Jakov Fak (levo) se bliža zmagovalnemu odru. Tokrat je s 13. mesta napredoval na četrto. Znova je streljal brezhibno. Foto: EPA
Jakov Fak (levo) se bliža zmagovalnemu odru. Tokrat je s 13. mesta napredoval na četrto. Znova je streljal brezhibno. Foto: EPA

Fak je 12,5-kilometrsko preizkušnjo začel na 13. mestu, ki ga je osvojil na petkovem šprintu. Najprej je napredoval na šesto mesto v vodilno skupino, bil po polovici deveti, na tretjem streljanju pa se je skupina spredaj dokončno zmanjšala in Fak je bil po treh streljanjih peti, po štirih pa celo tretji.

Jakov Fak se približuje zmagovalnemu odru

V troboju s Francozoma za Jacquelinom, a pred Desthieuxom
Fak je stadion zapustil skupaj s Francozoma Jacquelinom in Simonom Desthieuxom. Oba sta ga v zadnjem krogu kmalu prehitela, Fak je ostal v zavetrju, Jacquelin pa si je stopničke priboril z napadom na zadnjem večjem vzponu. V finišu je najboljši slovenski tekmovalec vnovič pridobil eno mesto.

Prve točke za 35. Dovžana, Bauer diskvalificiran
Prve točke v sezoni je osvojil tudi Miha Dovžan, ki je s 50. napredoval na 35. mesto. Tri streljanja je opravil brezhibno, na koncu pa se mu je zatresla roka in dvakrat je moral v kazenski krog. V točkah je bil vse do končnice tudi Klemen Bauer, ki je zgrešil petkrat, a bil diskvalificiran.

Velepec: Če danes ne bomo zadovoljni, potem ne vemo, kdaj bomo
"Če danes ne bomo zadovoljni, potem ne vem, kdaj bomo. Jakov in Miha sta napredovala po lestvici. Jakov praktično za deset mest, Miha za 15, pokazala sta, da smo lahko zraven, da zmoremo. Jakov je tekel z vsemi najboljšimi in ni imel nobenih težav. Na koncu se je znašel v sendviču dveh Francozov in ko je eden napadel, drugi ni odreagiral, zato je Jakov moral sam pokriti luknjo. Vseeno je četrto mesto dober obliž na rane po začetku, ko smo se morali uigrati z ekipo. Mislim, da smo na pravi poti,"
je bil zadovoljen trener Uroš Velepec.

26-letni Johannes Thingnes Boe se veseli jubilejne 40. zmage v svetovnem pokalu. Boe, ki napoveduje tekmovalni premor zaradi pričakovanega naraščaja, je dobil tretjo od štirih tekem v sezoni in premočno vodi tudi v skupnem seštevku.
26-letni Johannes Thingnes Boe se veseli jubilejne 40. zmage v svetovnem pokalu. Boe, ki napoveduje tekmovalni premor zaradi pričakovanega naraščaja, je dobil tretjo od štirih tekem v sezoni in premočno vodi tudi v skupnem seštevku. "Dobil sem celo zadnjih šest od sedmih tekem, na katerih sem nastopil. A tudi to enkrat mine," je dejal 26-letni Norvežan. Foto: EPA

Jubilejna 40. zmaga J. T. Boeja
V boju za vrh je zmagovalec petkovega šprinta Norvežan Johannes Thingnes Boe zlahka ubranil prednost in z brezhibnim streljanjem slavil jubilejno 40. zmago v svetovnem pokalu. Rusa Aleksandra Loginova je prehitel za 33 sekund. Tretji je bil Francoz Jacquelin.

Slovenke 17. v štafetni tekmi
Že pred tem so norveške biatlonke Karoline Offigstad Knotten, Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff in Marte Olsbu Røiseland dobile štafetno tekmo. Slovenke so bile 17., a med tekmo celo na sedmem mestu.

Svetovne prvakinje so si zmago priborile v zadnjem krogu v neposrednem dvoboju z Rusijo, ki je na koncu zaostala za 8,2 sekunde. Tretje so bile Švicarke, ki so v zadnjem krogu dobile boj z Američankami, Ukrajinkami, Kanadčankami, Čehinjami in Francozinjami za najnižjo stopničko zmagovalnega odra. Vnovič so razočarale Nemke, ki so z 12. mestom dosegle najslabšo štafetno uvrstitev v zgodovini.

Slovenke na prvi tekmi niso videle cilja, saj so jih tekmice prehitele za krog. Tokrat so bile glede na prvo tekmo celo na pragu presenečenja. Polona Klemenčič je bila z dvema popravkoma na strelišču po dveh streljanjih na 9. mestu in je predala deseta. Lea Einfalt si je na stadionu privoščila le eno popravo, Slovenija je do takrat opravila najbolje med vsemi 21 nastopajočimi reprezentancami in strelišče zapustila celo kot sedma ter bila na predaji deveta. Mladi Nina Zadravec in Tais Vozelj nato nista nadaljevali niza in sta do cilja izgubili precej mest.

"Uvod v štafeto je bil res super. Polona in Lea sta pokazali, česa sta sposobni, in opravili skoraj brez napake. To bo treba čim večkrat ponoviti. Preostale pa so premlade in se še učijo. Treba bo najti zanesljivost na strelišču, a generalno gledano sta tudi oni opravili svoje," je žensko tekmo pokomentirala trenerka Andreja Mali.

BIATLON                
                   
SVETOVNI POKAL            
                   
HOCHFILZEN              
                   
Zasledovanje, 12,5 km (M):     * 
 1. J.-T. BOE   NOR   31:27,0 (0)
 2. A. LOGINOV  RUS    +33,5 (0)
 3. E. JACQUELIN FRA    40,5 (0)
 4. J. FAK    SLO    41,6 (0)
 5. S. DESTHIEUX FRA    41,6 (1)
 6. T. BOE    NOR   1:06,3 (2)
 7. L. HOFER   ITA   1:16,9 (2)
 8. F. CLAUDE   FRA   1:19,9 (2)
 9. Q. FILLON-M. FRA   1:20,2 (2)
 10. M. FOURCADE  FRA   1:20,9 (2)
 ...                 
 35. M. DOVŽAN   SLO   3:54,1 (2)
K. Bauer je bil diskvalificiran.   
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi 
BIATLON - SVETOVNI POKAL       
                   
SKUPNI VRSTNI RED          
                   
Moški (4/25):            
 1. J. T. BOE      NOR    211
 2. A. LOGINOV     RUS    177
 3. S. DESTHIEUX    FRA    175
 4. T. BOE       NOR    168
 5. M. FOURCADE     FRA    162
 6. M. JELISEJEV    RUS    155
14. J. FAK       SLO    89
42. K. BAUER      SLO    23
61. M. DOVŽAN      SLO     6

Štafeta, 4 x 6 km (Ž):       *  
 1. NORVEŠKA     1:10:04,7 (1+7) 
 Knotten/Tandrevold/Eckhoff/Røiseland
 2. RUSIJA         +8,2 (0+5) 
 Rezcova/Kuklina/Mironova/Jurlova-Percht                
 3. ŠVICA        1:04,1 (1+9) 
 E. Gasparini/S. Gasparini/A. Gasparini/Häcki          
 4. UKRAJINA       1:09,2 (0+8) 
 5. KANADA        1:09,3 (0+7) 
 6. ČEŠKA        1:16,1 (1+12)
 ...                  
 17. SLOVENIJA      5:32,2 (0+13)
 Klemenčič/Einfalt/Zadravec/Vozelj  
                    
  * - kazenski krogi + poprave