Odpoved veleslaloma pod Vitrancem hud udarec za smučarsko zvezo

Mednarodna smučarska zveza (FIS) je potrdila spremembo programa v Kranjski Gori. Predvideni sobotni veleslalom je odpovedan, medtem ko je slalom prestavljen iz nedelje na soboto. Prireditelji in FIS upajo, da bodo lahko izpeljali vsaj deseti slalom zime za svetovni pokal, če so zaradi pomladi pod Vitrancem morali odpovedati deseti veleslalom najboljših alpskih smučarjev.

Srečko Medven, generalni sekretar OK Pokal Vitranc, je odločitev pospremil z naslednjimi besedami: "Zunanje temperature ter s tem povezane možnosti za pripravo proge, ki bi omogočala varno tekmovanje ter predvsem zelo neugodna vremenska napoved za nedeljo so botrovale odločitvi, da se nedeljski slalom prestavi na soboto, veleslalomska tekma pa se odpove."

V ponedeljek je smučišče v Kranjski Gori zaradi spomladanskih razmer in pomanjkanja snega že najavilo, da se smučišče za letošnjo zimo zapira v sredo. Slika smučarja v Kranjski Gori je sicer iz 21. februarja. Foto: BoBo
V ponedeljek je smučišče v Kranjski Gori zaradi spomladanskih razmer in pomanjkanja snega že najavilo, da se smučišče za letošnjo zimo zapira v sredo. Slika smučarja v Kranjski Gori je sicer iz 21. februarja. Foto: BoBo

Bo mogoče izpeljati vsaj slalom?

Po novem programu tekmovanja 63. Pokala Vitranc bodo skušali v soboto ob 9.30 izpeljati prvo vožnjo, ob 12.30 pa finale na progi Podkoren.

Zaradi odpovedi tekmovanja v nedeljo vse vstopnice za stojišča in tribuno v nedeljo veljajo za ogled sobotne tekme. Vkolikor si kupci nedeljskih vstopnic ne bi mogli ogledati tekmovanja dan prej, lahko na prodajnih mestih Eventim in Petrol zahtevajo vračilo denarja.

Opoldne je še pred uradno odpovedjo na Televizijo Slovenija prišla informacija, da zaradi neugodnega vremena v Kranjski Gori ne bodo mogli izpeljati obeh tekem za svetovni pokal.

Točno opoldne je v Kranjski Gori bilo 11 stopinj Celzija in prijetno sončno, pravo spomladansko vreme. V nedeljo zjutraj je bilo na vrhu Vitranca izmerjeno še 20 cm snega, a slednjega v samem kraju ni več. V torek v Kranjski Gori delujejo le tri žičniške naprave od skupno 14, odprte so zgolj tri proge: Kekec, Mojca 2 in Dolenčev rut. Posledično se smučišče v sredo tudi uradno zapira za to zimsko sezono.

Še dopoldne razpredali o veleslalomu

Nepričakovan razplet, glede na to, da je Smučarska zveza Slovenije na svojem sedežu v Ljubljani še dopoldne ob 10. uri priredila novinarsko konferenco pred 63. Pokalom Vitranc, kjer je bil osrednji govorec najboljši slovenski alpski smučar zadnjih let Žan Kranjec.

Nepričakovana vrnitev Kosija

Klemen Kosi je v svetovnem pokalu nazadnje nastopil 19. decembra 2020, ko je bil na smuku v Val Gardeni 52. Njegov najboljši izid je 7. mesto iz kombinacije Wengna 2016, ob tem je bil dvakrat na robu deseterice v superveleslalomu. Foto: Reuters
Klemen Kosi je v svetovnem pokalu nazadnje nastopil 19. decembra 2020, ko je bil na smuku v Val Gardeni 52. Njegov najboljši izid je 7. mesto iz kombinacije Wengna 2016, ob tem je bil dvakrat na robu deseterice v superveleslalomu. Foto: Reuters

Vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik je pred odpovedjo še predstavil seznam nastopajočih. V slovenskem taboru so na vsak način skušali zapolniti domačo kvoto. K sodelovanju so povabili že tri leta odpisanega 32-letnega Klemena Kosija, ki je nazadnje v svetovnem pokalu tekmoval 19. decembra 2020. Kosi bo nastopil na obeh tekmah na vitranški strmini, kar bosta sploh njegovi prvi tekmi za svetovni pokal v Kranjski Gori!

V letošnji zimi zdaj 32-letni Štajerec smuča na FIS-tekmah. Med drugim je dobil prvi slalom na Rogli sredi januarja in dva veleslaloma ter slalom v Kupresu, ta ponedeljek pa je bil 12. na slalomu na Kronplatzu, ki ga je dobil Hrvat Tvrtko Ljutić.

Ekipo popolnil še 17-letnik

Veleslalom (9/10):                   
 1. M. ODERMATT        ŠVI        900
 2. F. ZUBČIĆ          HRV        370
 3. L. MEILLARD        ŠVI        368
 4. H. KRISTOFFERSEN   NOR        350
 5. Ž. KRANJEC         SLO        347
 6. A. STEEN OLSEN     NOR        297
 7. T. TUMLER          ŠVI        235
 8. A. L. MCGRATH      NOR        222
 9. R. RADAMUS         ZDA        217
10. M. FELLER          AVT        211

Za slalomsko tekmo je previden mladi 17-letni Miha Oserban. Nastop Kranjca na slalomu je še pod vprašajem, saj je osredotočen na boj za medaljo v skupnem veleslalomskem seštevku.

Po odpovedi kranjskogorskega veleslaloma je tako v svetovnem pokalu na sporedu samo še finalna tekma v Saalbachu. Po treh veleslalomih v ZDA je Žan Kranjec s tretjega mesta zdrsnil na skupno peto, a zaostaja zgolj 23 točk za drugouvrščenim Filipom Zubčićem.

Kranjec o zmagovalnem nizu Marca Odermatta

Na obeh lanskih veleslalomih v Kranjski Gori je slavil Marco Odermatt, ki je s tem začel veleslalomski niz zmag. Švicar je zmagal na 12 veleslalomih po vrsti. Po mnenju Kranjca gre pri Odermattu za "celoten paket".

"Psihološko je izredno močen, fizično tudi, tehnično na prvi pogled ni videti ravno najlepše, ampak ne moreš reči, da je slab, če zmaguje," je dejal Kranjec in dodal: "Enkrat bo gotovo padel, ker je nemogoče, da do konca kariere osvoji vse tekme. Najboljše bi bilo, da ga bi premagal jaz, in to v Kranjski Gori, bomo videli."

Slovo Hadalina v soboto

Medtem ko je Kranjec član najboljših veleslalomistov, pa slovenski smučarji v slalomu že dolgo nimajo več stika z najboljšimi. Štefan Hadalin, zadnji Slovenec, ki je osvojil slalomske točke svetovnega pokala, je končal tekmovalno pot in se bo uradno poslovil v soboto z netekmovalno vožnjo. Če bo vreme sploh omogočilo izvedbo vsaj slaloma za Pokal Vitranc.

Štefan Hadalin bo v soboto z netekmovalnim nastopom uradno sklenil smučarsko kariero. Foto: BoBo
Štefan Hadalin bo v soboto z netekmovalnim nastopom uradno sklenil smučarsko kariero. Foto: BoBo