Lindsey Vonn je dobila 43 smukov, 28 super G-jev, štiri veleslalome, dva slaloma in pet kombinacij za svetovni pokal. Foto: Reuters
Lindsey Vonn je dobila 43 smukov, 28 super G-jev, štiri veleslalome, dva slaloma in pet kombinacij za svetovni pokal. Foto: Reuters

"Telo me prosi, naj že odneham. Skrajni čas je, da ga poslušam. Končati moram, čeprav nisem izpolnila svojega cilja. To me bo za vedno spremljalo," je na Facebooku zapisala 34-letnica. Njen velik cilj je bil lov na švedsko legendo Ingemarja Stenmarka po številu zmag v svetovnem pokalu. Vonnova je pri številki 82, Stenmark jih je zbral 86.

Po številnih neprespanih nočeh se je odločila, da bo na Švedskem nastopila na superveleslalomu in smuku prihodnji teden, potem pa sklenila športno pot. "Zadnja dva tedna sta bila izjemno čustvena in zahtevna v mojem življenju, saj sem se morala soočiti z realnostjo. Resničnost je takšna, da moj um in telo nista na isti strani. Po dolgih neprespanih nočeh sem sprejela odločitev o koncu kariere. Tekmi na smuku in superveleslalomu v Areju bosta zadnji tekmi v mojem življenju," je med drugim zapisala Vonnova.

Američanka se je v karavano po poškodbi kolena vrnila pred desetimi dnevi v Cortini d'Ampezzo. Na smukih je bila deveta in 15., superveleslaloma pa ni končala in je odstopila. Ko je prismučala v ciljno areno po odstopu na superveleslalomu, je priznala, da so bolečine v kolenu prehude, namignila je tudi na predčasno slovo.

Njen prvotni cilj je bil, da se bo upokojila decembra 2019 v svojem Lake Louisu. Na olimpijskih igrah ima tri odličja, a le eno zlato, zmagala je v smuku v Vancouvru pred devetimi leti. Na svetovnih prvenstvih je zbrala osem medalj, od tega dve zlati.

Osvojila je tudi štiri velike kristalne globuse za končno zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, v svojih vitrinah pa ima tudi številne male kristalne globuse (osemkrat je bila najboljša v smuku, petkrat v superveleslalomu in trikrat v kombinaciji).