Planica je zibelka smučarskih poletov. Foto: Reuters
Planica je zibelka smučarskih poletov. Foto: Reuters

Svetovno prvenstvo v poletih je bilo v Planici nazadnje leta 2020, lani ga je gostil Vikersund na Norveškem, prihodnje leto pa bo gostitelj Kulm. SP v poletih leta 2026 bo v Oberstdorfu v Nemčiji.

"Smučarska zveza Slovenije mora ministrstvo, pristojno za šport, najpozneje do 15. novembra v letu pred prireditvijo obvestiti o tem, ali je pri Mednarodni smučarski zvezi pridobila pravice za organizacijo prireditve. Poleg tega mora predložiti tudi končno študijo o organizaciji in financiranju prireditve. Organizacija svetovnega prvenstva se sofinancira skladno z letnim programom športa v Republiki Sloveniji in na podlagi Pravilnika o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni," so ob tem sporočili z vlade.

Na zadnjem SP-ju v poletih v Vikersundu je Slovenija na ekipni tekmi z več kot 100 točkami naskoka pokorila konkurenco. Domen Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so zanesljivo osvojili svetovni naslov in se podpisali pod deveto slovensko kolajno na SP-jih v poletih, od tega tretjo zlato.

Posamična naslova sta do zdaj med slovenskimi skakalci osvojila Robert Kranjec in Peter Prevc.