Zmagoviti smuk Beata Feuza na Streifu

Švicarja sta bila razred zase na klasični in celoviti progi Streif, četudi sta oba naredila veliko napako pri novih vratcih na prečnem prehodu, kjer je imela težave večina smukačev in je vratca zgrešil tudi Martin Čater.

Hrobat s številko 45 do 16. mesta

Od trojice Slovencev na startni listi je do cilja prišel le Miha Hrobat, ki se je z visoko številko 45 prebil na rob najboljše petnajsterice. Z zaostankom 2,06 sekunde je 26-letni Kranjčan prišel do 16. mesta, s čimer je izenačil izid kariere. Do zdaj je bil tako visoko v svetovnem pokalu le na superveleslalomu v Beaver Creeku 6. decembra 2019.

Hrobat je bil že v petek z 20. mestom najboljši Slovenec, zdaj pa je še izboljšal svojo najvišjo smukaško uvrstitev (do zdaj 18. mesto iz Bormia pred novim letom). Začel je sicer počasneje, a je nato napredoval ob vsakem vmesnem času in tudi brez napake odpeljal zahrbtna vratca ter prečni prehod do cilja.

"To je bila ena zelo dobra vožnja. Kot sem rekel že, če popravim tiste napake od petka, sem lahko še višje in to sem pokazal. Bila je težka tekma, zelo slaba vidljivost. Na startu sem se poskušal prepričati, vedel sem, da sem lahko hiter in da mi take proge ustrezajo. Tako sem se res vrgel dol," je dejal 26-letni Hrobat.

34-letni Beat Feuz je bil letos trikrat tretji in še enkrat drugi, zdaj pa je zmagal na zadnjem smuku pred Pekingom 2022. Foto: AP
34-letni Beat Feuz je bil letos trikrat tretji in še enkrat drugi, zdaj pa je zmagal na zadnjem smuku pred Pekingom 2022. Foto: AP

Po štirih drugih mestih zdaj tri zmage

Beat Feuz je na koncu s časom 1:56,68 za 21 stotink prehitel Marca Odermatta, ki je s tem še dodatno utrdil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer ima že 1200 točk in kar 375 točk naskoka pred Kildejem.

Sanjski teden je za Feuzem, ki je med tednom drugič postal oče, potem ko mu je žena rodila hčerko Louiso, zdaj pa je drugo leto zapored slavil na Streifu. Foto: AP
Sanjski teden je za Feuzem, ki je med tednom drugič postal oče, potem ko mu je žena rodila hčerko Louiso, zdaj pa je drugo leto zapored slavil na Streifu. Foto: AP

Tretja smukaška zmaga za Feuza v dveh sezonah, potem ko je bil Bernčan predtem v Kitzbühelu kar štirikrat drugi. Skupno 16. zmaga Feuza v svetovnem pokalu in 13. smukaška, a prva v tej sezoni, s čimer gre tudi v Peking 2022, kjer je moški smuk vrhunec uvodnega konca tedna ZOI (v nedeljo, 5. februarja ob 4.00 zjutraj).

"Vesel sem, da sem presmučal od vrha do dna brez napak. Seveda smo Švicarji želeli vrniti udarec po zmagi Vincenta Kriechmayrja v Wengnu. Z Marcom nama je šlo dobro," je po zmagi rivalstvo z Avstrijci predstavil 34-letni Feuz, ki se mu je pred Streifom rodila druga hčerka.

Prve stopničke Hemetsbergerja

Na manj kot sekundo zaostanka sta se približala le Avstrijca Daniel Hemetsberger (+0,90), ki je v boju za tretje mesto za 4 stotinke prehitel rojaka Matthiasa Mayerja (+0,94) in s tem dosegel izid kariere ter olimpijske vozovnice. Prve stopničke na 82. pokalu Hahnenkamm so sicer slaba tolažba za Avstrijce ob dvojnem švicarskem slavju.

Sorodna novica Kilde z izjemnim smukom do zmage na Streifu, Slovenci popravili vtis

V nasprotju s petkom smuk s samega vrha

Sorodna novica Kilde komaj dojame, da po takšni poškodbi serijsko zmaguje

Drugič zapored se je v Kitzbühelu v nedeljo vozilo klasični smuk, ki je s slalomom zamenjal termin zaradi obilnega sneženja. V nasprotju s petkom je tokrat legendarni smuk na Streifu potekal vse od vrha oz. po vsej njegovi dolžini.

V petek je bil prvi smuk na Streifu skrajšan zaradi vetra, ki pa v nedeljo ni bil premočan. Na progi s startom tik nad zloglasno Mišnico je v velikem slogu slavil zmago Aleksander Aamodt Kilde. Norvežan je bil po seriji napak tokrat šesti, a je s tem še ohranil vodstvo v smukaškem seštevku po osmih smukih sezone.

Martin Čater zgrešil vratca na prečnem prehodu
Nova vratca na prečnem prehodu so bila glavna nevarnost na nedeljskem smuku, kar je kot prvi ob odstopu občutil Martin Čater. Foto: AP
Nova vratca na prečnem prehodu so bila glavna nevarnost na nedeljskem smuku, kar je kot prvi ob odstopu občutil Martin Čater. Foto: AP

Čater zgrešil vratca na prečnem prehodu

Neskrajšani Streif je ob 13.30 s številko ena odprl Avstrijec Daniel Hemetsberger in s časom 1:57,58 postavil dobro merilo za najboljše smukače. Takoj za njim se je s številko 2 na Streif pognal Martin Čater, ki je bil v petek 22. Skozi progo se je Čatrov zaostanek za Avstrijcem povečeval, na koncu pa je prišel prenizko na prečnem prehodu in ob poskoku po grbini je 29-letni Celjan zgrešil vratca ter odstopil, a jo je odnesel brez padca.

"Sem močno razočaran. Čez prelomnico Hausberg sem skočil in enostavno nisem želel ničesar podariti. Rekel sem si, da bom poskusil tvegati in sem šel kar notri. Očitno je bilo to preveč naravnost, kar je potrdil tudi trener. Pač se ni izšlo. Ampak enostavno sem moral tvegati. Sedaj sem kar potrt, bi bilo sigurno nekaj točk, verjetno celo več kot v petek. Vožnja ni bila slaba, vsaj meni se tako zdi. Meni se vseeno zdi, da sem letos vseeno naredil napredek v Kitzbühelu, da sem poskušal res tekmovati. Nekaj točk je bilo v petek, danes pa sem kar razočaran in moram malce prespati," je nastop ocenil Čater.

Načeti Kline po ogledu odpovedal nastop

Na startu znova ni bilo Boštjana Klineta, ki se po zastrupitvi ni počutil dovolj močnega za nastop na Streifu. Najprej je zjutraj Smučarska zveza Slovenije sicer sporočila, da bo nastopil, a opoldne je sledilo novo obvestilo, da se je Kline po ogledu proge in ogrevanju odločil, da ne nastopi na nedeljskem smuku.

Feuz: Ob zmagi je bil to zame sanjski dan

ALPSKO SMUČANJE – SVETOVNI POKAL (M)

KITZBÜHEL, smuk

Končni vrstni red:

 1. B. FEUZ      ŠVI   1:56,68
 2. M. ODERMATT    ŠVI    +0,21
 3. D. HEMETSBERGER  AVT    0,90
 4. M. MAYER      AVT    0,94
 5. J. CLAREY     FRA    1,17
 6. A. A. KILDE    NOR    1,23
 7. D. PARIS      ITA    1,27
 8. N. HINTERMANN   ŠVI    1,42
 9. C. INNERHOFER   ITA    1,43
10. D. DANKLMAIER   AVT    1,49
11. T. GANONG     ZDA    1,62
12. B. BENNETT     ZDA    1,74
13. V. KRIECHMAYR   AVT    1,81
14. M. FRANZ      AVT    1,85
15. R. BAUMANN     AVT    1,90
16. M. HROBAT     SLO    2,06
Odstop: Čater, Striedinger, Cochran. 
Boštjan Kline ni nastopil na smuku.  

SKUPNI VRSTNI RED (24/37)

 1. M. ODERMATT     ŠVI    1200
 2. A. A. KILDE     NOR    825
 3. M. MAYER      AVT    692
 4. B. FEUZ       ŠVI    579
 5. V. KRIECHMAYR    AVT    564
 6. D. PARIS      ITA    446
 7. A. PINTURAULT    FRA    411
 8. H. KRISTOFFERSEN  NOR    409
 9. M. FELLER      AVT    386
10. L. BRAATHEN     NOR    333
...                  
32. Ž. KRANJEC     SLO    167
47. M. ČATER      SLO    136
64. B. KLINE      SLO     83
85. Š. HADALIN     SLO     44
87. M. HROBAT      SLO     42

SMUK (8/10)

 1. A. A. KILDE    NOR     445
 2. B. FEUZ      ŠVI     437
 3. M. MAYER      AVT     402
 4. M. ODERMATT    ŠVI     401
 5. D. PARIS      ITA     356
 6. V. KRIECHMAYR   AVT     325
 7. N. HINTERMANN   ŠVI     272
 8. D. HEMETSBERGER  AVT     270
 9. J. CLAREY     FRA     243
10. B. BENNETT     ZDA     206
...                  
20. M. ČATER      SLO     104
22. B. KLINE      SLO     83
32. M. HROBAT     SLO     42