Najboljši dosežek Mete Hrovat na tekmah za zlato lisico je lansko osmo mesto v veleslalomu, na katerem je zmagala Petra Vlhova. Foto: EPA
Najboljši dosežek Mete Hrovat na tekmah za zlato lisico je lansko osmo mesto v veleslalomu, na katerem je zmagala Petra Vlhova. Foto: EPA

"Po eni strani mi je žal za organizatorje, ki si zaslužijo, da je tekma v Mariboru, za našo reprezentanco pa je selitev v Kranjsko Goro prej plus, saj imamo tu več možnosti za trening. Vesel sem, da so Mariborčani in Kranjskogorci stopili skupaj in da bomo lahko dirkali doma," je na novinarski konferenci povedal trener slovenskih alpskih smučark za hitre discipline.

Sorodna novica Ana Drev s smučarskih strmin v študentske klopi
Pogovor z Mitjo Dragšičem pred Zlato lisico

Devet slovenskih lisičk
Na 56. Zlati lisici bodo na obeh tekmah (v soboto bo veleslalom, v nedeljo slalom; prenosa na TV SLO 2) štartale Meta Hrovat, Ana Bucik in Neja Dvornik, medtem ko bodo Tina Robnik, Rebeka Oblak in Nika Tomšič tekmovale le v veleslalomu, Maruša Ferk, Klara Livk in Nika Murovec pa le na slalomu.

"Prav je, da dobijo priložnost tudi tiste, ki sicer ne tekmujejo v svetovnem pokalu, da na dobro pripravljeni progi dobijo občutek, kaj pomeni tekmovati, in da bodo videle, koliko jim še manjka do vrha. Če imamo to možnost, zakaj je ne bi izkoristili?"

Podkorenska strmina prednost za Slovenke
Dolg premor, ki so ga imele smučarke v hitrih disciplinah, so izkoristili tudi za odpravljanje zdravstvenih težav. "Cel mesec ni bilo tekme svetovnega pokala.Takoj po Sestrieru smo šli na evropski pokal, potem sta imeli Ana Bucik in Meta Hrovat nekaj zdravstvenih težav. No, še vedno je ostalo dovolj časa za dobro pripravo. Na Zlato lisico odhajamo z dobrimi občutki. Podkorenska strmina je težka, upam, da bo to prednost za naša dekleta. Priprave bodo takšne, da ne sme biti strahospoštovanja pred zadnjo strmino. Preveč spoštovanja se lahko hitro pozna pri času."

Organizatorji končujejo priprave na tekmo, vreme k sreči ne nagaja. Proga je v odličnem stanju in bo vzdržala vse tekmovalke. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Organizatorji končujejo priprave na tekmo, vreme k sreči ne nagaja. Proga je v odličnem stanju in bo vzdržala vse tekmovalke. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Naj bo Meta čim manj obremenjena
Meta Hrovat
bi bila lahko na domačem terenu v veleslalomu blizu najboljšim trem. "Dobro je pripravljena. Rad bi, da ji uspe najboljši rezultat te zime (4. mesto) prav v Kranjski Gori. Z vožnjo brez večjih napak je to mogoče. Naj bo predvsem čim manj obremenjena, nočem, da bi ji še mi nalagali dodatno breme. Poudaril bi, da niti njen slalom ni slab, le preveč odstopov je bilo to sezono, kar je vplivalo na samozavest. Ta konstantnost nam še manjka, samo smučanje pa ni slabo."

Tudi Tina Robnik (v Sestrieru je bila osma na veleslalomu) je dobro pripravljena na vrhunec sezone. "Na treningih kaže konstantno dobre vožnje, končno je tudi zdrava. Če sestavi dve vožnji brez napak, je konkurenčna Meti. Tudi Ana Bucik ima na tem terenu lepe možnosti za visoko uvrstitev."

Proga bo zdržala vse tekmovalke
Domača tekma bo poseben motiv, je prepričan Janez Slivnik, ki se je pred letošnjo sezono vrnil v slovensko smučanje. "Tekmovati doma pomrni za nas prednost in dodaten motiv. Vremenska napoved obeta vrhunske tekme. Dobrodošlo je, da bodo tekmovalke z visokimi številkami lahko pokazale, kaj znajo."

Hrovatova na domači progi z velikimi pričakovanji