Meta Hrovat se poslavlja od tekmovalnega smučanja, še vedno pa bo rada šla na smuči, a zgolj rekreativno. Foto: www.alesfevzer.com
Meta Hrovat se poslavlja od tekmovalnega smučanja, še vedno pa bo rada šla na smuči, a zgolj rekreativno. Foto: www.alesfevzer.com

"Psihofizično se nisem več počutila zmožna dosegati vrhunskih rezultatov in občutiti občutkov, ki so mi prinašali veselje na snegu," je povedala lastnica štirih uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu in poudarila: "To ni žalostno slovo, stara sem 24 let, v življenju me čaka še marsikaj zanimivega."

"Če sem poštena do sebe, želim delati stvari 100-odstotno, občutek imam, da v smučanju tega nisem več zmožna narediti, zato sem se odločila, da končam kariero," je na torkovi novinarski konferenci na sedežu slovenske smučarske zveze razlagala nenadno upokojena alpska smučarka.

Če bi za nazaj lahko kaj spremenila, bi manj trenirala pri 14 letih.

Meta Hrovat

Slovo s podporo družine

"Poleti sem iskala tiste občutke, ki bi me spet na polno pritegnili v ta šport, pa jih nisem našla. Če bi za nazaj lahko kaj spremenila, bi manj trenirala pri 14 letih. Smučanje še vedno obožujem, ne morem pa več skozi izredno zahteven proces vračanja v tekmovalno smučanje," je bila odkrita Meta Hrovat, ki je priznala, da je o tekmovalnem slovesu razmišljala že prej: "Pri 24 letih nisem prvič pomislila na konec kariere, to se je dogajalo že prej, ampak sem vedno zbrala moč za nadaljevanje."

"Želim si vzeti nekaj časa zase, končno me čaka čas, ko ne bom novinarjem odgovarjala o svojih ciljih," je povedala. Seveda ima smučanje še naprej rada in bo še smučala rekreativno. Čeprav je bila odločitev najboljše slovenske veleslalomistke po Tini Maze za športno javnost presenetljiva, pa je Hrovatova danes povedala, da je o tem razmišljala že dolgo: "Ne zdi se mi nenadna odločitev, moja družina me pri tem podpira, me razume."

Meta Hrovat že pri 24 letih sklenila športno pot

SZS razume odločitev in ji pušča odprta vrata

Pri odločitvi, da konča tekmovalno pot, Hrovatovo podpira tudi matična zveza. Vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik je pred tednom dni prejel telefonski klic smučarke.

"Najprej si me malo spravila v šok, potem sem tudi sam zadevo premislil in prespal. Življenje vrhunskega športnika ni lahka stvar, veliko je pritiskov, odrekanja, veliko je tudi zadovoljstva. Taka odločitev je tudi zanjo težka, drugega kot to, da jo razumemo in ji stojimo ob strani, nam ne preostane. Zato sem Meti takoj povedal, da so moja vrata vedno odprta," je povedal Verdnik, ki pa se s Hrovatovo še ni usedel in pogovoril o tem, za kakšno prihodnje sodelovanje bi lahko šlo.

Usoden padec in poškodba v Lenzerheideju

V svetovnem pokalu je Hrovatova zbrala 19 uvrstitev med najboljšo deseterico, štirikrat je bila na stopničkah, dvakrat tretja na domačem kranjskogorskem hribu (2020, 2021) ter dvakrat tretja v Lenzerheideju (2018, 2021). Zadnji tekmovalni nastop Gorenjke je bil odstop v drugi vožnji veleslaloma za svetovni pokal 6. marca v Lenzerheideju v Švici.

Lenzerheide in padec, ki je ustavil in zdaj tudi končal kariero Mete Hrovat. Foto: EPA
Lenzerheide in padec, ki je ustavil in zdaj tudi končal kariero Mete Hrovat. Foto: EPA

Šlo je za padec, ki je zarezal v kariero tekmovalke, specializirane za slalom in veleslalom. Ob padcu je utrpela poškodbo desnega kolena. Načrti so se ji obrnili na glavo, ko je po začetku treningov na ledenih podlagah znova začutila bolečine. Zaradi vnetja patelarne vezi v kolenu je izpustila uvod v sezono v Söldnu, nato pa se je odločila, da bo postavila tekmovalne smuči v kot.

Po slovesu Mete Hrovat je v slovenski ženski smučarski ekipi zazevala velika vrzel. Andreja Slokar je po operaciji kolenskih križnih vezi že končala sezono 2022/23, še preden jo je lahko začela. Zaradi poškodbe kolena je odsotna tudi Tina Robnik. Tekmujeta lahko le Ana Bucik in Neja Dvornik.

Meta Hrovat pojasnila razloge za konec kariere
Vrhovnik: Vrhunski šport je zelo krut
Meta Hrovat: "Po padcu nisem več našla pravih občutkov."