Če je lani tudi na ledeniku v Söldnu skorajda primanjkovalo snega in vreme močno krojil program zadnjih zim, je zdaj snega v Alpah že dovolj. Foto: EPA
Če je lani tudi na ledeniku v Söldnu skorajda primanjkovalo snega in vreme močno krojil program zadnjih zim, je zdaj snega v Alpah že dovolj. Foto: EPA

Zgodnje snežne padavine so progi v Söldnu namenile kar pol metra novega snega, ki je poskrbel za odlične razmere na ledeniku in lepo okolje pred uvodnima veleslaloma sezone. V soboto, 17. oktobra, sezono odpirajo ženske, v nedeljo, 18. oktobra, pa še moški, oboji v tradicionalnem veleslalomu.

A letos so skrbi usmerjene drugam. Organizatorji tekmovanj pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (FIS) se bodo prav v Söldnu lahko prvič seznanili s prakso pri uporabi zaščitnih in varnostnih načrtov za preprečevanje širjenja okužb na tekmovanjih.

Po zgledu F1 in bundeslige
Avstrijci so pri pripravi varnostnih razmer upoštevali smernice Fisa, domačih zdravstvenih strokovnjakov, pa tudi avstrijske smučarske zveze. Številne ideje iz prakse pa so dobili od organizatorjev dirke formule 1 v Spielbergu ter nogometnega prvenstva, priznava Isidor Grüner, ki je pristojen tudi za obvladovanje pandemije na tekmovanju. Tesno sodelujejo tudi z združenjem žičničarjev v Švici.

Brez gledalcev in tudi brez turistov v vsem Söldnu
Posamezne podrobnosti v organizacijskem odboru še usklajujejo. Že zdaj pa je jasno, da gledalcev na tekmovanju ne bo, ledenik pa bo zaprt tudi za vse turistične dejavnosti. Sodelujoči na tekmovanju bodo razdeljeni na štiri skupine – ekipe, osebje organizacijskega odbora, mediji in okrog 200 "posebnih gostov". Brez negativnega testa na okužbo s koronavirusom na tekmo ne bodo spustili nikogar.

V Söldnu ista slovenska šesterica kot lani

Na zdaj že tradicionalni veleslalomski ledeniški uverturi v novo sezono svetovnega pokala bo slovenske barve tako kot lani branila ista šesterica. V Söldnu bodo nastopili Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik in Neja Dvornik v ženski konkurenci ter Žan Kranjec in Štefan Hadalin v moški konkurenci, je za STA potrdila Špela Pretnar, predstavnica za alpsko smučanje pri slovenski smučarski zvezi.

Lani sta uvodno tekmo zime dobila Francoz Alexis Pinturault in Novozelandka Alice Robinson. Kranjec je sezono odprl s tretjim mestom, pri ženskah pa je bila Tina Robnik 11.