Zmagoviti smuk Beata Feuza na Streifu

Švicarja sta bila razred zase na klasični in celoviti progi Streif, četudi sta oba naredila veliko napako pri novih vratcih na prečnem prehodu, kjer je imela težave večina smukačev in je vratca zgrešil tudi Martin Čater.

Hrobat s številko 45 do 16. mesta

Od trojice Slovencev na startni listi je do cilja prišel le Miha Hrobat, ki se je z visoko številko 45 prebil na rob najboljše petnajsterice. Z zaostankom 2,06 sekunde je 26-letni Kranjčan prišel do 16. mesta, s čimer je izenačil izid kariere. Do zdaj je bil tako visoko v svetovnem pokalu le na superveleslalomu v Beaver Creeku 6. decembra 2019.

Hrobat je bil že v petek z 20. mestom najboljši Slovenec, zdaj pa je še izboljšal svojo najvišjo smukaško uvrstitev (do zdaj 18. mesto iz Bormia pred novim letom). Začel je sicer počasneje, a je nato napredoval ob vsakem vmesnem času in tudi brez napake odpeljal zahrbtna vratca ter prečni prehod do cilja.

"To je bila ena zelo dobra vožnja. Kot sem rekel že, če popravim tiste napake od petka, sem lahko še višje in to sem pokazal. Bila je težka tekma, zelo slaba vidljivost. Na startu sem se poskušal prepričati, vedel sem, da sem lahko hiter in da mi take proge ustrezajo. Tako sem se res vrgel dol," je dejal 26-letni Hrobat.

34-letni Beat Feuz je bil letos trikrat tretji in še enkrat drugi, zdaj pa je zmagal na zadnjem smuku pred Pekingom 2022. Foto: AP
34-letni Beat Feuz je bil letos trikrat tretji in še enkrat drugi, zdaj pa je zmagal na zadnjem smuku pred Pekingom 2022. Foto: AP

Po štirih drugih mestih zdaj tri zmage

Beat Feuz je na koncu s časom 1:56,68 za 21 stotink prehitel Marca Odermatta, ki je s tem še dodatno utrdil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer ima že 1200 točk in kar 375 točk naskoka pred Kildejem.

Sanjski teden je za Feuzem, ki je med tednom drugič postal oče, potem ko mu je žena rodila hčerko Louiso, zdaj pa je drugo leto zapored slavil na Streifu. Foto: AP
Sanjski teden je za Feuzem, ki je med tednom drugič postal oče, potem ko mu je žena rodila hčerko Louiso, zdaj pa je drugo leto zapored slavil na Streifu. Foto: AP

Tretja smukaška zmaga za Feuza v dveh sezonah, potem ko je bil Bernčan predtem v Kitzbühelu kar štirikrat drugi. Skupno 16. zmaga Feuza v svetovnem pokalu in 13. smukaška, a prva v tej sezoni, s čimer gre tudi v Peking 2022, kjer je moški smuk vrhunec uvodnega konca tedna ZOI (v nedeljo, 5. februarja ob 4.00 zjutraj).

"Vesel sem, da sem presmučal od vrha do dna brez napak. Seveda smo Švicarji želeli vrniti udarec po zmagi Vincenta Kriechmayrja v Wengnu. Z Marcom nama je šlo dobro," je po zmagi rivalstvo z Avstrijci predstavil 34-letni Feuz, ki se mu je pred Streifom rodila druga hčerka.

Prve stopničke Hemetsbergerja

Na manj kot sekundo zaostanka sta se približala le Avstrijca Daniel Hemetsberger (+0,90), ki je v boju za tretje mesto za 4 stotinke prehitel rojaka Matthiasa Mayerja (+0,94) in s tem dosegel izid kariere ter olimpijske vozovnice. Prve stopničke na 82. pokalu Hahnenkamm so sicer slaba tolažba za Avstrijce ob dvojnem švicarskem slavju.

Sorodna novica Kilde z izjemnim smukom do zmage na Streifu, Slovenci popravili vtis

V nasprotju s petkom smuk s samega vrha

Sorodna novica Kilde komaj dojame, da po takšni poškodbi serijsko zmaguje

Drugič zapored se je v Kitzbühelu v nedeljo vozilo klasični smuk, ki je s slalomom zamenjal termin zaradi obilnega sneženja. V nasprotju s petkom je tokrat legendarni smuk na Streifu potekal vse od vrha oz. po vsej njegovi dolžini.

V petek je bil prvi smuk na Streifu skrajšan zaradi vetra, ki pa v nedeljo ni bil premočan. Na progi s startom tik nad zloglasno Mišnico je v velikem slogu slavil zmago Aleksander Aamodt Kilde. Norvežan je bil po seriji napak tokrat šesti, a je s tem še ohranil vodstvo v smukaškem seštevku po osmih smukih sezone.

Martin Čater zgrešil vratca na prečnem prehodu
Nova vratca na prečnem prehodu so bila glavna nevarnost na nedeljskem smuku, kar je kot prvi ob odstopu občutil Martin Čater. Foto: AP
Nova vratca na prečnem prehodu so bila glavna nevarnost na nedeljskem smuku, kar je kot prvi ob odstopu občutil Martin Čater. Foto: AP

Čater zgrešil vratca na prečnem prehodu

Neskrajšani Streif je ob 13.30 s številko ena odprl Avstrijec Daniel Hemetsberger in s časom 1:57,58 postavil dobro merilo za najboljše smukače. Takoj za njim se je s številko 2 na Streif pognal Martin Čater, ki je bil v petek 22. Skozi progo se je Čatrov zaostanek za Avstrijcem povečeval, na koncu pa je prišel prenizko na prečnem prehodu in ob poskoku po grbini je 29-letni Celjan zgrešil vratca ter odstopil, a jo je odnesel brez padca.

"Sem močno razočaran. Čez prelomnico Hausberg sem skočil in enostavno nisem želel ničesar podariti. Rekel sem si, da bom poskusil tvegati in sem šel kar notri. Očitno je bilo to preveč naravnost, kar je potrdil tudi trener. Pač se ni izšlo. Ampak enostavno sem moral tvegati. Sedaj sem kar potrt, bi bilo sigurno nekaj točk, verjetno celo več kot v petek. Vožnja ni bila slaba, vsaj meni se tako zdi. Meni se vseeno zdi, da sem letos vseeno naredil napredek v Kitzbühelu, da sem poskušal res tekmovati. Nekaj točk je bilo v petek, danes pa sem kar razočaran in moram malce prespati," je nastop ocenil Čater.

Načeti Kline po ogledu odpovedal nastop

Na startu znova ni bilo Boštjana Klineta, ki se po zastrupitvi ni počutil dovolj močnega za nastop na Streifu. Najprej je zjutraj Smučarska zveza Slovenije sicer sporočila, da bo nastopil, a opoldne je sledilo novo obvestilo, da se je Kline po ogledu proge in ogrevanju odločil, da ne nastopi na nedeljskem smuku.

Feuz: Ob zmagi je bil to zame sanjski dan

ALPSKO SMUČANJE – SVETOVNI POKAL (M)

KITZBÜHEL, smuk

Končni vrstni red:

 1. B. FEUZ            ŠVI     1:56,68
 2. M. ODERMATT        ŠVI       +0,21
 3. D. HEMETSBERGER    AVT        0,90
 4. M. MAYER           AVT        0,94
 5. J. CLAREY          FRA        1,17
 6. A. A. KILDE        NOR        1,23
 7. D. PARIS           ITA        1,27
 8. N. HINTERMANN      ŠVI        1,42
 9. C. INNERHOFER      ITA        1,43
10. D. DANKLMAIER      AVT        1,49
11. T. GANONG          ZDA        1,62
12. B. BENNETT         ZDA        1,74
13. V. KRIECHMAYR      AVT        1,81
14. M. FRANZ           AVT        1,85
15. R. BAUMANN         AVT        1,90
16. M. HROBAT          SLO        2,06
Odstop: Čater, Striedinger, Cochran.  
Boštjan Kline ni nastopil na smuku.   

SKUPNI VRSTNI RED (24/37)

 1. M. ODERMATT         ŠVI       1200
 2. A. A. KILDE         NOR        825
 3. M. MAYER            AVT        692
 4. B. FEUZ             ŠVI        579
 5. V. KRIECHMAYR       AVT        564
 6. D. PARIS            ITA        446
 7. A. PINTURAULT       FRA        411
 8. H. KRISTOFFERSEN    NOR        409
 9. M. FELLER           AVT        386
10. L. BRAATHEN         NOR        333
...                                   
32. Ž. KRANJEC          SLO        167
47. M. ČATER            SLO        136
64. B. KLINE            SLO         83
85. Š. HADALIN          SLO         44
87. M. HROBAT           SLO         42

SMUK (8/10)

 1. A. A. KILDE        NOR         445
 2. B. FEUZ            ŠVI         437
 3. M. MAYER           AVT         402
 4. M. ODERMATT        ŠVI         401
 5. D. PARIS           ITA         356
 6. V. KRIECHMAYR      AVT         325
 7. N. HINTERMANN      ŠVI         272
 8. D. HEMETSBERGER    AVT         270
 9. J. CLAREY          FRA         243
10. B. BENNETT         ZDA         206
...                                   
20. M. ČATER           SLO         104
22. B. KLINE           SLO          83
32. M. HROBAT          SLO          42