Težko si je predstavljati svetovni pokal alpskih smučarjev brez smuka v Wengnu, a lahko se zgodi tudi to. Foto: Reuters
Težko si je predstavljati svetovni pokal alpskih smučarjev brez smuka v Wengnu, a lahko se zgodi tudi to. Foto: Reuters

Smuk bi bil dolg skoraj pet kilometrov in tako še daljši od slovitega Wengna (4,48 km). Tekma naj bi bila (od sezone 2022/23) na sporedu prvi ali drugi novembrski konec tedna in tako uvodna tekma sezone v hitrih disciplinah.

Projekt ima v Zermattu veliko podporo, tudi vodilni smučarski funkcionarji so ideji naklonjeni. "Novembrski smuk v Zermattu bi se idealno prilegal našemu koledarju. Projekt povsem podpiramo," je povedal nekdanji predsednik Fisa Gian Franco Kasper.

"Zelo si želimo to tekmo in zanjo smo pripravljeni narediti vse," pravi Franz Julen, predsednik žičnic v Zermattu. Najprej je treba sicer dokončati gradnjo gondole na Mali Matterhorn (od postaje Testa Grigia, ki je povezava iz Cervinie), večjih posegov v naravo pa ne bo. Padlo ne bo nobeno drevo, le kakšno ledeniško razpoko bo treba zasuti.

Julen ob tem poudarja, da mora Wengen ostati v koledarju. Sprva je večina menila, da želi Zermatt tekmo organizirati januarja namesto Wengna, a zdaj je jasno, da naj bi bil smuk z Malega Matterhorna na italijansko stran v koledarju takoj za söldensko veleslalomsko premiero. Ideja je tudi, da bi na njem nastopile ženske.

Spor med Švicarsko smučarsko zvezo in organizacijskim odborom tekmovanja za pokal Lauberhorn je star štiri leta, jedro spora pa je delitev denarja - Wengen si želi večje udeležbe pri televizijskih in marketinških pravicah. Zadeva je šla na arbitražno sodišče v Lozani, zdaj pa odmeva odločitev Švicarske smučarske zveze, da na Fis naslovi prošnjo po spremembi koledarja, pri čemer bi po sezoni 2021/22 črtali tekme za pokal Lauberhorn.