Prišla, videla, zmagala - Tina Erzar! Foto: BoBo
Prišla, videla, zmagala - Tina Erzar! Foto: BoBo

Finale na srednji skakalnici za smučarske skakalke je prinesel troboj za zlato snežinko. Prva favoritinja, lani bronasta na MSP-ju, Julia Mühlbacher je skočila z enega zaletišča nižje in pristala pri 95,5 m ter izzvala vodilni Slovenki.

MSP Planica: Razplet skokov (Ž) na srednji napravi

Taja Bodlaj je v slabših razmerah skočila 93,5 m in zaostala za Avstrijko, vendar se je hitro razveselila svojega drugega posamičnega odličja na mladinskih SP-jih. Zatem je kot zadnja finalistka skočila še vodilna po prvi seriji. Tina Erzar je brez težav skočila 97,5 m in k temu dodala še telemark, tako da ni bilo dvoma, da je 16-letnica iz Zgornjih Gameljn pri Ljubljani nova mladinska svetovna prvakinja.

Po stopinjah dveh Nik

Kar za 15 točk je premagala Avstrijko in za 18 točk rojakinjo ter postala tretja slovenska skakalka z nazivom mladinske svetovne prvakinje. Pred Tino Erzar sta zlato FIS-ovo snežinko osvojili dve šampionki: Nika Prevc leta 2022 v Zakopanah in Nika Križnar v Kanderstegu v Švici leta 2018.

Galerija (foto BoBo)

"Zelo sem ponosna, da mi je uspelo pokazati sproščen drugi skok in tudi prvega v bistvu. Sami skoki so se mi res poklopili, res sem vesela, da mi je to uspelo prikazati pred domačim občinstvom," je za Smučarsko zvezo Slovenije povedala Tina Erzar.

Dopolnila zbirko odličij MSP-ja

V Zakopanah je bila srebrna Taja Bodlaj, ki je pred kratkim v Gvangvonu na mladinskih olimpijskih igrah osvojila zlato medaljo. 17-letnica iz Zgornjih Dupelj v občini Naklo je sicer letos že devetkrat osvojila točke za svetovni pokal.

"Na mladinskih svetovnih prvenstvih res še nimam bronaste medalje, tako da sem noro vesela. Sploh pa za Tino, ki je še tako mlada, da so ji uspeli taki dobri skoki, glede na to, da je zmagala. Veseli sva, da sva skupaj na odru. Res lepo!" je dodala Taja Bodlaj.

Tina Erzar razred zase na tekmi mladink v Planici

Po prvi seriji Slovenki pred Avstrijko

16-letna Tina Erzar je v svetovnem pokalu debitirala na Ljubnem, kjer je bila 17. in 22., zdaj pa je v Planici osvojila zlato snežinko na domačem mladinskem SP-ju. Foto: www.alesfevzer.com
16-letna Tina Erzar je v svetovnem pokalu debitirala na Ljubnem, kjer je bila 17. in 22., zdaj pa je v Planici osvojila zlato snežinko na domačem mladinskem SP-ju. Foto: www.alesfevzer.com

Že v prvi seriji sta se izkazali Tina Erzar in Taja Bodlaj. Prva je preletela magično mejo stotih metrov – 101,0 m, druga pa je pristala pri 99,0 m. V boj za naslov mladinske svetovne prvakinje na srednji skakalnici se je pričakovano vmešala še Avstrijka Julia Mühlbacher, ki je po daljšem čakanju skočila 98,0 m in je osvojila tretje mesto po prvem skoku.

Sorodna novica Stane Baloh po zlatu in bronu v Planici

V petek Slovenke še po ekipno zlato

Skakali sta še dve Slovenki, ki sta končali na robu petnajsterice. Ajda Košnjek je v finalu pridobila dve mesti in je osvojila 14., medtem ko je Jerica Jesenko zdrsnila za štiri mesta, na končno 15. mesto.

Nobena druga reprezentanca ni imela več kot dveh skakalk med prvo petnajsterico, zaradi česar bodo Slovenke nesporne prve favoritinje za zmago na ekipni tekmi mladink, ki bo v Planici v petek ob 17.00 (prenos na spletnem kanalu MMC TV).

Tina Erzar zelo zadovoljna, ker je preskočila 100 m

MSP v nordijskem smučanju – PLANICA 2023

Smučarski skoki (Ž), srednja skakalnica (HS-102):

Sorodna novica V Planici slavil kolesar Visme; Slovenija s četrtega na zadnje mesto