Peter Prevc z zlato medaljo v izteku letalnice na Kulmu. Foto: EPA
Peter Prevc z zlato medaljo v izteku letalnice na Kulmu. Foto: EPA

Uspelo mu je leta 2016 v zimi, ko je postavil številne rekorde. Ob prepričljivem slavju v skupnem seštevku svetovnega pokala in osvojitvi zlatega orla za zmago na novoletni turneji je postal tudi svetovni prvak v letenju na smučeh. Začel je udarno. Z 243 m, novim rekordom naprave, je postavil temelje velikemu uspehu. Petek je nato zaključil z 213,5 m, s čimer je vodstvo prepustil Kennethu Gangnesu. Norvežan je vodil za dobro točk, v tretji seriji pa je najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov s popravljenim rekordom 244, m, ko je poskusil še s telemarkom, postavil previsoko letvico. Dobre tri točke je bila na koncu razlika po treh serijah, ko je Gangnes v tretji pristal pri 238,5 m. Četrto serijo so odpovedali zaradi vetra.

"Zadnja serija je bila takrat odpovedana, ker je spodaj zmanjkalo metrov," je pred potjo na avstrijsko Štajersko v šali dejal najstarejši izmed bratov Prevc, ki je pred osmimi leti postal drugi Slovenec z naslovom svetovnega prvaka v poletih po Robertu Kranjcu, ki je bil štiri leta predtem najboljši v Vikersundu. Kranjec je sicer dvakrat zmagal na Kulmu, prav tako je tu na najvišjo stopničko na tekmi svetovnega pokala poletel Primož Peterka, Urban Franc pa je leta 1996 na svetovnem prvenstvu v poletih med vasicama Tauplitz in Bad Mitterndorf osvojil bron. Poleg omenjenega slavja je Peter Prevc na Kulmu odlično nastopal tudi v svetovnem pokalu. Pred desetimi leti je namreč na tej letalnici prvič v karieri zmagal.

Ve, da mora "z glavo na zabavo"

"Podoživljam tiste trenutke iz leta 2016, saj so to dogodki, ki jih ne doživiš velikokrat v življenju. Bo pa Kulm kar izziv, glede na to, da v letih 2020 in 2023 tam nisem naredil najboljših poletov. Bomo po prvem poskusu letos videli, kje sem. Kar se tiče zadnjih tekem na Kulmu, bosta verjetno razlog, da bom zares zbran za svoj nastop. Vem, da ne smem ničesar izsiljevati. Moram z "glavo na zabavo"," je dejal 31-letni šampion iz Dolenje vasi v Selški dolini in navedel slabše nastope ob zadnjih dveh obiskih kulmske letalnice. Lani je bil 29. in 38., pred štirimi leti pa 20. in 33. Toda, kot je pred odhodom na prizorišče vrhunca zime glede letošnje sezone duhovito pripomnil: "Forma je začasna, "klasa" pa je večna."

Peter Prevc je trenutno 11. skakalec skupne razvrstitve svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc je trenutno 11. skakalec skupne razvrstitve svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Hrgota: Upam, da bo odločitev pri izbiri četverice za tekmo čim težja

To je z 250 m slovenski rekorder že večkrat dokazal. Tudi ko mu ni šlo, se je v preteklosti zbral in dobro nastopil na velikih tekmah, letos pa prihaja miren in samozavesten, saj je z nastopi v svetovnem pokalu zadovoljen. "Res mi gre kar dobro to sezono. Kar nekaj je bilo že dolgih skokov. Ko skakalcu uspe z rampe svetovnega pokala skočiti daleč, dobi zadoščanje. Potrditev, da si dobro naredil, in vsi stremimo k temu. Nazadnje na poljski turneji, razen v prvi seriji nedeljske tekme, večjih "kiksov" ni bilo. Ekipno tekmo sem skakal na visoki ravni. Tudi Wisla je bila, kar sem tekmoval, super, tako da sem lahko miren," je dodal zmagovalec 23. tekem svetovnega pokala.

Vso sezono skače konstantno. Nekajkrat se je približal stopničkam, s posameznimi skoki pa je pokazal, da je znova sposoben skočiti med najboljše. Po slabšem poletnem delu sezone mu je velik zagon dal izvrsten skok na uvodni postaji zime v Ruki, kjer je na treningu pristal pri kar 150 metrih. "Nedvomno je ta skok pomagal pri vsem skupaj. Ko enkrat prebiješ tisto mejo težko mogočega na kateri koli skakalnici, dobiš neko dodatno samozavest in sproščenost. Veš, da lahko. Lahko greš z ne vem katerega visokega naleta, pa če skok ni dober, ne boš mogel skočiti daleč," je pristavil, glede Kulma pa še dodal: "Jaz grem sicer težko na letalnico uživat. Tako je že od nekdaj. Uživam potem tistih nekaj sekund, ko ostanejo, če dobro vse skupaj naredim. Predvsem je cilj, da dobro opravim svojo nalogo. Je pa zagotovo lažje, ko ti v sezoni gre. Bolje se počutiš, okoli hodiš nasmejan, če pa ne, se pa prepiraš z vsemi."

Spored svetovnega prvenstva v poletih

Četrtek ob 14.00:
KVALIFIKACIJE (prenos na MMC TV)

Petek ob 14.00:
1. IN 2. SERIJA POSAMIČNE TEKME (TV SLO 2)

Sobota ob 14.00:
3. IN 4. SERIJA POSAMIČNE TEKME (TV SLO 2)

Nedelja ob 14.00:
EKIPNA TEKMA (TV SLO 2)

V vitrini dve zlati in popoln komplet s SP-jev v poletih

Peter je najuspešnejši slovenski skakalec do zdaj, s svojimi dosežki tudi blizu vrha večnih lestvic, številke pa ga uvrščajo med najboljše letalce vseh časov. Sedemkrat se je v svetovnem pokalu na najvišjo stopničko zavihtel na poletih. Trikrat je osvojil tudi mali kristalni globus v posebnem seštevku, kar je do zdaj uspelo le še Avstrijcema Gregorju Schlierenzauerju in Stefanu Kraftu, najboljšemu tekmovalcu v letošnji zimi, ki je glavni favorit prvenstva: "Nedvomno je on prvi kandidat za zmago. Avstrijci so tudi kot ekipa tako prekleto močni, da ti gredo kdaj že kar malce na živce, vseeno pa so premagljivi."

Domača ekipa bo na moštveni preizkušnji, ki bo v nedeljo, glede na prikazano v tej zimi, glavni tekmec Slovenije v boju za zlato medaljo. V soboto je bila v Zakopanah Avstrija na prvi ekipni tekmi sezone močnejša, toda poleti so glavno slovensko orožje. Orli bodo branili zlato iz Vikersunda, kjer so pred dvema letoma prepričljivo slavili. V ekipi so bili Timi Zajc, Anže Lanišek, Domen Prevc in Peter Prevc, ki je s tem dobil že četrto kolajno na svetovnih prvenstvih v poletih. V bogati zbirki ima popoln komplet. Ob omenjenih dveh zlatih snežinkah še srebrno z ekipo s svetovnega prvenstva v Oberstdorfu leta 2018 in bron s posamične tekme iz Harrachova 2014.

Jelar ne bo potoval v Avstrijo

Na SP potuje peterica Slovencev, ki redno skačejo v svetovnem pokalu, torej Anže Lanišek, Peter Prevc, Lovro Kos, Timi Zajc in Domen Prevc.

Trener Robert Hrgota je v torek sprejel odločitev, da šesti skakalec ne bo potoval v Avstrijo. Kandidat za to mesto je bil Žiga Jelar, ki sicer trenutno ni v vrhunski formi, je pa pred dvema letoma dobil mali kristalni globus v seštevku poletov. Toda Hrgota se je odločil, da Jelar ostaja doma, je poročala TV Slovenija.

Skakalci na SP v poletih na Kulmu odkrito odhajajo po medaljo