Slovenska dekleta so optimistična pred začetkom sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska dekleta so optimistična pred začetkom sezone. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor ženske vrste Zoran Zupančič pravi, da ta čas prva trojica precej odstopa, vendar si želi, da bi tudi preostale tri skakalke prispevale v točkovni zbir za boj za zmago v pokalu narodov. To je tudi prvi cilj te sezone, v kateri ni ne svetovnega prvenstva ne olimpijskih iger.

"Za nami je mirno poletje, tako da gremo lahko mirno tudi v zimo. Novembra smo imeli čas za vzdrževanje ritma in zadnjo pripravo na novo zimo. Nekaj treninga nam je odpadlo zaradi vremenskih razmer, a vendarle se mi zdi, da smo dobro pripravljeni pričakali start v svetovni pokal," je dejal Zupančič.

"Zaradi prepovedi uporabe fluora v mažah in zamude Fischerja pri dobavi smuči smo do zadnjega čakali s testiranjem zimske opreme. Na snegu še nismo bili, le na ledeni smučini, tako da gremo v nov boj za pokal narodov precej neposredno," je dodal selektor.

Nika Križnar previdna pred prvo tekmo v Lillehammerju

Lansko sezono je bila Ema Klinec prvo ime slovenske vrste. Leto je končala z zmago in s svetovnim rekordom (226 metrov) na letalnici v Vikersundu. Letošnje zime se zelo veseli, njen glavni cilj kariere pa je veliki kristalni globus za zmago v svetovnem pokalu, ki ji še manjka v vitrini.

"Celotna sezona zame je neki cilj, poseben izziv. Lani sem proti koncu sezone res lepo napredovala, če pogledam celotno lansko sezono, je bila ta kar konstantna. Ne želim pa si še pred začetkom nove zime nalagati prevelikega bremena, najpomembneje je, da ostanem zdrava in zadovoljna, potem bodo prišli tudi rezultati," je prepričana svetovna rekorderka.

Skupna zmagovalka poletja Nika Križnar je v novembrskih pripravah izpustila deset dni treninga zaradi bolezni, zato zdaj upa, da je s tem konec in ji bo zdravje dobro služilo.

"Kljub poletni zmagi se ne počutim kot glavna favoritinja za sezono. Zdaj smo že v polnem zagonu za zimsko sezono. Neki pritisk, ker si bil poleti na vrhu, je, a na to se ne smem preveč ozirati. Predvsem moram zaupati svojim občutkom. Zadnji treningi so bili malo mešani, moji skoki še niso konstantni, želim si še kaj dodati na začetku nove sezone. Kot sem dejala že poleti, če bodo treningi slabši, tekme pa odlične, podpišem takoj," je dejala Križnar.

Selektor si veliko obeta tudi od mlade Nike Prevc, saj poudarja, da na treningih skače tako dobro kot obe izkušenejši reprezentančni kolegici. "Na zadnjih treningih mi je šlo zelo dobro in obljubim, da se bom zelo potrudila na vsaki tekmi posebej," je pred odhodom na Norveško dejala Prevc.

Prva tekma bo v soboto ob 12.00 s prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju.

Skakalke pred začetkom sezone potihoma razmišljajo tudi o zmagi v Pokalu narodov