V nedeljo ob 17. uri je na skakalnici Paula Ausserleitnerja v Bischofshofnu na sporedu še zadnja tekma letošnje novoletne turneje. Foto: EPA
V nedeljo ob 17. uri je na skakalnici Paula Ausserleitnerja v Bischofshofnu na sporedu še zadnja tekma letošnje novoletne turneje. Foto: EPA

Ob prelomu let je že skoraj sedem desetletij eden od osrednjih športnih dogodkov novoletna skakalna turneja. In tudi letos ni nič drugače.

Karavana se je sinoči zbrala na zadnji postaji v Bischofshofnu, kjer bo kot kaže Japonec Rjoju Kobajaši postal tretji skakalec v zgodovini, ki bo zmagal na vseh štirih napravah.

Tudi tokrat pa naj bi v deseterici imeli Slovenca, Timi Zajc je pred zadnjo tekmo osmi.

Zanimivo, da ji skakalci že vrsto let pravijo "Wurstl Tournee" ali po naše turneja klobas, da ne rečem hrenovk. To je namreč najpogostejša jed, ki jo skakalcem in spremljevalnemu osebju ponudijo v prostorih, ki so namenjeni hranjenju. In nič drugače ni niti pri nas novinarjih. Tako da tisti, ki so iz leta v leto zraven, potem najmanj do začetka februarja doma ne jedo znamenitih frankfurterjev, ki jih v Nemčiji in Avstriji lahko kupiš na vsakem premičnem kiosku, tudi v najožjem središču mesta.
Dare Rupar, novinar

Najpogostejša hrana na turneji
Prav zanimivo je v teh dneh listati po marsikaterem podatku, ki jih v povazavi s turnejo ni malo. Turneja ima nedvomno prav zaradi medijske pokritosti precej večjo odmevnost, kot bi si jo morda zaslužila po marsičem. Zanimivo, da ji skakalci že vrsto let pravijo "Wurstl Tournee" ali po naše turneja klobas, da ne rečem hrenovk. To je namreč najpogostejša jed, ki jo skakalcem in spremljevalnemu osebju ponudijo v prostorih, ki so namenjeni hranjenju.

Neverjetno trdno mesto pri televizijskih pravicah
In nič drugače ni niti pri nas novinarjih. Tako da tisti, ki so iz leta v leto zraven, potem najmanj do začetka februarja doma ne jedo znamenitih frankfurterjev, ki jih v Nemčiji in Avstriji lahko kupiš na vsakem premičnem kiosku tudi v najožjem središču mesta. Seveda to vloge turneje ne zmanša niti za ped, saj ima v svetu športnih dogodkov neverjetno trdno mesto pri televizijskih pravicah, ki jih odkupujejo tudi države, ki s smučarskimi skoki nimajo prav nobene povezave.

Rjoju Kobajaši je v najboljšem položaju za skupno zmago na letošnji novoletni turneji. Foto: EPA
Rjoju Kobajaši je v najboljšem položaju za skupno zmago na letošnji novoletni turneji. Foto: EPA

Udobje skakalcev ni primarna skrb prirediteljev
Nedvomno pa je novoletna preizkušnja v Garmisch-Partenkirchnu iz leta v leto eden najbolje gladanih televizijskih športnih prenosov v celotnem letu. Posledično se na računih prirediteljev naberejo tudi kar lepi denarci in ob vsem tem se večkrat res vprašaš, zakaj se vsaj majhen delček tega ne pozna tudi pri večjem udobju skakalcev, ko v manj kot desetih dneh zamenjajo štiri preizorišča, s tem tudi štiri hotele in se morajo ves čas privajati na vse te spremembe.

Je pa res, da spremljevalna hrana ostaja ista in tradicionalna, kar sta nam tu pod Bergislom v Innsbrucku potrdila Miran Tepeš in Matjaž Zupan, ki sta v karavani skorajda nepretrgoma že več kot 30 let.

Timi Zajc, najboljši slovenski skakalec na letošnji turneji. Foto: EPA
Timi Zajc, najboljši slovenski skakalec na letošnji turneji. Foto: EPA

Nagrade niso visoke
Tudi pri nagradah turneja ni nič posebnega. Posamična tekma je ovrednotena kot vse tekme v svetovnem pokalu. Nagrada za skupnega zmagovalca je 40 tisoč evrov. Rjoju Kobajaši je na najboljši poti da tako vzame kar zajeten kup denarja. Seveda v smučarsko-skakalnih okvirih. Pred leti, ko sta na vrhu skupaj končala Janne Ahonen, ki bo ostal zmagovalec z največ zmagami na turneji, in Jakub Janda, so prireditelji za zmago namenili tudi prestižni avtomobil. Ampak na koncu niso našli dogovora, kdo ga bo odpeljal - oba sta prejela le protivrednost polovice osnovne cene avta. Seveda so prireditelji tedaj verjeli da bo v razcvetu avstrijskega skakanja z Aleksandrom Pointnerjem na čelu zmagal Avstrijec, pa enostavno ni.

Avstrijci na zmagovalca čakajo od leta 2015
Imajo pa Avstrijci, tako kot Nemci in Finci, največ zmag - 16. Norvežani so se zaustavili pri desetih. Vsi ostali bodo jutri z drugo Japonsko, prvo po Kazujošiju Funakiju pred 21 leti, ujeli Norveško. Dve zmagi sta k temu prispevala Primož Peterka in Peter Prevc. Je pa Avstrija v zadnjem desetletju vpislaa šest zaporednih zmag, v zadnjih štirih letih pa zmage velikega trojčka z vrha razpredelnice uspešnosti ni bilo. Za Avstrijo je zadnji zmagal Stefan Kraft, za Finsko Ahonen, za Nemčijo Sven Hanawald, točno ob Abrahamu novoletne turneje pred 17 leti.

Športna zgodba: Novoletna turneja