Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Skakalke Nika Prevc, Taja Bodlaj, Katarina Pirnovar in Tinkara Komar so v Planici za več kot 200 točk premagale Italijo in Nemčijo.

Mlade slovenske športnice in športniki so na OFEM-u osvojili tri odličja, vsa najžlahtnejša. Prvo zlato medaljo za Slovenijo je na posamični tekmi priborila Nika Prevc, v torek pa je biatlonec Pavel Trojer zmagal v posamičnem sprintu na 7,5 km.

Bili so res veliki favoriti
"Ekipne tekme so zmeraj nekaj posebnega. Sam sem užival, vidim, da so tudi dekleta. Moram priznati, da smo res bili veliki favoriti, ampak treba je počakati, da je tekme konec. Čestital bi najprej dekletom, trenerju Juriju Tepešu in vsemu spremljevalnemu osebju, ki je pomagalo,"
je po tekmi dejal glavni trener slovenske ženske reprezentance Stanislav Baloh.

Veliko smolo je na ekipni tekmi imel moški del reprezentance. Nik Heberle je bil namreč v prvi seriji diskvalificiran. V drugi so Heberle, Luka Filip, Nik Gostiša Lah in Enej Faletič skoraj nadoknadili zaostanek za vodilnimi, a so na koncu končali tik pod odrom za zmagovalce na četrtem mestu. Zlato so domov odnesli Avstrijci z veliko prednostjo pred Poljaki in Nemci.

Nika Prevc znova dokazala, da je skakalnica v planici zelo ustreza

V slalomu zmaga Avstrijke
Svojo prvo preizkušnjo so končale tudi alpske smučarke. V slalomu je slavila Avstrijka Leonie Raich, ki je imela 89 stotink sekunde prednosti pred Nemko Lailo Illig in Švedinjo Moo Landström (+0,91). Ana Merc je tekmo sklenila na 28. mestu, Hana Andolšek Vertovšek je bila 29., Pika Pepevnik pa 32. Ana Bokal je v prvi vožnji odstopila.

Tirloy razred zase
Smučarske tekačice so v Sappadi končale posamično preizkušnjo na 5 km. Z več kot pol minute naskoka je zmagala Francozinja Margot Tirloy pred Finko Silvo Kemppi in Švicarko Estelle Darbellay. Od Slovenk je najvišje, na 40. mestu, končala Živa Melihen (+2:17,4). Ajda Šmit je bila 42., Manca Katrašnik 44. in Mina Repe 49.

Prva zmaga za slovensko ekipo v krlingu
Slovenskega deskarja na snegu Aljaža Sladiča so čakale kvalifikacije v disciplini snežni park, kjer si je s šestim mestom priboril nastop v petkovem finalu. Kvalifikacije je dobil Švicar Elias Lehner. Prvo zmago je dosegla slovenska mešana ekipa v krlingu. Po jutranjem porazu proti Latviji z 1:8 je zasedba Ajda Zaveljcina, Pavla Kavčič, Lenart Volk in Vid Berlot premagala Bosno in Hercegovino z 10:3.

Offenwanger zlat v smučarskem krosu
Prvič so nastopili tudi umetnostne drsalke in drsalci. Slovenijo je v ženski konkurenci zastopala Klara Sekardi, ki je v kratkem programu zasedla 25. mesto. V smučarskem krosu je zlato medaljo osvojil Nemec Nico Offenwanger, ki je v velikem finalu premagal Šveda Williama Younga Shinga in domačina Paola Piccoloja. V ženski konkurenci je slavila Švicarka Chiara von Moos pred Nemko Mattli Fersch in Švedinjo Alexandro Nilsson. Lana Pušnik in Amadej Kobe sta izpadla v četrtfinalu. V finalu mešanih ekip v turnem smučanju je zmagala Španija pred Švico in Italijo. Slovenija ni imela predstavnika.