Ilka Štuhec je predlani veleslalom v Mariboru končala na 14. mestu. Foto: EPA
Ilka Štuhec je predlani veleslalom v Mariboru končala na 14. mestu. Foto: EPA

Vremenska napoved že zdaj toplemu vremenu dodaja še nekaj stopinj, vendar vodja tekmovanja Mitja Dragšič pravi, da za zdaj ne pričakujejo nobenih težav.

Kot je povedal, so se v celoti držali načrta, ki so si ga zadali ob nedavni snežni kontroli s strani FIS-a. V Maribor je spet prispel snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (FIS) Markus Mayr, ki je še enkrat preveril opravljeno delo ter po Dragšičevih besedah bil z njim zelo zadovoljen.

Na Zlati lisici bodo od Slovenk v veleslalomu nastopile Meta Hrovat, Ana Bucik, Tina Robnik, Neja Dvornik, Desiree Aljec in Ilka Štuhec, na slalomu pa Bucikova, Hrovatova, Dvornikova, Maruša Ferk, Klara Livk in Andreja Slokar.

Spremljajo vremensko napoved
"V četrtek zjutraj bomo vsem tekmovalkam omogočili prosto smučanje na progi. Vse poteka normalno, pripravljeni smo na vse, kar nas čaka v naslednjih dneh. Seveda skrbno spremljamo tudi vremenske napovedi," pravi vodja tekmovanja.

Tudi generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar je poudaril, da vsi vedo, kaj pomeni pripravljati tekmo na prostem. Vremenska napoved se trenutno menja iz ure v uro, v teh zadevah pa niso naivni, tako da spremljajo vse, kar se dogaja. "Tudi tehnični del ekipe se glede na napovedi večkrat dnevno usklajuje glede posegov v progo in preostalega," je dodal Vilar.

Petra Vlhova je druga v slalomskem seštevku te zime. Foto: EPA
Petra Vlhova je druga v slalomskem seštevku te zime. Foto: EPA

Prijavljenih 116 tekmovalk
Kot je ta povedal v zvezi s tekmovanjem, imajo v sistemu akreditiranih okoli 4.000 ljudi, kar kaže na to, da je Zlata lisica zanimiva kljub dejstvu, da bo letos veleslalomska tekma že v petek, torej na delovni dan. Prijavljenih je 116 tekmovalk, tekmovanje pa bo spremljalo okoli 250 novinarjev.

Na tekmi pričakujejo tudi nekatere visoke goste, poleg predsednika Boruta Pahorja in nekaj že potrjenih ministrov slovenske vlade pa je prihod potrdil tudi predsednik slovaške vlade Peter Pellegrini z nekaj ministri, ki bo zagotovo stiskal pesti za najuspešnejšo smučarko svoje države Petro Vlhovo.

Obetajo si vsaj 20.000 obiskovalcev
Na petkovem veleslalomu so za zapolnitev stadiona stopili v stik z nekaj šolami, tako da pričakujejo tudi okoli 3.000 otrok, ki bodo pomagali polepšati kuliso na tribunah. Vilar je ob tem povedal, da si v obeh dveh dneh skupaj želijo vsaj 20.000 obiskovalcev tekem.

Organizatorji so še enkrat pozvali obiskovalce, predvsem Mariborčane, da uporabijo brezplačni mestni prevoz z linijo številka 6, ki pelje do Pohorske vzpenjače. Preostale bodo redarji po zapolnitvi vseh parkirišč v bližini tekmovališča usmerili proti staremu strelišču, kjer so posebej utrdili in pripravili tri velike parkirne prostore. Če to ne bo dovolj, bo na voljo parkiranje pri Kadetnici, od tam pa bodo organizirali brezplačen prevoz do prizorišča.
Ob tekmovalnem delu so tudi letos poskrbeli za spremljevalno dogajanje, ki vključuje četrtkovo in petkovo javno žrebanje štartnih številk na Trgu Leona Štuklja, kjer bosta hkrati potekala koncerta skupin Šank rock in Prismojeni profesorji bluesa.

Trije smučarji bodo sprejeti v Hram športnih junakov
Po četrtkovem žrebu bo Društvo športnih novinarjev Slovenije pripravilo še slavnostni sprejem Jureta Koširja, Katje Koren Miklavec in Alenke Dovžan v Hram športnih junakov. Omenjena trojica alpskih smučarjev se bo tam pridružila 56 velikanom slovenskega športa. Slovesnosti se bosta udeležila Košir in Koren Miklavčeva, Dovžanova pa bo priznanje prejela na letošnjem pokalu Vitranc v Kranjski Gori.