Peter Prevc med poletom, ki se je končal s padcem, a je bil del prve slovenske ekipne zmage. Foto: EPA
Peter Prevc med poletom, ki se je končal s padcem, a je bil del prve slovenske ekipne zmage. Foto: EPA

V letošnji zimi bo karavana nastopila na vseh štirih letalnicah, na katerih v zadnjih letih tekmuje elita. Po preteklem svetovnem prvenstvu na Kulmu bodo do konca sezone skakalci leteli še zdaj v Oberstdorfu, zadnji dve postaji pa sta Vikersund in tradicionalno Planica. V Harrachovu je naprava zastarela, tudi na Češkem pa je Prevc dosegal vrhunske rezultate. Leta 2014 je tam osvojil bron na svetovnem prvenstvu v poletih. Skakalni as iz Dolenje vasi je eden najboljših letalcev vseh časov. Na prenovljenih letalnicah na Kulmu, kjer je postal svetovni prvak, v Vikersundu, kjer je postavil svetovni rekord, in v Planici, v izteku katere je dvignil veliki kristalni globus, je bil rekorder naprav. Na vseh treh je tudi zmagal v svetovnem pokalu, v Oberstdorfu pa mu je to uspelo na moštveni preizkušnji.

Sorodna novica Za Petra Prevca je na dnu kulmske letalnice že zmanjkalo metrov

"Treba je bilo spremeniti njegovo tehniko. V tistem obdobju, ko sem začel delati z njim, sem vedel, kaj je treba začeti delati. Za manjše skakalnice je bilo to v redu, a večja kot je bila skakalnica, več metrov je v drugem delu leta izgubljal. Treba ga je bilo spremeniti oziroma naučiti, tedaj je bil še zelo mlad. Bil je pravilno usmerjen že kot otrok, kar se tiče podpore staršev in trenerjev v klubu, treba ga je bilo pa naučiti pravilno skakati. Torej pravilen počep, ki mu dovoljuje odskok neposredneje s prsmi in nižje, da čez prelet izkorišča rotacijo in da ima tako v drugem delu leta tak položaj, da ga odnaša," je o spremembi tehnike, ki je bila temelj, da se je razvil v vrhunskega letalca, za MMC nekoč dejal njegov dolgoletni klubski trener Jani Grilc.

Slovenski kvartet leta 2018, ko je na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu osvojil srebrno medaljo. Foto: BoBo
Slovenski kvartet leta 2018, ko je na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu osvojil srebrno medaljo. Foto: BoBo

Peter Prevc je leta 2015 postal prvi človek, ki je poletel 250 metrov. V svoji zbirki ima pet medalj s svetovnih prvenstev v poletih, od tega so tri snežinke zlate. V vitrino je postavil tudi tri male kristalne globuse za zmago v posebnem seštevku poletov, kar ga med najuspešnejšimi letalci uvršča na vrh. Prav toliko sta jih dobila tudi Avstrijca Gregor Schlierenzauer in Stefan Kraft. Prevc je sedem zmag za svetovni pokal zbral na letalnicah. Tu sta pred njim le oba avstrijska mojstra. Schlieri jih ima kar 14, najboljši skakalec letošnje zime pa osem.

Sorodna novica Zlati orel, ki se je okitil s kristalom in v Sloveniji poskrbel za skakalno evforijo

Oberstdorf je tradicionalno prizorišče v svetovnem pokalu. Ko na urnik pride tudi letalnica Henija Klopferja, je edino, kamor skakalci v sezoni pridejo dvakrat. Pod Senčno goro se namreč tradicionalno začne prestižna novoletna turneja, kjer se v Orlen areni zbere več kot 20.000 gledalcev, ki pripravijo imenitno vzdušje. Nekaj kilometrov stran je edina nemška letalnica, ki nosi ime nekdanjega skakalca in konstruktorja skakalnic Heinija Klopferja. Rekorder prenovljene naprave je Domen Prevc, ki je pred dvema letoma tu poletel 242,5 m.

Nekoč je rekord bavarske letalnice izenačil Peter Prevc, vendar tedaj ob doskoku padel. 17. februarja 2012 je zdaj najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov prvič v karieri zmagal v kvalifikacijah. Tedaj 19-letnik je na letalnici v Oberstdorfu poletel 221,5 m in z veliko prednostjo premagal konkurenco, saj je zbral 12,7 točke več od prvega zasledovalca. Zatem je na letalnici še enkrat dobil kvalifikacijsko serijo (prva deseterica v svetovnem pokalu je bila tedaj še neposredno uvrščena na tekmo, op. a.), dvakrat pa je bil najboljši tudi v kvalifikacijah v Oberstdorfu na Schattenbergchanze. Dan po prvi kvalifikacijski zmagi je prvič v karieri tekmo poletov končal med deseterico, ko je bil osmi.

V nedeljo mu je potem uspel imeniten polet. Odneslo ga je v dno letalnice, do izenačenega rekorda, toda v močnem sneženju je pri 225,5 m grdo padel in si poškodoval ramo. Vseeno je prispeval pomemben delež k ekipni zmagi, prvi za Slovenijo. Podelitev je moral izpustiti, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec in Robert Kranjec pa so mu posvetili zmago v upanju na čim hitrejše okrevanje. Sezona je bila zanj izgubljena, s tem pa tudi boj za medalje na svetovnem prvenstvu v poletih, ki je sledilo v Vikersundu. Kranjec je tedaj postal svetovni prvak, glede na formo pa bi bil kandidat za kolajno tudi Peter.

Sorodna novica Polne Prevčeve police: štirje globusi, ducat medalj in zlati orel

V nadaljevanju kariere je torej nanizal izvrstne rezultate na vseh letalnicah. Leta 2014 je na kulmski prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko. V Oberstdorfu ni sicer nikoli zmagal. Bil je trikrat tretji pod Senčno goro, na Heiniju Klopferju še enkrat tretji z ekipo v svetovnem pokalu, je pa zato na letalnici sodeloval ob medalji na svetovnem prvenstvu v poletih leta 2018. Na posamični tekmi, ko je branil zlato s Kulma, je bil sicer kar precej oddaljen od odličja, a je bil na šestem mestu najboljši Slovenec, skupaj z bratom Domnom, Jernejem Damjanom in Anžetom Semeničem pa je nato na moštveni preizkušnji priboril srebrno snežinko. Boljši so bili Norvežani, tretji pa so bili Poljaki.

Štiridnevni program se bo v Oberstdorfu začel že v četrtek s kvalifikacijami, ki bodo ob 16.40. Že to serijo boste lahko spremljali v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju. V petek ob 15.45 je na sporedu tekma parov, potem pa v soboto in nedeljo še posamični tekmi. Obe bosta ob 16.00, vse v prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.