rekord. Ta znaša 152,0 m, ki si ga delita legendarni Finec Janne Ahonen in Jurij Tepeš, ki se po lanski Planici zdaj vrača v svetovni pokal. Po pravi manjši letalnici pa sledi prva preizkušnja te zime na pravi letalnici, saj se bodo naslednji teden najboljši skakalci preselili v Avstrijo, kjer se bodo za točke svetovnega pokala merili na Kulmu. Letalnica med vasema Tauplitz in Bad Mitterndorf je prinesla že veliko veselja slovenskim skokom. Peter Prevc, ki je enkrat zmagal tudi v Willingenu, je tu prvič v karieri skočil oziroma poletel na najvišjo stopničko, leta 2016 pa je v šampionski sezoni na Kulmu postal svetovni prvak v poletih.

Trenutno najbolje uvrščenemu Slovencu v skupnem seštevku, ki je z 244,0 m tudi rekorder kulmske letalnice, se je po vrnitvi iz Japonske odlomil zob, tako da je torek namesto na druženju z novinarji preživel pri zobozdravniku. Še pred odhodom v Saporo in Zakopane pa je glede prvega letošnjega preizkusa letalnice – potem na Raw Air turneji sledi še zaključek svetovnega pokala v Vikersundu in zatem svetovno prvenstvo v poletih v Planici – povedal: "Počasi se jih že veselim, po drugi strani pa sem že nekoliko star in nikoli ne vem, kako me bo strah, ko se bom usedel in pogledal z vrha letalnica. Bom pa dobil odgovore, kar bo tudi dobro."

Skakalci so se zadovoljni vrnili iz Sapora

"Če bi mi kdo pred sezono ponudil takšne rezultate, kot jih imam zdaj, bi podpisal. Pred zimo, po pravici povedano, nisem pričakoval, da bom skupno tako močan. Od Ruke naprej sem bil praktično vsak konec tedna med deset, le novoletna turneja je bila malce slabša. Čeprav sem bil nezadovoljen po Neustadtu, je bilo toliko izidov med deset to sezono, da moram slabe stvari dati na stran, dobre pa vzeti in iti pozitivno naprej," je tedaj dodal Peter, ki je v Saporu drugo tekmo končal tik pod odrom za zmagovalce.

Na prvi je bil četrti njegov mlajši brat Domen, ki je tudi v sezonah, ko je imel težave s padci v formi, na letalnicah pokazal, da gre za izvrstnega lovca na daljave. Toda letos najmlajši izmed bratov Prevc skače zelo konstantno, kar je dodaten razlog za optimizem. "Manjka res le še klik. Od sebe veliko pričakujem, sem pa zadovoljen, ker mi, če pogledam posamezen dan na prizorišču, uspeta že dva dobra skoka. Sicer se mi zdaj ni poklopilo, da bi oba štela v konkurenci, ko pa se bo, bo pa rezultat tak, kot si želim," je dejal Domen in dodal: "Veselim se teh večjih naprav. Grem samozavestno naprej na tekme. Zadovoljen sem s tem, kar sem dosegel do zdaj, in sem osredotočen lahko samo na skoke."

Prav to osredinjenost, ko si tudi več časa vzame za premislek glede vsake malenkosti, ki je v tem športu lahko zelo pomembna, je poudaril kot razlog, da je izpolnil cilj in skače bistveno bolj konstantno, kot je v zimah predtem. Lani je zablestel ob koncu sezone, ko se je prebudil na letalnicah. Izvrsten je bil v Vikersundu ves čas, ko je prispeval glavni delež k ekipni zmagi, tudi na posamični preizkušnji pa se je zavihtel na najvišjo stopničko. Odlično je letel tudi pod Poncami, kjer je zadnjo tekmo sezone končal na drugem mestu. V seštevku poletov je bil skupno četrti.

Timi Zajc je trenutno 19. v svetovnem pokalu, mesto pred njim pa je Domen Prevc. Boljša sta Peter Prevc in Anže Lanišek. Foto: Reuters
Timi Zajc je trenutno 19. v svetovnem pokalu, mesto pred njim pa je Domen Prevc. Boljša sta Peter Prevc in Anže Lanišek. Foto: Reuters

Ob tej osredotočenosti se bolj posveča tudi opremi: "Če nimaš ustreznega dresa, v skokih nisi konkurenčen. Če Kobajaši obleče star dres, ne bo prišel med 30. Tako pomembna stvar je oprema, ki ji posvetimo skoraj več časa kot treningom." V Willingenu in na treningih v Planici bo poskušal tudi testirati nove smuči, ki jih je dobil za polete na Kulmu: "Dobil sem drug model, bolj so trde, manjša je krivina in manj odprta je špica. Tako je v prvem delu smuča bolj mrtva in bolj v vodoravnem položaju. Težko je to razložiti, a na ta način preneseš več hitrosti v drugi del."

Po menjavi operem je iz manjše rezultatske krize hitro pot našel Timi Zajc. Pri najmlajšemu v slovenski ekipi se je krivulja rezultatov hitro dvignila. Znova je skočil v deseterico, pred tem pa v Neustadtu celo na stopničke. Zadovoljen je zapustil tudi Japonsko, kjer je bil na drugi tekmi sedmi: "Naredil sem dva res dobra skoka. Lepo skačem in na teh tekmah, ki prihajajo, bom lahko sproščen in bom lahko užival, kot sem v preteklosti. Zdaj le čakam, da se vse uskladi za še boljši rezultat."

Tudi Timi je lani dokazal, da se na letalnicah odlično znajde. V Oberstdorfu, ko je sploh prvič v karieri letel, je celo zmagal, odličen pa je bil tudi v Planici, ko je z 240 metri postavil osebni rekord. Zdaj ga čaka še preizkus četrte letalnice, saj bo prvič nastopil na Kulmu: "Se je veselim. Ne veš, kaj lahko pričakuješ. Zdaj sem samo po televiziji gledal, tako da res komaj čakam, da gremo na Kulm. Bo tak trenutek kot lani, ko čakaš, da se začnejo letalnice in potem ves konec tedna res zelo uživaš."